Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] Zmiana sprężyn za 1BA na 1BV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie, chce zmienić springi z 1BA na 1BV (twardziej i -20) natomiast mam problem, jest ich kilkanascie wersji.

Na głównej stronie jest tablica z numerami cześci i oznaczeniami kolorów.

moje pytanie czy jak mam numer springów 1BA i jest zapis Weight range np 7 to powineneim wziąść 1BV również z "7"?

jak rozumiem im wyższa wartość tym spring ma większy "udżwig" i przez to jak sie wstawi do lżejszego samochodu sproing z cięższego to będzie jeszcze twardziej?

:kox:

Opublikowano

springi z 1BA na 1BV (twardziej i -20)

1BA-to standard,1BE to -20 (sport),a 1BV-to od S-line i jest -30 :wink4:

czy jak mam numer springów 1BA i jest zapis Weight range np 7 to powineneim wziąść 1BV również z "7"?

tak musisz wziąć takie same :wink4:
Opublikowano
  • Autor

tez taki einfo słyszałem co do -20 i 030, ale w OOOO dwóch salonach powiedzieli że -20 i różnią się twardością tylko.

Opublikowano

Z info z działu FAQ cytat "[1BV/FC1] zawieszenie sportowe S line; obniżone o 20 mm i wzmocnione, możliwość zamówienia niezależnie od pakietu S line"

Pozdrawiam

Opublikowano

Z info z działu FAQ cytat "[1BV/FC1] zawieszenie sportowe S line; obniżone o 20 mm i wzmocnione, możliwość zamówienia niezależnie od pakietu S line"

Pozdrawiam

to co powiesz na to?

738c5315e55dce78m.jpg

zacytowałeś,ale nie do końca :gwizdanie:

[1BV/FC1] zawieszenie sportowe S line; obniżone o 20 mm i wzmocnione, możliwość zamówienia niezależnie od pakietu S line

ale mogli się pomylić...

Opublikowano

Witam,

Ale skoro jestesmy w temacie, ostatnio dopadłem gdzieś sprężyny S-line(3 zielone 1 niebieski). Mówi się ze jest to -20mm. Wyciągnałem spręzyne od 1BA, postawiłem obok siebie i ta S-line była 30mm niższa. Czy mam rozumieć że pochodzi od 1BV?

Opublikowano

niekoniecznie-chodzi o twardość sprężyn i wagę auta-dopiero wtedy można zmierzyć ile auto "opadnie"

3 zielone i niebieski pasek-może być 1BV i 1BE

http://www.a4-klub.pl/smf/rozne/SiA.pdf

Opublikowano

Takie jeszcze pytanko czy ze sprezyny mozna odczytać jej twardość? Pozdro

Opublikowano
  • Autor

można odczytać z VIN w ASO - podają odrazu kod spręzyny i jakie ma kolorki.

czyli reasumując bierzemy 1BA sprawdzamy "Weight range" po czym bierzemy tabele i znajdujemy ten sam "Weight range" w 1BV i mamy dobrane springi.[br]Dopisany: 14 Sierpień 2010, 23:05_________________________________________________jeśli 1BV jest -30 to mnie cieszy...tylko wówczas zastanawiam sie jaki sens mają zmiany z Slina na Eibacha -35mm... dla 5mm?... jak będe zmieniał w przyszłym tygodniu to rzuce okiem na to ile jest róznicy faktycznie.

Opublikowano

jaki sens mają zmiany z Slina na Eibacha -35mm... dla 5mm?...

może dla jakości...
Opublikowano
  • Autor

...że o masz naklejke na springu? :-) bo możesz zmienić twardośc springa, itd, możesz trafic albo nie (jak mój kumple - jak przejeżdza przez skrzyżowanie i sa wałki przed światłami to odbija się jak piłeczka prawie :-)

Opublikowano

Witam,

Jeżeli chciałbym żeby tył tak bardzo nie opadł... To mam wziąć spreżyne o większym Weight range??

Opublikowano

Witam,

Jeżeli chciałbym żeby tył tak bardzo nie opadł... To mam wziąć spreżyne o większym Weight range??

one mogą miec wysokość taką samą,ale będa twardsze,jak dasz o większej dwardości,to auto będzie stać tak samo,ale jak ktoś do niego wsiądzie-wtedy widać różnice sprężyn
Opublikowano

Sprężyny dobiera się do kategorii wagowej auta (są to dwa parametry, określające maksymalne obciążenie przedniej i tylnej osi). Dane wagowe naszego auta znajdziemy na wlepce serwisowej (książka serwisowa, pod kanapą w avancie lub we wnęce koła zapasowego w sedanie).

