Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Problem z tylnymi głośnikami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W naszej a4 1997r jest radio Gamma CC, które ma wyjście na dwa głośniki a odziwo w radiu jest sterowanie przód/tył - ale mniejsza o to. Do kostki do radia idą kable od prawdopodobnie tyłu, lecz po mostku itp nic nie chce grać. Z tyłu w bagażniku mam dwa różne głośniki Nokii w prawej strony zwykły a z lewej taki jak na foto poniżej. Tej na foto ma dziwną kostkę z wieloma kablami. Po zmostkowaniu na radiu kabli i przytknięciu innego głośnika zaczyna strzelać ale nic więcej - nie chce grać. Po prawej stronie w ogóle zero odzewu z kabli..

Powiedzcie mi co to za głośnik i co z nimi zrobić, żeby grało?

glosnik.jpg[br]Dopisany: 21 Sierpień 2010, 15:05_________________________________________________chyba, że to zwykły głośnik z jakąś pokrywką.. tylko co to za kable? :mysli:

Opublikowano

To słynny wzmacniacz nokii. Mam taki sam :gwizdanie:

Opublikowano

i z tego wzmacniacza idzie sygnał do drugiego głośnika może?[br]Dopisany: 21 Sierpień 2010, 15:20_________________________________________________i jak t podłączyć, żeby działało?

Opublikowano

Ja tego nie rozkręcałem. Czytałem tylko, że są dwa głośniki z tyłu plus pod lewym jest wzmacniacz. I że jak się go odłączy to różnica nie jest za bardzo odczuwalna bo to bardzo słaby wzmacniacz.

Ale tak na logikę to wzmacniacz do tylnych głośników więc pewnie oba są do niego podłączone.

Opublikowano

coś mi przyszło do głowy - idę sprawdzić :decayed:

Opublikowano

gamma CC, jak większość odtwarzaczy audi, ma dwa kanały pasywne (przód) i dwa aktywne, połączone przez wzmacniacz (tył). Na fotce widnieje właśnie wzmacniacz pod tylnym lewym głośnikiem. Z tego wzmacniacza zasilany jest tył, radio podaje do niego tylko sygnał (taki jak biegnie po kablach RCA w nie ori instalacjach <-to tak dla wyjaśnienia).

Ta niebieska wtyczka powinna być wpięta do gniazda we wzmacniaczu, bo to właśnie po niej biegnie sygnał z radia i zasilanie samego wzmacniacza :wink4:

ps. nie próbuj podłączać do niej bezpośrednio głośników, nie zagra :wink4:

Opublikowano

wiem że wtyczka ma być wpięta we wzmachor :naughty:

ale wzmacniacz jak i prawy głośnik tylny są wg. mnie spalone. podłączyłem lewy tył bezpośrednio z kostki a w radiu zrobiłem mostek i działa, niestety prawy już nie.

Chyba, że w radiu powinno to być inaczej podlączone. Bo miałem te kable od wzmacniacza podłączone do kostki ale dalej nigdzie już, bo z radia piny nie wychodzą, chyba, że gdzie indziej ma być podłączone

Opublikowano

wzmacniacz mam rozkręcony cały i wszystko ok, tylko coś tam jest jakby wylane (jakaś guma czy plastik ale ciągnie się) tylko nie wiem czy to z jakiejś części:

dsc00626855x641.jpg

za chwilę może go złożę i pogrzebię co i jak - ale chyba nei mam kostki do C1 :disgust:

Opublikowano

kondensator masz wylany...

to to duże czarno szare, okrągłe :wink4:

Opublikowano

jednak... czyli lipa i nie mam się co męczyć.

Opublikowano

jednak... czyli lipa i nie mam się co męczyć.

spisz jego parametry, kup identyczny, wylutuj stary i wlutuj nowy, tylko zaznacz sobie przed tą operacją plus i minus żebyś nie wlutował nowego odwrotnie :wink4:[br]Dopisany: 21 Sierpień 2010, 17:50_________________________________________________wcześniej podałem Ci zły opis pinów :doh1:

poprawiam się:

2gopi146c238c83b1a0cf8d.jpg

Opublikowano

dzięki za pomoc. jak dorwę coś nowego to zdziałam :decayed:

michal - foto nie działa :gwizdanie:

Opublikowano

michal - foto nie działa :gwizdanie:

poprawiłem :good:

Opublikowano

kondensator masz wylany...

to to duże czarno szare, okrągłe :wink4:

Nie jest wylany to po prostu klej który go mocuje do płytki poza tym wzmacniacz by bez niego też działał, spełnia on tylko rolę odfiltrowania napięcia.

Opublikowano

więc co jest nie tak?[br]Dopisany: 23 Sierpień 2010, 14:57_________________________________________________wiem :wallbash: przecież ja tego wzmacniacza nie miałem podłączonego dobrze do radia :wallbash: nawet nie mam koskti pod radio do wzmacniacza :polew: ale doyebałem... :embarrassed: jakbymi ktoś pokazał jaki kabelek ma być podlączony do którego pinu to byłbym wdzięczny :good: bo tak to sobie chyba nie poradzę[br]Dopisany: 23 Sierpień 2010, 15:01_________________________________________________pomoże mi ktoś w podłączeniu?

Opublikowano

Nie jest wylany to po prostu klej który go mocuje do płytki

:co: przecież ewidentnie widać że to elektrolit z kondensatora...

poza tym wzmacniacz by bez niego też działał

wytłumacz mi proszę, jak??

Opublikowano

Nie jest wylany to po prostu klej który go mocuje do płytki

:co: przecież ewidentnie widać że to elektrolit z kondensatora...

to jest takie gumowate strasznie rozciągliwe, ciężko było mi to oderwać od płytki..