Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwa miesiące temu uderzyła w mój samochód starsza kobieta. Cofała na parkingu, zapomniała o lusterkach i uderzyła tyłem w przód mojego samochodu rozwalając mi auto. Czy PZU ma obowiązek zapłacić mi za oryginalne części czy jak widać na kosztorysie mogą to być zamienniki? Co robić? Odwoływać się? Jak to rozegrać?

8f8a06e7cd56b492m.jpg

7411d7df36973725m.jpg

a664c947d913406am.jpg

17f148722d36041bm.jpg

2212a12f0729b335m.jpg

3a668a42e32459a2m.jpg

Opublikowano

Kosztorys wyceniony przez niezależnego rzeczoznawcę albo odwołać się, stan ma być taki jak przed wypadkiem czyli na oryginalnych częściach, czytałem gdzieś na forum że przyszedł do kogoś rzeczoznawca i mówi mu że zamienniki się zastosuje na co poszkodowany do niego - a jak ja panu teraz utnę sznurówki to pójdzie pan szukać po śmietnikach czy kupi pan nowe?

Wiele jest spraw wygranych które mają korzystne wyroki dla poszkodowanych.

Ale najlepiej to bezgotówkowo i do jakiegoś dobrego ASO !

Opublikowano

wstawić samochód na serwis i wybrać opcję odszkodowania na podstawie oryginalnych faktur za naprawę

dla pewności niech serwis prześle ubezpieczycielowi swój kosztorys do akceptacji żeby się potem nie okazało że i tak

potną faktury i będzie dopłata własna dla serwisu

w takim wypadku odwołanie, opinia niezależnego rzeczoznawcy, postraszenie sądem i powinno być git

kiedyś znalazłam w necie taki artukuł:

xEmRi.jpg

xEJiA.jpg

Opublikowano

szkoda z OC sprawcy, oddawaj do ASO nie powinno być problemów.

Powinno się to odbyć następująco:

Jedziesz do ASO z kosztorysem, odstawiasz samochód, podpisujesz upoważnienia na ASO, oni robią swój kosztorys na ori częsciach, następnie przedstawiają do PZU,

PZU akceptuje kosztorys i odbywa się naprawa ( po drodze mogą być jeszcze dodatkowe oględziny, ale to "małe piwo")

:cool1:

Opublikowano

Zazwyczaj masz prosty wybór:

- chcesz kasę do łapy - odszkodowanie wg szacunku: roboczogodziny + wartość części nowych - amortyzacja (chyba że jeździsz nową furmanką a z tego co widzę to nie jeździsz),

- chcesz mieć rozsądnie zrobione auto - jedziesz do warsztatu (może być aso) i tak jak Koleżanki/Koledzy wyżej piszą: zlecenie na warsztat, kosztorys warsztatu, zatwierdzenie, naprawa, rozliczenie bezgotówkowe.

Wybierasz to co Ci się bardziej opłaci. Proste.

monti

PS

3 wyjście - zabawa w odwołania, później prawnika, też czasem przynosi skutek jeśli ubezpieczyciel łamie przepisy KC i Ustawy