Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Odpływ ze skraplacza / dezynfekcja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio mam "nieswiezy" (delikatnie nazwane) zapach z nawiewow.

Mam srodek Wurth'a do dezynfekcji klimy, na ktorym jest napisane aby wprowadzic srodek do przewodu (odplywu) skraplacza, a nastepnie przez 30sek rozpylac.

Gdzie jest jest odplyw ze skraplacza w B7?

PZDR

Opublikowano

Nie ma w żadnym samochodzie.

Jak coś to odpływ z parownika.

Jest od spodu samochodu.

Opublikowano

Nie wiem jak w B-7 , ale w B-6 nie można znaleźć tego odpływu tzn. schowany jest gdzieś za wytłumieniem i nie ma możliwości włożenia tego wężyka.

Ja stosowałem ten środek sikając na parownik.

Opublikowano

Rico mam pytanko - też mi śmierdzi gdy wyłączę klimę - miesiąc temu oddałem do zakładu, żeby nabili i odgrzybili, smród po wyłączeniu klimy pozostał, było troch lrpirj może przez tyzień a później jeszcze gorzej. Kupiłem więc jakiś środek do odgrzybiana klimy, włączyłem obieg wewnętrzny i nawaliłem tego pod fotel pasażera gdzie zaciąga powierze przy obiegu wewnętrznym - też nie pomogło. Dalej cuchnie :wallbash: Filtr kabinowy wymienam co 12 tyś km (w moim przypadku to co 3 miesiące), może wiesz co trzeba wymienić lub wyczyścić aby wreszcie nie cuchniało w B6? Gzieś coś czytałem o tych parownikach (że się coś wymienia czy coś takiego) gdzie w ogóle jest ten parownik? Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Parownik jest schowany, żeby sie dostać trzeba zdemontować schowek. Jest na forum ze zdjeciami opis.

Póżniej ściaga sie taką gumową zaślepkę i widać parownik.

Opublikowano
  • Autor

W B7 ten parownik jest w tym samym miejscu co w B6?

Opublikowano

Rico mam pytanko - też mi śmierdzi gdy wyłączę klimę - miesiąc temu oddałem do zakładu, żeby nabili i odgrzybili, smród po wyłączeniu klimy pozostał, było troch lrpirj może przez tyzień a później jeszcze gorzej. Kupiłem więc jakiś środek do odgrzybiana klimy, włączyłem obieg wewnętrzny i nawaliłem tego pod fotel pasażera gdzie zaciąga powierze przy obiegu wewnętrznym - też nie pomogło. Dalej cuchnie :wallbash: Filtr kabinowy wymienam co 12 tyś km (w moim przypadku to co 3 miesiące), może wiesz co trzeba wymienić lub wyczyścić aby wreszcie nie cuchniało w B6? Gzieś coś czytałem o tych parownikach (że się coś wymienia czy coś takiego) gdzie w ogóle jest ten parownik? Z góry dzięki za odpowiedź.

Nic tam się nie wymienia tylko trzeba odgrzybić.

Ja odgrzybiałem różnymi środkami i efekty były zazwyczaj kilkudniowe( dopóki zapach środka nie wywietrzał).

Najlepszy według mnie jest właśnie środek wurtha, bo nie ma żadnych dodatków zapachowych ( troszkę śmierdzi po użyciu), ale przynajmniej u mnie zapach smrodu zniknął.

Ja połowę tego preparatu zużyłem sikając w kanał po wyjęciu wentylatora (wężyk włożyłem maksymalnie w stronę parownika i tam posikałem. Następnie zamontowałem s powrotem wentylator i włączyłem na kilka minut.

A drugą część preparatu zużyłem sikając przez ten otwór pokazany na zdjęciu z linka kolegi lemak.

I tak zostawiłem samochód na cała noc by środek mógł zadziałać.

Opublikowano

rico11, opisz jak wyjąć wentylator ;)

Opublikowano
  • Autor

A ja wczoraj pojechalem do swojego serwisu, a tam wstawili na podlodze przed fotelem pasazera skrzynke podlaczona pod 220Volt, skrzynka ta miala kominek skierowany w strone schowka. Przez 15-20 min samochod byl zamkniety (obieg wewnetrzny, temp. 21 bez klimy, 2gi bieg wentylatora) z wlaczonym tym mocno dymiacym urzadzeniem.

Oczywiscie byl rowniez wymieniony filtr kabinowy (jak co druga wymiane oleju).

Jak na razie jestem zadowolony z tego zabiegu.

Opublikowano

A ja wczoraj pojechalem do swojego serwisu, a tam wstawili na podlodze przed fotelem pasazera skrzynke podlaczona pod 220Volt, skrzynka ta miala kominek skierowany w strone schowka. Przez 15-20 min samochod byl zamkniety (obieg wewnetrzny, temp. 21 bez klimy, 2gi bieg wentylatora) z wlaczonym tym mocno dymiacym urzadzeniem.

Oczywiscie byl rowniez wymieniony filtr kabinowy (jak co druga wymiane oleju).

Jak na razie jestem zadowolony z tego zabiegu.

Ten zabieg to odgrzybienie parownika ozonowaniem. Niestety na bardzo duże zagrzybienie parownika ( duży smród ) nie daje rady :confused4:

Opublikowano

Jak odkręcisz schowek to zobaczysz wentylator.

Odkręcasz 4 śruby na klucz 8 na obrzeżach obudowy wentylatora i wyciągasz całość.