Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Pokrywa zaworów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od pewnego czasu obserwuję nierówną pracę silnika (chwilowe "zrywanie" na biegu jałowym). Problem pojawia się tylko na zimnym silniku i przeważnie w wilgotne dni. Wczoraj komputer wyrzucił błąd 18076 dotyczący pomopwtryskiwacza w 3 cylindrze, i silnik chodził tak jakby pracowały tylko 3 cylindry. Czytając forum, wydaje się że moga to być luźne kostki przy pompowtryskiwaczach. Jak zdjąć a potem ponownie zamontowac osłonę zaworów tzn. czy jest jakaś kolejność i moment dokręcania śrub? W których miejscach instalacji należałoby by sprawdzić jeszcze połączenia?

Pozdrawiam,

Opublikowano

Ogólnie sam to zrobisz, ja jednak drugi raz się za to nie wezmę sam. Powód? Problem z poskładaniem pokrywy i uszczelki tak, żeby nie ciekł olej. Ostatecznie dałem do SKODY, bo dali gwarancję na robotę. Wcześniej dwa razy w innym warsztacie uszczelniali i ciekło... Reasumując. Wtyczkę poprawiłem i pomogło. Warsztat zmieniłem i też pomogło ;)

Przydaje się dobry zestaw kluczy na przegubach, bo niektóre śruby ciasno siedzą.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info. Śruby pokrywy dokręcałeś w jakiejś konkretnej kolejności? Poprawienie kostek na pompowtryskach sprawia jakieś problemy?

Pozdrawiam,

Opublikowano

Kostki wyjąłem, poczyściłem styki (możesz dmuchnąć spr. powietrzem i je wytrzeć tak, żeby poprawić powierzchnię styku).

Śruby przykręciłem tak jak w kołach, na przemian prawa i lewa, najpierw podłapałem sobie na rogach pokrywy.

Kup nową uszczelkę oraz szczeliwo (chyba Wurth).

Opublikowano

a może ktoś ma jakieś zdjęcie, gdzie owe kostki się znajdują? Też bym z chęcią przeczyścił. :)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info. Czas brać sie do roboty. Co do zdjątek, to widziałem takie fotostory gdzieś w necie. Niestety, teraz nie mogę tego znaleźć. Pozdrawiam.

Opublikowano

Sruby pokrywy zaworow nalezy dokrecac w odpowiedniej kolejnosci. Kolejnosc i moment dokrecania znajdziesz w elsie. Koniecznie zaloz nowa uszczelke

Opublikowano

Dzięki za info. Czas brać sie do roboty. Co do zdjątek, to widziałem takie fotostory gdzieś w necie. Niestety, teraz nie mogę tego znaleźć. Pozdrawiam.

Zrob foto-story zatem. Paru osobom napewno sie przyda :)

pozdr

Opublikowano

Może to nie jest fotostory, ale coś tam widać. Lepszych fotek nie mam, robiłem sam i trochę mnie "ręcami częsło".

Wtyczki na PD, to te gdzie dochodzą kabelki.

DSC01013.jpg

DSC01012.jpg

DSC01011.jpg

DSC01010.jpg

DSC01009.jpg

DSC01008.jpg

DSC01007.jpg

Tylko uważaj, żeby coś Ci nie wpadło do środka :no:

Opublikowano

No i co pomoglo? Czym czysciles te styki? Contact-cleanerem? Byly jakies luźne wtyczki? Zaobserwowales jakies wycieki po zalozeniu pokrywy? Zalozyles nowa uszczelke?

Daj znac jak rezultaty :cool1:

No i dzieki za fotki - będa dla potomnych

pozdr

Opublikowano

No i co pomoglo? Czym czysciles te styki? Contact-cleanerem? Byly jakies luźne wtyczki? Zaobserwowales jakies wycieki po zalozeniu pokrywy? Zalozyles nowa uszczelke?

Daj znac jak rezultaty :cool1:

No i dzieki za fotki - będa dla potomnych

pozdr

Pisałem już o tym w kilku postach, a nawet wyżej :wink4:

Reasumując:

- Pomogło zdecydowanie. Zimą silnik szarpał zawsze przy tem. 75' na blacie. Z czasem (po tygodniu od pierwszych objawów) w tej temp. gasł jeden cylinder.

- Nie używałem niczego prócz powietrza, kombinerek i śrubokręta. Ogólnie nie było nalotu na wtyczkach, więc poprawiłem jedynie ich dopasowanie, tak aby ściślej przylegały.

- Pokrywa po skręceniu ciekła. 1 raz sam to poprawiałem. Skończyło się na nowej uszczelce (tylko ORI), komplecie nowych śrubek (chyba ze 250pln za komplet!!!) bo taka była diagnoza, że kołnierze pod śrubami się już wyrobiły.

- Ostatecznie ASO Skoda z użyciem wcześniej już wymienionych śrub i nowej uszczelki wzięli trochę szczeliwa nałożyli i jest git.

- Jak widać po zdjęciach, od stycznia 2009 jeżdżę i w moim wypadku pomogło.

Ostanie słowo odnośnie uszczelki i przecieków. Ja nie jestem mechanikiem. Dla kogoś, kto miał więcej do czynienia z takim dłubaniem przy silniku, uszczelnienie pokrywy nie sprawi żadnego problemu. ASO zrobiło to w 30 minut. To nie jest żadna filozofia.

Polecam zabieg. Jeśli PD Wam szarpie a korekcje są w normie, to może być to wtyczka lub listwa pod pokrywą. Warto zacząć od wtyczki. Jak nie pomoże, to szukajcie dalej. Sprawa jest stosunkowo prosta do zrobienia.

Opublikowano

Czyli jesli korekcje sa ok, a sa jakies szarpania i bledy pompek na vagu - beda to konektory. :cool1:

Podziekowal.

Opublikowano

z tego co wiem to uszczelki nie trzeba wymieniac ( jest gumowa, wielokrotnego użytku) jeśli nie jest uszkodzona. Raz już odkręcałem pokrywę i zaraz założyłem z powrotem - wycieków nie ma.

Opublikowano
  • Autor

Witam,

problem rozwiązany, więc wątek do zamknięcia. Konektory pompek poprawione i silniczek hula już równiutko. Z pokrywą trochę zabawy, ale przy nowej uszczelce i drugim podejściu usunięcie wycieków zakończone sukcesem.

Pozdrawiam,

Opublikowano

i jak je poprawiłeś? jakie czynności?

• 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta.

W AJM mam te same objawy ( na pierwszym cylindrze)

Byłem przygotowany na wymianę całej listwy, jednak zrezygnowałem z uwagi na utrudniony dostęp i póki co przeczyściłem wtyczki - jutro sprawdzę czy pomogło.

Czy zna ktoś jakiś myk aby bezpiecznie włożyć nową listwę ? Jak widać jest ona częściowo plastikowa ( nie wiem na ile mogę sobie pozwolić na wygięcie jej aby nie pękła)

Można by odkręcić wąż który idzie od kolektora, ale to niewiele pomoże ( głowica jest niżej i dosyć blisko ściany grodziowej :kwasny: )

DSCN2178j_xxshppe.jpg

2751762464