Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Dwa ECU w jednym aucie. czy to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów :hi:

Ostatnio wpadł mi do głowy taki pomysł żeby w mojej A4 1,8 T 150KM quattro troszkę zwiększyc moc. Najprostszym sposobem był by chip powiedzmy na 180 KM z tym ze to troszkę kosztuje a poza tym nie wiem czy moj silnik by to wytrzymał na dłuższą metę. na liczniku ma niby 216 tys a w rzeczywistości pewnie przejechał drugie tyle nie ma co się oszukiwac. :confused4: Co by było gdyby w aucie załozyc drugi ECU ze zmodyfikowanym programem i zrobic coś w rodzaju przełącznika miedzy oryginalnym ECU a tym z mocniejszym softem? domyślam sie ze trzeba by było zakodowac immo do drugiego ECU. Można tak poprostu odpiąc stary ECU i podłaczyc inny ze zmodyfikowanym programem? czy silnik będzie normalnie pracował? bo jesli tak to wystarczyłoby zrobic jakis uklad przłączający miedzy tymi ECU i juz moznaby było montowac coś w rodzaju przycisku sport w aucie :kox: Trzeba by było to zrobic pewnie na jakimś ukladzie scalonym który pełnił by role przełącznika miedzy oryginalnym ECU a tym zmodyfikowanym. Godula Moto Sport w swojej ofercie chip tuningu ma cos takiego jak program indywidualny plus. " Program ten jest wykonywany w identyczny sposób jak program indywidualny, różnica polega na połączeniu dwóch programów w jednym. Programu seryjnego z programem indywidualnym.

W czasie normalnej, spokojnej jazdy samochodem wykorzystywany jest tylko program seryjny. "Ujawnienie" się naszego programu tuningowego następuje dopiero wówczas, gdy wciśniemy pedał gazu więcej niż 75 % przy jednoczesnym osiągnięciu przez silnik co najmniej 1600 obrotów. " pytanie czy jest to zrobione na dwóch sterownikach czy na jednym są wgrane dwa a przełączanie następuje po wcisniecu gazu powyżej 75%?

Opublikowano

Dlaczego nie wytrzyma po chipie? Ludzie maja wiecej nalatane i jakos smigaja.

Ja bym sobie darowal takie kombinacje. Jak nie masz kasy na soft to bedziesz mial pozniej na naprawe jak sie cos wysra?

Opublikowano

Na 2 sterownikach nie za bardzo idzie to zrobić.

Ale można by się teoretycznie pobawić z pamięcią o 2x większej pojemności i 2 różnych programach.

Opublikowano

a nie łatwiej/prościej by było "świnkę" podpiąć? sam zmieniasz mapy,w zależności od nastroju,czy trasy...

Opublikowano

np EBC GREDDY za ok 1200zl i masz 2 mapy doladowania, ktore sam mozesz ustawic. Ale niestety korekta mapy paliwa potrzebna :/ Pomijam fakt oplacalnosci :P

A tak wogole to jest sens takich zabaw przy chipie ? Przeciez to nie bedzie az takie wysilenie jednostki, wazne aby byla sprawna...

Opublikowano

dobry tuner zrobi Ci mapę pod kondycje silnika, poza tym używając auta z głową a nie 100% ogień zawsze i wszędzie nie potrzeba żadnych przełączników i dwóch map

Opublikowano

można wgrać dwie mapy do sterownika i przełączać się miedzy nimi vagiem

Opublikowano

Kombinowanie z dwoma programami jest nieopłacalne,poza tym wiąże się ze zgaszeniem silnika chodź na sekundę i przełączeniem programu,więc jazda typu che wyprzedać i przełączam nie wchodzi w grę,chyba,że kasa nie gra roli to wszytko da się zrobić.

Tak przy okazji gdzie na Śląsku mogę zrobić porządną korektę programu w 1.8T po dodaniu paru gratów i regeneracji turbiny?

Opublikowano

Tak przy okazji gdzie na Śląsku mogę zrobić porządną korektę programu w 1.8T po dodaniu paru gratów i regeneracji turbiny?

