Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.9TDI] Wymiana rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem świeżo po wymianie paska rozrządu i melduję co następuje:

Pasek w 1,9 TDI 90 KM powinno się wymieniać co 90 tys, to pewne. Inna sprawa, że lepiej o 100 km za wcześnie niż o 1 m za póżno:). Ale 60 tys. to przesada.

Jeżeli chodzi o pompę wody, to po rozebraniu powinien to ocenić mechanik. W mojej np huczało łożysko i mogłaby nie przetrzymać następnych 90 tys. A wtedy znowu cały przód rozbierasz i niepotrzebnie ponosisz koszty. Pompa to nie taki znowu wydatek i lepiej ją wymienić razem z paskiem. Ja za wymianę paska rozrządu, napinacza, rolki, pompy wody i dwóch pasków klinowych i przy okazji wymianę całego płynu chłodzącego zapłaciłem 870 PLN, z czego części kosztowały mnie 620 PLN. Oczywiście nie w salonie firmowym, bo tam by mnie z torbami puścili:).

Pozdrawiam.

• 6 lat później...
Opublikowano

A możecie podać Numery katalogowe ??? Jakiś dobrych części ???

Myślałem nad częściami z ruvvile

A pasek Continental

A i zastanawiałem się na filtrami

-FILTRON

-BOSH

Opublikowano

Kolego wal filtrona. Ja już 250kkm wymieniam na filtrona czas od czasu raz na 60kkm wymienie na knechta bo czasami filtrona brakuje. W mojej ocenie i w ocenie przebiegu mojej audi grubo ponad średnią krajową nie ma co przepłacać wal śmiało filtrona.

Opublikowano

Panowie ! Nie rozumiem dlaczego wszyscy tak bardzo boją się lub chcą uniknąć zdejmowania przodu. To nie jest wielkie wyzwanie dla każdego kto ma chociaż odrobinę pojęcia o mechanice i lubi majsterkować na troszkę większą skale niż " klocki lego".Mechanicy chętnie mówią jaki to problem to zdjęcie przodu. :kwasny: Sam nie jestem mechanikiem i już dwukrotnie zdejmowałem z różnych powodów przód. Poprawiłem przy okazji liniowość szczelin.Jeśli chodzi o pompę wody to ona jest napędzana paskiem od napędu alternatora i pompy wspomagania. Jeśli awaria zaskoczy kogoś w trasie to jest to kłopot. Ale pompy mają to do siebie ,że sygnalizują swoje zużycie poprzez huczące łożysko lub drobny wyciek płynu. Tak było w moim przypadku. Wymieniłem ją samodzielnie w 3 godź i na chwilę obecną nalatałem na niej około 6 tyś. km . Będę wymieniał rozrząd i w tej sytuacji wcale nie myślę o wymianie kolejny raz pompy wody.Jak poprzednio robiłem rozrząd to ta która była w aucie przelatała jeszcze 35tkm. Gdybym wtedy wymienił dziś wymieniałbym ponownie .a tak jestem grubo ponad 100 zł do przodu i koszt 3 godzin robocizny(własnej w "plecy").

Dla tych którzy to chcą robić samodzielnie: lepiej wymienić dolne koło zębate (to małe) bo jest najbardziej obciążone i wycierają się na nim zęby najszybciej. Koła zębate pompy i wałka serwis poleca wymienić co trzecią wymianę rozrządu. Dlaczego? bo zęby się wycierają i mogą powodować nacinanie nowego paska a wtedy tragedia gotowa.(Dam tu trochę inny przykład ale dobrze to ilustruje:Jak się wymienia łańcuch w komarkach ,skuterkach itp. to razem z zębatkami bo zęby są już tak ostre ,że natychmiast zepsują nowy łańcuch) Jest z tym związany jeszcze problem luzującego się klina na na wale i potem posty typu zerwane małe koło zębate na wale .

I jeszcze jedno awaria pompy wody w silnikach 1z w których napęd pompy jest na niezależnym pasku w żadnym wypadku nie rujnuje silnika w rozumieniu połamane zawory. Co najwyżej może doprowadzić do przegrzania silnika o ile w porę nie zauważymy awarii.

Dla zlecających wymiany do warsztatu polecam wymienić wszystko włącznie z uszczelniaczami aby nie ponosić ponownych kosztów robocizny.:hi: