Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Ciężko przesuwające się fotele przednie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem, otóż ciężko przesuwają mi się przednie fotele do przodu i do tyłu :angry: Co mogę z tym zrobić żeby przesuwały się tak jak należy?

Opublikowano

wyczyścic, nasmarować prowadnice, a jak to nei pomoże to również zmienić plastiki w prowadnichach.

Opublikowano

WD 40. Spryskaj prowadnice pod fotelami i powinno być git :good: A jak nie to sprawdź czy są proste, czy przez przypadek nie są pogięte, bo i takie widziałem :polew:

Opublikowano
  • Autor

Jutro zobaczę co i jak i napisze czy ok dzięki za porady :)

Opublikowano

WD 40 się do tego absolutnie nie nadaje :thumbdown: Trzeba obalić fotel tak aby wystawić centralną szynę fotela szynę z prowadnicy, oczyścić i nasmarować centralny ślizg, później oczyścić ze starego smaru i rozprowadzić nowy w bocznych prowadnicach. Najlepszy jest do tego smar litowy bo nie degraduje się pod wpływem wilgoci i temperatury. Powinno być dobrze, chyba że ze ślizgów zostały strzępy, wtedy pomaga wymiana na nowe i po kłopocie.

Opublikowano

majkel_majki, tzn żeby nasmarować tą szynę co jest pod fotelem, taką środkową co to do niej się fotel mocuje ? A czy wazelina techniczna się nada? Są jakieś inne sposoby by usprawnić przesuwanie się foteli ?

Opublikowano

mają rację chłopaki też działałem WD i gów... dało bo pękł mi z przodu fotel, teraz objechałem smarem

Opublikowano

Powiedziałem mu najprostszy sposób, bo u mnie akurat zdało to egzamin i teraz mam spokój. No macie rację, bo nic nie zastąpi dobrego wyczyszczenia i nasmarowania :good:

Opublikowano

majkel_majki, tzn żeby nasmarować tą szynę co jest pod fotelem, taką środkową co to do niej się fotel mocuje ? A czy wazelina techniczna się nada? Są jakieś inne sposoby by usprawnić przesuwanie się foteli ?

Tak, tą środkową szynę, tam jest taki ślizg z tworzywa, trzeba po nim rozprowadzić smar i pojeździć fotelem do tyłu i do przodu żeby smar rozszedł się po szynie. Z bocznymi szynami postępujemy podobnie, kładziemy makarona ze smaru byle nie przesadzić bo fotel nadmiar i tak zgranie. Jeżeli ślizgi fotela nie są wyrobione powinno być ok i fotel da się przesuwać jedną ręką bez wysiłku, jeżeli są już sfatygowane trzeba kupić nowe i założyć, to są groszowe sprawy. Wazelina techniczna od biedy też się nada, tyle że z czasem wysycha i trzeba operację powtórzyć, smar litowy jest trwalszy.

Opublikowano

Aha, no to git, to tak czy siak nie obejdzie się raczej bez demontażu foteli ;( :confused4: chyba że jakoś tam nakituje tej wazeliny, ale udam się także po smar litowy popytam w motoryzacyjnym ale pewnie groszowe sprawy. Dzięki :hi:

Opublikowano

Środkowa to w sumie jest tylko regulacja tył przód, cały ciężar spoczywa na bocznych.

Trzeba fotel zdemontować, żeby to zrobić solidnie, ale to nie jest trudne. To są tylko 3 śródki chyba. Dwa plastiki na szynach bocznych i od środkowej trzeba odkręcić taki bolec co w poprzek idzie, i wtedy całość chyba do tyłu przesunąć.