Mativo Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Witam właśnie kolega Szuszu podpiął mój samochód do VAGa i na silniku wyskoczyły 2 błędy, które da się skasować lecz po chwili pojawiają się ponownie... Błędy to: 16500 - Obwód temperatury chłodziwa silnika, problem zakresu/działania 00561 - Regulacja składu mieszanki, kontrola dodawania mieszanki Wszystko fajnie tylko co mam zrobić żeby pozbyć się tych błędów i co one mogą powodować. Bardzo Was proszę o podpowiedź i jakieś wyjaśnienie co może być przyczyną i jakie są skutki występowania takich błędów Pozdrówka
pablo_9 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Jeśli błędy powracają to trzeba usunąć usterki: - pierwszy błąd wygląda, że do wymiany jest czujnik temperatury chłodzenia silnika dobrze było by sprawdzić Vagiem jakie wartości pokazuje; - drugi może być powodowany pierwszym ale nie musi może być też coś z sondą lambda. Skutkiem tych błędów może być wyższe spalanie. Ja zacząłbym od czujnika i wtedy sprawdzić czy drugi błąd też się pojawi...
Mativo Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Aha... zapomniałem napisać że czujnik temperatury jest wymieniony, na starym wogole nie pokazywało temp płynu na zegarach. Termostat wymieniony i taki 3jniczek za silnikiem też wymieniony, wszystko wymieniane jakies 3 dni temu
pablo_9 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 No to proponuję przeprowadzić sprawdzenie czujnika G2/G62 i termostatu VAG-iem a temperaturę na budzikach dobrze Ci pokazuje ?! W tym temacie masz opis podstawowych procedur diagnostycznych i tam znajdziesz jak sprawdzić czujnik i termostat http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=18478.0
Rekomendowane odpowiedzi