stokfa Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Witam Od niedawna w mojej audi zaczął powoli ubywać olej, co jakieś ok 1000 km dolewałem kilka setek. Jednak po dłuższym okresie postanowiłem wjechać na warsztat. Po zdjęciu obudowy silnika zauważyłem, że spod plastikowego korka filtra oleju wycieka olej. Po dłuższej jeździe zalany był już prawie cały silnik. Nie wiem co może być przyczyną, ale jak odkręciłem filtr oleju to wystrzelił jeszcze olejem po całym silniku. Po oczyszczeniu i sprawdzeniu okazało się że najprawdopodobniej zapchany jest jakiś kanał olejowy. Widać było też jakąś sprężynkę. Może są tam jakieś zaworki zwrotne. Może ktoś wie na jakiej zasadzie jest tam obieg oleju, posiada schemat obiegu oleju, lub posiada większą wiedzę na ten temat. Pozdrawiam!
Gość DiM Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 A nie wycieka czasem spod podstawy filtra oleju?
stokfa Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Nie, jak zdjąłem pokrywę silnika to wyciekało z zakretki od oleju, wyglądało to tak jakby kipiał olej.
Flyer Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 A nie miales przypadkiem za duzo oleju w silniku?
stokfa Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Nigdy nie przekroczyło maxa.
Rekomendowane odpowiedzi