grzesiu15 Opublikowano 10 Września 2010 Opublikowano 10 Września 2010 Witam Mam problem, otóż ciężko przesuwają mi się przednie fotele do przodu i do tyłu Co mogę z tym zrobić żeby przesuwały się tak jak należy?
Gwerty Opublikowano 10 Września 2010 Opublikowano 10 Września 2010 wyczyścic, nasmarować prowadnice, a jak to nei pomoże to również zmienić plastiki w prowadnichach.
johny_walker Opublikowano 10 Września 2010 Opublikowano 10 Września 2010 WD 40. Spryskaj prowadnice pod fotelami i powinno być git A jak nie to sprawdź czy są proste, czy przez przypadek nie są pogięte, bo i takie widziałem
grzesiu15 Opublikowano 10 Września 2010 Autor Opublikowano 10 Września 2010 Jutro zobaczę co i jak i napisze czy ok dzięki za porady
majkel_majki Opublikowano 12 Września 2010 Opublikowano 12 Września 2010 WD 40 się do tego absolutnie nie nadaje Trzeba obalić fotel tak aby wystawić centralną szynę fotela szynę z prowadnicy, oczyścić i nasmarować centralny ślizg, później oczyścić ze starego smaru i rozprowadzić nowy w bocznych prowadnicach. Najlepszy jest do tego smar litowy bo nie degraduje się pod wpływem wilgoci i temperatury. Powinno być dobrze, chyba że ze ślizgów zostały strzępy, wtedy pomaga wymiana na nowe i po kłopocie.
maciejas002 Opublikowano 12 Września 2010 Opublikowano 12 Września 2010 majkel_majki, tzn żeby nasmarować tą szynę co jest pod fotelem, taką środkową co to do niej się fotel mocuje ? A czy wazelina techniczna się nada? Są jakieś inne sposoby by usprawnić przesuwanie się foteli ?
paput Opublikowano 12 Września 2010 Opublikowano 12 Września 2010 mają rację chłopaki też działałem WD i gów... dało bo pękł mi z przodu fotel, teraz objechałem smarem
johny_walker Opublikowano 12 Września 2010 Opublikowano 12 Września 2010 Powiedziałem mu najprostszy sposób, bo u mnie akurat zdało to egzamin i teraz mam spokój. No macie rację, bo nic nie zastąpi dobrego wyczyszczenia i nasmarowania
majkel_majki Opublikowano 12 Września 2010 Opublikowano 12 Września 2010 majkel_majki, tzn żeby nasmarować tą szynę co jest pod fotelem, taką środkową co to do niej się fotel mocuje ? A czy wazelina techniczna się nada? Są jakieś inne sposoby by usprawnić przesuwanie się foteli ? Tak, tą środkową szynę, tam jest taki ślizg z tworzywa, trzeba po nim rozprowadzić smar i pojeździć fotelem do tyłu i do przodu żeby smar rozszedł się po szynie. Z bocznymi szynami postępujemy podobnie, kładziemy makarona ze smaru byle nie przesadzić bo fotel nadmiar i tak zgranie. Jeżeli ślizgi fotela nie są wyrobione powinno być ok i fotel da się przesuwać jedną ręką bez wysiłku, jeżeli są już sfatygowane trzeba kupić nowe i założyć, to są groszowe sprawy. Wazelina techniczna od biedy też się nada, tyle że z czasem wysycha i trzeba operację powtórzyć, smar litowy jest trwalszy.
maciejas002 Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 Aha, no to git, to tak czy siak nie obejdzie się raczej bez demontażu foteli ;( chyba że jakoś tam nakituje tej wazeliny, ale udam się także po smar litowy popytam w motoryzacyjnym ale pewnie groszowe sprawy. Dzięki
mily Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 Środkowa to w sumie jest tylko regulacja tył przód, cały ciężar spoczywa na bocznych. Trzeba fotel zdemontować, żeby to zrobić solidnie, ale to nie jest trudne. To są tylko 3 śródki chyba. Dwa plastiki na szynach bocznych i od środkowej trzeba odkręcić taki bolec co w poprzek idzie, i wtedy całość chyba do tyłu przesunąć.
Rekomendowane odpowiedzi