Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1.9 AJM]dymek przy odpaleniu/jakosc ON

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NIe ma w PD czegos takiego jak kąt wtrysku. Względem czego zmierzysz kąt jak nie ma pompy ... wszystkim rządzi ECU. Każdy wtrysk sterowany jest elektronicznie a nie mechanicznie tak jak w systemach z pompą rotacyjna.

Opublikowano

u mnie podczas uruchomienia -idzie chmurka szarego dymu, a potem nic , no chyba że dam mocno w kiche...

Opublikowano

u mnie w ogole dymka nie pusci rano na zimno i jak goracy :razz:

Opublikowano

ale fakt , że tylko rano tak się dzieje...

Opublikowano

Piterex, piotr1602, a wy to PD-ki macie :?: :roll:

Opublikowano

no nie sorki wascmosc :razz:

Opublikowano

PD to znaczy padaki :razz: :mrgreen: heheheh zartowalem oczywiscie to sa silniki na pompowtryskach :lol:

Opublikowano

1. Proszę nie spamować koledzy.

2. EOT: Jeszcze nie wiecie jak bardzo byście chcieli mieć taką jedną PaDakę ... :twisted:

Opublikowano

Sprawdż świece żarowe,pewnie na dwie pali z rana jak jest zimny

Opublikowano

no i ja sie dołącze tez ma PD 115PS no i przy odpaleniu nie ma rużnic czy zimny , nagrzany czy wrzątek, małą ciemną chmurke puści, nic nie telepie śmiga wszystko jak najlepiej, Byłem na Vagu no i koles powiedział ze Turbo super wtryski tez, ale Jakis Zawor Recyrkulacji spalin jest troszke przybrudzony i przydałoby sie go wyczyścic bo moze tracić na mocy. Powiedźcie mi ile taki zabieg moze kosztować? I CO to jest Ten Zawór? Jak Go przeczyścić, czy sie wogóle da, moze trzeba nowy zakupić?

żeby nie otwierac 2 tematu mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy silników AJM, Jak jade mam 90 stopni, jak zatrzymam sie i silnik chodzi to wskazówka opadnie o 1 kreske, jak rusze i podjade kawałek to wskazówka znów rośnie do 90 stopni, czy to normalna rzecz?? Ogrzewanie wszystko ok. Tylko ta wędrująca wskazówka.

Opublikowano
ale Jakis Zawor Recyrkulacji spalin jest troszke przybrudzony i przydałoby sie go wyczyścic bo moze tracić na mocy. Powiedźcie mi ile taki zabieg moze kosztować? I CO to jest Ten Zawór? Jak Go przeczyścić, czy sie wogóle da, moze trzeba nowy zakupić?

Zawór recyrkulacji spalin = EGR (z angielskiego) albo AGR ( niemiecki skrót)

Da się to wyczyścić... Ile kosztuje ? nie mam pojęcia ...

Koszt nowego dość znaczny... kilka grubych stów.

Układ ten kieruje część spalin z kolektora wydechowego z powrotem do kolektora dolotowego (do ponownego przepalenia w silniku ). Dzieki temu zmniejsza się emisja spalin.

Opublikowano
NIe ma w PD czegos takiego jak kąt wtrysku. Względem czego zmierzysz kąt jak nie ma pompy ... wszystkim rządzi ECU. Każdy wtrysk sterowany jest elektronicznie a nie mechanicznie tak jak w systemach z pompą rotacyjna.

JEST!!! Fakt że sterowane jest to elektronicznie poprzez czujnik G40 (o ile pamiętam) ale jest coś takiego jak kąt wtrysku - logicznie myśląc musi być w każdym aucie z silnikiem spaliwnowym.

Bo wrzuce dowody.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja też miałem problem z dymieniem przy odpalaniu zimnego. Dziś się dowiedziałem (po sprawdzeniu oporu), że tylko jedna świeca mi grzeje - więc je natychmiast wymieniłem. Ale stracha miałem przy wykrecaniu - 3 poszły bez problemu, a ta czwarta za pompą - w lewo, w prawo - trochę gwint się zaciągnął, ale się udało bez zerwania - a byłoby zdejmowanie głowicy!!! Wstawiłem z polecenia słoweńskie ISKRA, czy ktoś coś słyszał o tych świecach, bo ja słyszałem o nich tylko skrajne opinie?

Pozdrawiam

MASA

Opublikowano

MASA, aleś kotlecika odgrzał...

w dodatku czy Twój post ma coś do dymienia w AJM ?

Wstawiłem z polecenia słoweńskie ISKRA

taaa, mój ojciec używał takich w Trabancie, dlaczego nie dałeś takich jak inni polecają ?

Poszukać nie mogłeś przedtem i teraz dopiero pytasz.

No więc jak pytasz i masz już założone : to są za***iste, ale inni niech kupują NGK albo BERU :diabel2:

Opublikowano

JEST!!! Fakt że sterowane jest to elektronicznie poprzez czujnik G40 (o ile pamiętam) ale jest coś takiego jak kąt wtrysku - logicznie myśląc musi być w każdym aucie z silnikiem spaliwnowym.

Bo wrzuce dowody.

Oczywiście że jest kąt wtrysku. Kąt wtrysku nie jest to fizyczny kąt w pompie tylko kąt pomiędzy dwoma ustalonymi położeniami wału (GMP i bieżącym w chwili rozpoczęcia wtrysku). Kąt wtrysku jest sterowany z ECU (choć jego efektywny zakres regulacji na drodze elektronicznej zależy też od użytego wałka rozrządu i jego położenia - gdyż to on jest źródłem napędu pompowtryskiwacza).

Opublikowano

Źle się wyraziłem. Chciałem napisac że w PD nie reguluje się kąta wtrysku, bo nie ma czego regulować - brak pompy wtryskowej. Oczywiście macie irację, że taki parametr istnieje - choć jest wyznaczany w pełni automatycznie bez potrzeby ingerencji.