Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Klima nie chłodzi - czynnik świeżo nabity.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie tez zlaczki nie byly klejone, niezle skorodowaly. Mechanik meczyl sie ponad godzine z osuszaczem, nie mowiac o skraplaczy - masakra.

Opublikowano

Co do osuszacza, miałem bum i jeździłem bez chłodnicy klimy jakieś 4 miesiące. W końcu poskładałem wszystko do kupy i pojechałem nabić. Osuszać nie ruszany. Pierw zrobił test ciśnieniowy, nadygał 20 atmosfer azotu i sprawdzał łączenia itd. Potem podciśnieniowy i zabrał się za nabicie. Układ idealnie szczelny, podczas testów, temperatura na zewnątrz 23,5 stopnia, w środku przy LO udało wyciągnąć aż 6,4 stopnia czyli bardzo zadowalająca. Niestety klima dwa dni później odmówiła posłuszeństwa. Bezpieczniki w samochodzie pod maską sprawdzone, wszystko na miejscu, nigdzie nic nie urwałem. Nie wiem, już się umówiłem na wizytę tam gdzie mi robili bo wpuścili barwnik do czynnika żeby w razie W szybko wykryć ewentualną nie szczelność. Ogólnie jak podczas pracy silnika nacisnę gwiazdkę na klimatroniku, na chwile powietrze przestaje dmuchać i leci troszkę inne, wiecie co mam namyśli, standardowa jak przy włączaniu klimy. Ale powietrze tak samo ciepłe, wiatrak się nie kręci, rurki ani zimne ani ciepłe ;( i czuć taki minimalny "zapach" tego powietrza tak jak z klimy...

Jakieś sugestie? :confused4:

edit:

A na klimatroniku błąd 22.1

Opublikowano
  • Autor

A wiec wczoraj odebrałem auto po oględzinach w sprawie tej nieszczelności. Mechanior niby szukał, szukał i nic nie znalazł, dopiero po czasie jak chciałem zabrać auto, zobaczyliśmy wyciek. Sączył sie delikatnie ten zielony olej z przewodu, który wymieniłem ( nie byl oryginalny - robiony przez firme od węzy ciśnieniowych, zgodzili sie przyjąć go i lutować... :mysli:).

Pozostawili mi klime nabita i narazie ladnie wieje, ale podejrzewam to kwestia czasu. Jak ucieknie gaz to zabieram sie za demontaż, narazie niech hula :)!

Co do osuszacza to koledzy na forum twierdza wymienić, bo to jest teraz waskie gardło klimy, różnicy w działaniu po nabiciu czynnika nie zauważyłem, tylko ten gaz niestety powoli mi sp....la :chytry:!

U mnie rozszczelnienie to 3 tygodnie , a u Ciebie "darooo " 4 miechy. Nie wiem, może i ten osuszacz u Ciebie padł na dobre...!

Masz jakieś błędy na klimatronic`u? U mnie jest teraz ".0", a jak czynnika nie ma to "22.1".[br]Dopisany: 30 Lipiec 2010, 17:07_________________________________________________A, nie dopatrzyłem :naughty:, masz 22.1? Może wytwarza sie jakieś podciśnienie i czujnik uważa, ze ciśnienie jest nieodpowiednie i klimy w celu jej chronienia, nie załącza...?

Opublikowano

masz 22.1? Może wytwarza sie jakieś podciśnienie i czujnik uważa, ze ciśnienie jest nieodpowiednie i klimy w celu jej chronienia, nie załącza...?

No właśnie, o co loto z tym błędem? Jest w środku czynnik czy nie? Sprawdziłem wtyki, czyste, nienadpalone, zapięte poprawnie, kabel ładnie w spinkach zapięty, nie mam mowy żeby się gdzieś przetarł. I teraz co? Wymiana czujnika czy co? Gdzieś przeczytałem na forum, że ktoś spiął 2 piny z tej wtyczki i klima ruszyła. Tylko tam są 4 a nie napisał które dwa a sam nie będę strzelał :rolleyes:[br]Dopisany: 30 Lipiec 2010, 17:49_________________________________________________

Dobra, bo przeczytałem całe forum o błędzie 22.1 i czujniku F118 i jedni twierdzą (lub potwierdzaj), że to brak czynnika. Drudzy, że po wymianie czujnika/kabla jest ok.

Tak jak wspominałem, miałem full serwis klimy i byłem u kolegi kuzyna więc na pewno wykluczam, że oni np. nie rzetelnie sprawdzili szczelność klimy. Spędziłem tam ponad 2 godziny i widziałem jak się gimnastykowali przy tym. Więc z jedne strony jakoś w ucieczkę 750g czynnika w 2 dni nie chce mi się wierzyć ale z drugiej...

Jak wykręcę ten czujnik to wyleci czynnik czy tam jest taki zaworek? Bo może w niedziele zamienię od kolegi.

Opublikowano
  • Autor

Przy podszybiu sa dwa zawory, którymi wpuszczają czynnik. Zasada działania podobna jak w oponach, a wiec wciśnij jeden z nich ( z obu powinno syknąć) i stwierdzisz czy cos jest... :naughty:! Ostrożnie i szybko.Czynnik potrafi uciec w dwa dni, to duże ciśnienie i wydaje mi sie, ze nie musi wszystko (650 g) uciec, aby pojawił sie błąd 22.1.

Swoja droga, to dlaczego piszesz 750g. To jest za duzo, może to za duzo i klimka sie nie zalacza sie - to tez może być swego rodzaju blad... :mysli:!

Opublikowano

Przy podszybiu sa dwa zawory, którymi wpuszczają czynnik. Zasada działania podobna jak w oponach, a wiec wciśnij jeden z nich ( z obu powinno syknąć) i stwierdzisz czy cos jest... :naughty:! Ostrożnie i szybko.Czynnik potrafi uciec w dwa dni, to duże ciśnienie i wydaje mi sie, ze nie musi wszystko (650 g) uciec, aby pojawił sie błąd 22.1.

Swoja droga, to dlaczego piszesz 750g. To jest za duzo, może to za duzo i klimka sie nie zalacza sie - to tez może być swego rodzaju blad... :mysli:!

Pomyliłem się z tym 750g, tak jak piszesz 650g +-50g. Właśnie dorwałem sprawny czujnik z innego auta, szybki demontaż lampy, przełożenie i d*pa :confused4:

Co do zaworków wiem wiem. Ale jeśli drugi sprawny czujnik nadal powoduje błąd 22.1 tzn. że coś mu nie pasuje z tym ciśnieniem w układzie :confused4: W wtorek o 17 się wyjaśni jak mnie podepną. Ciekawe jak z gwarancją takiego czegoś? Pierw sprawdzają azotem 20 atmosfer i wydają opinie, że wszystko cacy na 100% i robią dalej i niby przy temp. zewnętrznej 35 stopni w układzie jakieś w szczycie 17 atmosfer więc wszystko teoretycznie powinno być ok... Zdobył bym lampę UV to bym sam poszukał ewentualnej nie szczelności bo jakiś barwnik tam dolali...

Opublikowano
  • Autor

Jak u mnie sprawdzali, to czlowiek tez nic nie mogl zobaczyc, patrzyl przez okulary UV i nic, nie mogl nic dostrzec ( przynajmniej tak twierdzil, bo mnie przy tym nie bylo). Ale jak wspominalem wczesniej, po czasie pojawil sie wyciek oleju z przewodu.

de6ea6a821162295.html

Czyli teoretycznie jest szczelina jakiej nie mozna dostrzec, a pomimo to gaz uciekl po nie calych 24 godzinach i klimka nie dmucha juz zimnem - zapomnij. Teraz to juz czekac na 22.1 i demontaz przewodu :wallbash:! [br]Dopisany: 01 Sierpień 2010, 10:06_________________________________________________Winowajca :disgust:

LUhmr.jpg

Opublikowano

dzisiaj też wymieniłem osuszacz w swojej padaczce, klima szwankowała :thumbdown:

koszt w I-cars-ie 90zł Hella :wink4:

Opublikowano

Koledzy mam podobny problem.

Klima działała ale słabo no to wybrałem się na przegląd.

Wymiana oleju i ponowne nabicie czynnika (750g) no i dalej nie ma 100% efektu schładzała max do 16 stopni.

Panowie doradzili wymiane osuszacza wiec się zgodziłem.

Nowy osuszacz ponowne nabicie układ szczelny czyszczenie dyszy z filterkiem no ale efektu jak nie było tak nie ma max (20 stopni na wylocie)

Komputer nie pokazuje żadnych błędów ciśnienia są w normie.

Może ktoś pomoże co z tym fantem zrobić?

Opublikowano

Koledzy mam podobny problem.

Klima działała ale słabo no to wybrałem się na przegląd.

Wymiana oleju i ponowne nabicie czynnika (750g) no i dalej nie ma 100% efektu schładzała max do 16 stopni.

Panowie doradzili wymiane osuszacza wiec się zgodziłem.

Nowy osuszacz ponowne nabicie układ szczelny czyszczenie dyszy z filterkiem no ale efektu jak nie było tak nie ma max (20 stopni na wylocie)

Komputer nie pokazuje żadnych błędów ciśnienia są w normie.

Może ktoś pomoże co z tym fantem zrobić?

sprawdź błędy na klimatroniku
Opublikowano

dzisiaj też wymieniłem osuszacz w swojej padaczce, klima szwankowała :thumbdown:

koszt w I-cars-ie 90zł Hella :wink4:

Dostałem Hella za 60 złotych :wink4: w dużej hurtowni po zniżkach, sklep mega przycina :confused4:

Ale i tak nie zakładam :decayed: (póki co :rolleyes:)

Co do mojego problemu, po podpięciu się zero czynnika :no:

Lampa UV i zaczęli szukać, rurka chłodnicy przy sprężarce, wpuścili azot to uciekało na poczekaniu, odkręcenie, walnięty oring. Wymiana, skręcenie, wpuszczenie azotu i pupa. Ten przewód był w komplecie z kupioną chłodnicą więc będę chyba reklamować bo najprawdopodobniej walnięta ta rurka, końców, ten kielich... ;( nie mam już sił pomału...