Aby przybliżyć temat: moja 1.9TDI FWD ma kategorie wagowe 0YJ dla osi tylnej i 0JH dla osi przedniej (gdybym miał Quattro, oznaczenie kategorii wagowej przedniej osi pozostanie to samo - natomiast ze względu na dodatkową wagę mechanizmu Torsena, tył miałbym cięższy więc adekwatnie wyższa kategoria wagowa czyli 0YL). Poniżej zaznaczone na niebiesko miejsce gdzie macie szukać na swoich wlepkach:

verzaw.JPG

Oznaczenia sprężyn dla FWD i Quattro są identyczne (ale tylko w obrębie tej samej kategorii wagowej!!!). Wyznacznikiem są zawsze dane z wlepki serwisowej (no chyba że rezaliście Q w FWD tak jak adamooo :decayed:)

W poniższym wykazie sprężyn pominę wariant 1BA i skupię się na 1BE/1BV czyli zawieszeniach montowanych w autach z pakietem S-Line. Każdy z tych wariantów ma identyczne sprężyny - zawieszenie to różni się amortyzatorami oraz poszczególnymi elementami wahaczy, chodzi o dodatkowe usztywnienie w przypadku 1BV – w konsekwencji auto na każdym z tych zawieszeń siedzi tak samo wysoko (-20mm) jednak w przypadku 1BV jest jeszcze sztywniej).

Założenie sprężyn z Waszej kategorii wagowej da obniżenie auta o -20mm. Ewentualnie można spróbować ze springami z niższych kategorii wagowych – wtedy auto pójdzie niżej. Jest to jednak eksperyment – nie wiadomo o ile rzeczywiście auto zejdzie niżej…

Sprężyny przód 1BE/1BV:

8E0 411 105 CA – 0JB

8E0 411 105 CB – 0JC

8E0 411 105 CC – 0JD

8E0 411 105 CD – 0JE

8E0 411 105 CE – 0JF

8E0 411 105 CF – 0JG

8E0 411 105 CG – 0JH

8E0 411 105 CH – 0JJ

8E0 411 105 CJ – 0JK

8E0 411 105 CK – 0JL

8E0 411 105 CL – 0JM

Sprężyny tył 1BE/1BV:

8E0 511 115 DE – 0YD

8E0 511 115 DF – 0YE

8E0 511 115 DG – 0YF

8E0 511 115 DH – 0YG

8E0 511 115 DJ – 0YH

8E0 511 115 DK – 0YJ

8E0 511 115 DL – 0YK

8E0 511 115 DM – 0YL

8E0 511 115 DN – 0YM

8E0 511 115 DP – 0YN

Opublikowano

...Bartek...brak mi słów uznania... :tongue4::wink4:

Opublikowano
  • Autor

:shocked::hi:[br]Dopisany: 16 Sierpień 2010, 09:13_________________________________________________pytanie potwierdzające:

mam zawiasik 1BA... i na wlepie OYJ OJJ...

czyli jak dobrze rozumiem powinienem wziąść

na przód (numer z zawiasu 1BV a po - mój obecny:

8E0 411 105 CH – 0JJ

a na tył

8E0 511 115 DK – 0YJ

Opublikowano

czyli jak dobrze rozumiem powinienem wziąść

na przód (numer z zawiasu 1BV a po - mój obecny:

8E0 411 105 CH – 0JJ

a na tył

8E0 511 115 DK – 0YJ

i ja tak to rozumiem-obniżony 1BV i twardość z naszych aut :wink4:
Opublikowano
  • Autor

a że jak cchce deczko twardziej to wówczas biore total range o jeden wyżej?

Opublikowano

a że jak cchce deczko twardziej to wówczas biore total range o jeden wyżej?

tak to wygląda :wink4: będzie -20,ale twardziej
Opublikowano

pytanie potwierdzające: mam zawiasik 1BA... i na wlepie OYJ OJJ...

czyli jak dobrze rozumiem powinienem wziąść na przód (numer z zawiasu 1BV a po - mój obecny: 8E0 411 105 CH – 0JJ a na tył 8E0 511 115 DK – 0YJ

Zgadza się.

Natomiast jeśli zamontujesz springi przeznaczone dla cięższej wagi - nie uzyskasz -20mm tylko mniej (np. -17mm, sprężyny mają większą twardość więc auto tak nie siądzie). Analogicznie stosując sprężyny od lżejszych kategorii - auto zejdzie niżej, ale będzie bardziej bujać (mniejsza twardość sprężyn). Efekt -20mm osiąga się stosując sprężynę w swojej kategorii wagowej. Jeśli już planujesz jakiś eksperyment - to na swoją odpowiedzialność. Sugeruję dobierać coś blisko swojej kategorii wagowej.

Teoretycznie aby osiągnąć pełny efekt - przydałoby się założyć też amorki 1BE (1BV są na nasze drogi za twarde). Z drugiej strony taka konfiguracja (sprężyny 1BE i amory 1BA) może znacznie lepiej radzić sobie z polskimi drogami…