Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Ktoś zna kolorystykę kabli???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam następujący problem: po zakupie samochodu okazało się że głośniki są źle podłączone tzn. przód na tył i odwrotnie. Jednocześnie chciałem sobie zmienić radio ( i zmieniłem :) ) po zdemontowaniu starego okazało się że poprzedni właściciel lub pseudo-elektryk źle podłączył kable od głośników. Z tym problemem się uporałem ale nurtuje mnie jeszcze jeden problem które kable od głośników to masa a który plus ;/ jako że spartolił podłączenie to i tu mógł też namieszać. Z góry dziękuje za pomoc :)

Opublikowano

masa zawsze jest czarna lub brązowa

Opublikowano

Kolego napisz jakie masz radio (chorus, concert, symphony, RNS-D, RNS-E). Masz wszystkie głośniki pasywne czy aktywne (jest osobny wzmaniacz czy wszystko podpięte do radia)? Masz znaczek BOSE na blendach głośników w drzwiach?

Różnice dotyczą sposobu połączenia i kolorów przewodów głośnika centralnego i woofera (kolory przewodów głośników w drzwiach w każdym systemie są identyczne). Najczęściej spotykany jest Audi Sound System, w którym przednie drzwi i głośnik w na środku deski rozdzielczej (pod czujnikiem nasłonecznienia) jest pasywny (podpięty do radia), natomiast głośniki tylnych drzwi są aktywne (podpięty do wzmaka).

Głośniki w przednich drzwiach (układ pasywny lub aktywny)

- strona lewa: niebiesko/żółty (-), brązowo/zielony (+)

- strona prawa: zielono/niebieski (-), brązowo/niebieski (+)

Głośniki w tylnych drzwiach (podpinane do radia jeśli nie ma osobnego wzmacniacza)

- strona lewa: czerwono/żółty (-), brązowo/żółty (+)

- strona prawa: czerwono/zielony (-), brązowo/czarny (+) (tutaj uwaga, przy samym głośniku są to kolory czerwono/żółty (-) i brązowo/żółty (+))

Opublikowano
  • Autor

yyyy hmmm powiem tak,

Jeśli chodzi o radio to nie wiem jakie było, bo podczas zakupu był wsadzony Soniak, które przez brak pokrętła do głośności ( przyciski ) z góry skazane było na eksmisje :) . Jeśli chodzi o kable, to te które podał Kolega Bart-S się zgadzają tylko że brązowo/niebieski i brązowo/zielony były podłączone na masę ;/ a według opisu wyżej są to ( + ) z kolei w serwisie powiedzieli mi że kable brązowe to masa :wallbash: i już się pogubiłem. Tyle jeśli chodzi o drzwi przednie. Drzwi tylne wyglądają trochę inaczej bo tam kable idą w gumowych otulinach a przewody są przeźroczysto/niebieskie i przeźroczysto/brązowe z czego przeźroczysto/niebieskie były do masy wpięte. Ogólnie ta instalacja koło radia była zrobiona gorzej niż prowizorycznie nawet separator antenowy był podpięty do podświetlenia :kox::wallbash: a gościowi który to robił należałoby się :bicz3:

Aaa znaczków BOSE nie ma i wszystkie kable są podpięte do radia czy są pasywne czy aktywne tego niestety nie wiem :embarrassed: Plisssss help bo chciałbym dojść z tym do ładu ;(

Opublikowano

Zwykle kabel masy jest brązowy - ale jak widzisz nie w każdym systemie...

Co do ustalenia co tak naprawdę fabrycznie siedziało w Twoim aucie - zrób i wklej fotkę wlepki serwisowej (jest w książce serwisowej lub we wnęce koła zapasowego). Rozszyfruję co tam miałeś...

Opublikowano
  • Autor

1crL9.jpg

1d79A.jpg

Jedno zdjęcie to jest ta nalepka a drugie to kable od tylnych głośników. Jakość zdjęć nie będzie powalać :gwizdanie:

Opublikowano

Niestety na wlepce nie znalazłem info dot. radia i głośników :confused4: Będzie w pełnej liście wyposażenia a to już ASO...

Generalnie:

8RA - bez głośników

8RE - 4 głośniki pasywne

8RX - 8 głośników pasywnych

8RY - Bose Surround System (10 głośników aktywnych)

9VD - Audi Sound System (10 głośników, aktywny tył)

8UC - Chorus

8UD - Concert

8UM - Symphony

Opublikowano
  • Autor

10-ciu sztuk to raczej nie ma bo wszystkie są w drzwiach i jest ich sztuk 8 czyli wychodziło by 8RX czyli wszystkie pasywne. Ale to tylko moje przemyślenia :gwizdanie: .

Jeśli byłoby tak jak mówię to wtedy masa była by ta brązowa???

Opublikowano

Nie - jeśli chodzi o głośniki w drzwiach, kolory przewodów powinny być zawsze takie same. A może miałeś 4 passive i instalacja oraz głośniki z tyłu zostały dołożone?

Opublikowano
  • Autor

toś mnie teraz zastrzelił ;( z tyłu są tylko w drzwiach i są tak samo zamontowane jak w przodzie, nie ma tak jak np. B5 że są na półce z tyłu. Chyba trzeba będzie rozebrać drzwi i wtedy będę wiedział :przebiegly: ale to trochę robocizny się szykuje :confused4:[br]Dopisany: 17 Sierpień 2010, 11:07_________________________________________________aaa tak przy okazji Audi-kach były montowane zwrotnice w drzwiach ??