GTO - digitun.pl

Opublikowano

można wgrać dwie mapy do sterownika i przełączać się miedzy nimi vagiem

ciekawe stwierdzenie,a masz jakąs tezę i podstawy,żeby tak pisać,jeśli tak-to proszę opisz mi jak to zrobic :mysli: w jaki sposób zmienisz mapę np doładowania vagiem :cool1:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podstawę mam taką że w moim AFN'ie tak właśnie mam, nazywa się to chyba kodowanie, w vag'u w zakładce engine masz opcje "recode" wcześniej musisz się zalogować "login" 12233 później "recode" i ja tam mam 3 szt do wyboru (0001,0002,0003). Nie są to poszczególne mapy, a całe sterowanie silnika, które ktoś wcześniej już wgrał.

Tak jak napisał SebolA4, trzeba się zalogować, zmienić kodowanie, zgasić silnik i odpalić.

Opublikowano

Podstawę mam taką że w moim AFN'ie tak właśnie mam, nazywa się to chyba kodowanie, w vag'u w zakładce engine masz opcje "recode" wcześniej musisz się zalogować "login" 12233 później "recode" i ja tam mam 3 szt do wyboru (0001,0002,0003). Nie są to poszczególne mapy, a całe sterowanie silnika, które ktoś wcześniej już wgrał.

Tak jak napisał SebolA4, trzeba się zalogować, zmienić kodowanie, zgasić silnik i odpalić.

czyli rozumiem,że masz dwa,lub więcej programów i mozesz sobie wybierać,w zależności od nastroju-jak chcesz jezdzić?

co do kodowania-to na pewno nie możesz zmienić zadnej mapy kodowaniem,bo kodowanie w sterowniku silnika,o którym piszesz jest do innego celu-poczytaj http://en.openobd.org/audi/a4_8d.htm#01

Opublikowano

Pomysł bez sensu. Rozumiem, auta co są używane do sportu i mają po XXX KM i XXX Nm, mają hardcorowe mapy które nie nadają się do jazy na codzień, bo trudno się kontrolować i mieć cały czas napięte mięśnie karku :)

Ale w 1.8T na K03 to jedziesz robisz normalny soft i jak nie chcesz męczyć silnika to wciskasz połowę gazu, a auto i tak jedzie lepiej niż seria na połowie gazu. Chcesz poszleć to wciskasz cały gaz. Przełącznik masz naturalny w swojej stopie :wink4:

Opublikowano

czyli rozumiem,że masz dwa,lub więcej programów i mozesz sobie wybierać,w zależności od nastroju-jak chcesz jezdzić?

co do kodowania-to na pewno nie możesz zmienić zadnej mapy kodowaniem,bo kodowanie w sterowniku silnika,o którym piszesz jest do innego celu-poczytaj http://en.openobd.org/audi/a4_8d.htm#01

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=81&t=305634&start=90 przeczytaj to, u mnie tak właśnie jest.

Opublikowano

i tu jestes w bledzie ... :cool1:

w sterowniku np. ze starego AFN-a [bo akurat o takim tutaj mowa] masz np.trzy bloki map , kazdy odpowiada za inne kodowanie sterownika silnika :np. manual,aftomat,4x4 .. zmieniajac kazdy blok map odpowiadajacy konkretnemu kodowaniu mozesz zrobic sobie 3 różne programy ... analogicznie zmieniajc kodowanie sterownika za pomoca Vag-Coma zmieniasz sobie program/ bloki mapy sterujace praca silnika ...

to tak w telegraficznym skrócie ... łatwo,prosto i przyjemnie ... :evil:

Opublikowano

Tylko jaki to ma sens w dupowozie :gwizdanie:

Opublikowano

i tu jestes w bledzie :cool1:

...a na błędach sie człowiek uczy... :wink4: a w nowszych,jak B6 -też da radę?
Opublikowano

i tu jestes w bledzie :cool1:

...a na błędach sie człowiek uczy... :wink4: a w nowszych,jak B6 -też da radę?

w dizlach tak ... co do benzyn to sie nie znam ... :embarrassed:

Opublikowano

więc to działa coś ,jak "piggy back"-z tą różnicą,że świnka jest pamięcią zewnętrzna-tak?

Opublikowano

więc to działa coś ,jak "piggy back"-z tą różnicą,że świnka jest pamięcią zewnętrzna-tak?

Na pewno nie. Piggy back działa zupełnie inaczej :wink4:

To o czym piszecie to po prostu zmiana kodowania sterownika silnika. Inne kodowanie np. ma silnik V6, inne R4 itd..