Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Jaki silnik 1.9tdi: 115KM czy 116KM jest lpszy do tuningu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie,

szukam dla siebie nowszych taczek, wybór padł na Audi A4 B5 quattro, silnik 1.9tdi, rocznik 2000-2001,

mam pytanko: jaki model silnika najlepiej wybrać, aby dało się go bezproblemowo stuningować na większą moc ?

na forum czytałem trochę postów, i widzę że najmocniejsze są silniki 116KM i 115KM,

- czym one się różnią ?

- który lepiej wybrać ?

co do tuningu to doczytałem się, że można wgrać inny soft i mocy przebędzie do 20%, albo droższa wersja wymienić turbinę z wtryskiwaczami i dopiero ustawiać na hamowni,

bardzo prosiłbym doświadczonych forumowiczów o napisanie które silniki są najlepsze do tuningu

pozdrawiam

Opublikowano

116 i 115 w B5 to ten sam silnik :gwizdanie:

Opublikowano

Chodzi o AJM i ATJ. Oby dwa to te same konstrukcje PD.

Opublikowano

ATJ- 6 BIEGÓW i quattro

AJM- 5 biegów i WFD - przód

ja bym brał ATJ ale bardzo ciezko z nimi jest :cool1:

Opublikowano

Jeżeli quattro to ATJ, ośka to AJM. Silniki są identyczne. Znalezienie dobrego b5 ATJ jest praktycznie niewykonalne.

Opublikowano
  • Autor

mam jeszcze pytanko o licznik, przeważnie te A4 mają po cztery zegarki na liczniku, ale co po niektóre mają sześć sztuk,

- od czego to zależy ?

Opublikowano

od lewej: temperatura oleju, obrotomierz, temperatura płynu chłodzącego, ilość beny, prędkościomierz, napięcie na aku. Najlepiej poszukaj czegoś z pełnym fis-em. Czyli jednolity prostokątny wyświetlacz, niepodzielony jakby na pół :wink4:

Opublikowano
  • Autor

chodziło mi o to czy 6-zegarków na liczniku jest tylko w jakiś specjalnych wersjach audi A4 b5 ?

- bo oglądam ogłoszenia i 90% auto ma tylko 4 zegarki

Opublikowano

o ile się nie mylę to 6 zegarów jest wtedy kiedy jest pełen fis - czyli komputer

Opublikowano

Mam AJM 116KM i 285Nm, w DynoSofcie zrobił mi Wojtek bezpiecznie 145Km i 350Nm, wystarczy ze wymienię jeszcze turbo z IC, po małej korekcie można uzyskac 160KM :)

Opublikowano

Mam AJM 116KM i 285Nm, w DynoSofcie zrobił mi Wojtek bezpiecznie 145Km i 350Nm, wystarczy ze wymienię jeszcze turbo z IC, po małej korekcie można uzyskac 160KM :)

160 :naughty:

mało, można więcej po zmianie turbo i IC

Oba silniki są tak samo podatne na mody, zarówno atj i ajm, w sumie to te same silniki

Opublikowano

dlatego ja pozbyłem się setupu z AWXem i przeszedłem na sam program bo różnica żadna... jak iść to w BRD :kox: albo i lepiej

Opublikowano

sprzegło i dwumas są słabe , szczególnie po przebiegu 200tyś jak ma każdy , nowe powinno jakoś te 380Nm trzymać w miare bezproblemowo

Opublikowano

no pytaj radzikowskiego :decayed:

Opublikowano

Jaką turbinę założyć do AJM żeby wycisnąć więcej niż 160KM? Powiem ze te 145KM to czasem mało ;)

Opublikowano

Jaką turbinę założyć do AJM żeby wycisnąć więcej niż 160KM? Powiem ze te 145KM to czasem mało ;)

BRD

Opublikowano

BRD wiaze sie z dodatkowym kosztem PD i FMIC...

Opublikowano

W inny sposób nie przekroczysz znacznie tych 160KM. Jeżeli bez pompek i fmica to AWX/AVF i 150-160 będzie.

Opublikowano

i wszystko w temacie :decayed:

z powietrza mocy nie przybędzie :wink4:

seryjne AWX kręcą sie na 165-170km, wiec nie oczekujcie jakis cudów z tą turbiną

Opublikowano

W inny sposób nie przekroczysz znacznie tych 160KM. Jeżeli bez pompek i fmica to AWX/AVF i 150-160 będzie.

stanley ma 170 tylko na awx-sie