Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Automat który lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jakim nadwoziu ma być ten tiptronik? B5 czy B6?

Opublikowano

O robujaniu samochodu przód- tył możesz zapomnieć, chyba że lubisz ryzyko. Wychodzenie z poślizgów bocznych nie stanowi problemu. Hamować silnikiem w terenie górzystym jak najbardziej można, natomiast do zatrzymania na prostej w wypadku każdego rodzaju przekładni raczej zalecałbym użycie hamulców, klocki hamulcowe są tańsze niż elementy przeniesienia napędu :przebiegly:

Tego nie rozumiem. Hamowanie silnikiem szkodzi na układ napędowy??

Opublikowano

Bez wpływu na układ napędowy takie nagminne hamowanie silnikiem nie pozostaje, szczególnie w wykonaniu kiepskiego kierowcy.

Opublikowano

ja bez problemu pod gorke puszczam hamulec i mam pelzanie pod gore : w multitroniku moim bez najmniejszego problemu samo mi jedzie gazu niedotykam

Opublikowano

Jeśli tiptronic i 115KM to raczej B5.

Co do hamowania silnikiem to w czym problem. Wg mnie automat daje takie same możliwości jak manual (może oprócz ruszania z piskiem, ale w DSG to już możliwe), kwestia przyzwyczajenia.

Opublikowano

Jeśli tiptronic i 115KM to raczej B5.

Co do hamowania silnikiem to w czym problem. Wg mnie automat daje takie same możliwości jak manual (może oprócz ruszania z piskiem, ale w DSG to już możliwe), kwestia przyzwyczajenia.

Właśnie nie byłem pewien czy BKE 115PS w B6 nie wychodziło czasem w tipie... Jednak wszystko wskazuje na to, że tylko w skrzyni 5b.

Opublikowano

domyślam się, że B6 - rocznik 2001 po lifcie (tym drugim jak tu doczytałem).

Rozumiem, że rozbujanie auta np. w zimowej koleinie to manewrowanie między D a R? Czy tak nie da rady, a może nie powinno się robić?

Bo w manualu to na półsprzegle bądź odpowiednio manewrując sprzęgłem tylko na 1 można...

majkel_majki- ale ja nie myślałem o zatrzymaniu auta skrzynią, tylko faktycznie o hamowaniu silnikiem głównie zimą, choć na trasach też jak idzie używam silnika do wolnego hamowania. Czy automaty mają/miały ręczne hamulce? Jak ktoś chce pobawić się po śniegu, czy nie mają bo nie potrzebują przecież?

Dzięki za odpowiedzi?

Opublikowano

Teoretycznie można rozbujać automat w koleinie wachlując pomiędzy D, a R jednak takie zachowanie wykańcza skrzynię i były przypadki że po takim rozbujaniu auto już samo nigdzie nie pojechało, w sytuacji przykopania się gdzieś lepiej poprosić o pomoc z zewnątrz.

Automat ma normalny hamulec ręczy, jest potrzebny bo blokada parkingowa sprawy nie załatwia zwłaszcza na wzniesieniu. Na śniegu z taką skrzynią jest świetna zabawa, lepsza niż z manualem :> blokujesz dwójkę, operujesz gazem, w miarę potrzeby podciągasz hamulec raz po raz i poślizgi wychodzą takie, że quattro by się nie powstydziło :naughty: pamiętać trzeba tylko o zablokowaniu dwójki, żeby skrzynia nie mieszała biegami bo się po dłuższym upalaniu może przegrzać.

Opublikowano

domyślam się, że B6 - rocznik 2001 po lifcie (tym drugim jak tu doczytałem).

No to jedyny automat jaki dostaniesz w B6 1.9TDI to Multitronic (tylko FWD) a ten się do zabawy nie nadaje... Za tip-em musiałbyś sięgnąć po 2.5TDI/Q ale po roczniku 2003 aby uniknąć problemów z wycierającym się wałkiem rozrządu...

Jeśli chodzi o rozbujanie auta w zaspie (DNR/RND) - przydażyło mi się raz, skorzystałem i nic złego się nie stało. Nawet podręcznik użytkownika dopuszcza taką możliwość w skrajnych przypdkach. Jednak prawdą jest, że nagminne używanie tej "opcji" szybko rozwali nam przekładnię...

Co do hamowania silnikiem - z tego co wiem, to właśnie takie hamowanie jest jak najbardziej wskazane (przynajmniej dla CVT).

Opublikowano

No to jedyny automat jaki dostaniesz w B6 1.9TDI to Multitronic (tylko FWD) a ten się do zabawy nie nadaje... Za tip-em musiałbyś sięgnąć po 2.5TDI/Q ale po roczniku 2003 aby uniknąć problemów z wycierającym się wałkiem rozrządu...

Z tego co czytałem to ten wygląda na tip'a ręczna zmiana biegów +/-. zobaczcie zdjęcie.

http://img375.imageshack.us/img375/6990/p1030481f.jpg

Opublikowano

Na fotce masz B5 ;)

Opublikowano

Na fotce masz B5 ;)

hmmm..aha. no dobrze wiedzieć.

Opublikowano

Multitronic pomimo, że jest bezstioniowy też ma symulację biegów i ich zmianę +/-.

Opublikowano

....ale tak jak ta na moim zdjęciu? To jak odróżnić z wyglądu multi od tip? Bo na tym forum wyczytałem, że m.in.przez dziwgnię zmiany +/-?

Mam nadzieję, że kolega Markus nie ma mi za złe wtrącenie się w posta?

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że do B5 nie wkładano multitronika ;) Jeśli chodzi o nadwozie B6 (zakaładając różne wersje silnikowe nie tylko 1.9TDI) multi od tipa rozpoznasz po ilości biegów pokazywanych na wyświetlaczu w trybie sekwencyjnym (gdy drązek jest w bramce +/-). Tip ma 5 biegów a multitronik 6. W B7 jest kolejna zmiana - tip ma 6 biegów a multi 7.

Opublikowano

Druga rzecz to Tiptronic w B6/B7 występował tylko w quattro, Multi = FWD.

Opublikowano

a trzecia rzecz ze to wszystko jest opisane juz kilkanascie razy na forum.

:cool1: