Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Kierownica powietrza do intecoolera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam podmieniony intercooler na większy z Alfy 164 2.0 TB (SMIC), pojawił się mały problem z założeniem fabrycznej kierownicy powietrza, wiec chwilowo jeżdżę bez niej. Dodam, że mam założone już nadkole z S4 wiec jest tam zwiększony przepływ powietrza. Czy da się w prosty sposób przerobić fabryczna kierownice powietrza tak żeby pasowała do nowego IC-ka ? Zna może ktoś jakiś zakład w Krakowie który zajmuje się spawaniem plastiku ? Ewentualnie z jakiego innego materiału można by zrobić taka kierownice powietrza ?

Opublikowano

wrzuc jakies fotki jak to wyglada. wted moze cos sie doradzi.

Opublikowano

ja bym sobie zrobił z carbonu :kox: a jak chcesz tanio zrób sobie z żywicy, lub idź do ludzi spawających plastiki coś Ci pokleci tam jak będzie w miarę ogarnięty gość

Opublikowano
  • Autor

Hm, z carbonu powiadasz :gwizdanie: to akurat nie jest głupi pomysl :evil: teraz tylko musze poczekac az znajomy ktory sie bawi carbonem przy robieniu ram rowerowych da mi znac ile taka zabawka bedzie kosztowac :kox: zdjecia wrzuce wieczorem

Opublikowano
  • Autor

Tak wiem ze Rtocki to już przerabiał, ale nie zdradził żadnych szczegółów co i jak zrobił z kierownicą powietrza, a wszystkie wątki na ten temat dokładnie przejrzałem łącznie z komentarzem jaro4444. Teraz tylko szukam najlepszego (najrozsądniejszego cenowo) rozwiązania co zrobić z kierownicą powietrza.

Opublikowano

Dawaj jakieś foty jak to zamontowałeś.

Opublikowano
  • Autor

Fot zamontowanego intercoolera teraz nie mam, sa u mojego mechanika ktory to modzil, ale IC jest załozony dokladnie w ten sam sposob jak u Rtockiego z podcieciem mocowania błotnika[br]Dopisany: 20 Wrzesień 2010, 19:41_________________________________________________Maly update, dostalem w koncu odpowiedz od znajomego w sprawie carbon-u, wycenil prace i material na ok. 200-300 zł wiec chyba bede musial to oddac do kogos kto mi to przespawa

Opublikowano
wycenil prace i material na ok. 200-300 zł

dobra cena ja bym wziął minimum 300 :kox:

Opublikowano

Pete007, czy do tego intercoolera pasują plug&play ori rury dolotu (górna i dolna), czy też trzeba coś modzić?

Opublikowano
  • Autor

pasują p&p, tzn. ja ich nie zmieniałem, ale wlot i wylot z IC mają minimalnie większą średnice od seryjnego wiec trochę siły trzeba użyć do założenia tych węży

Opublikowano

A jak ostatecznie poradziłeś sobie z kierownica powietrza? Znalazłem taki ic za... 50zł i wszelkie porady mile widziane :wink4:

BTW. tak mnie zastanowiło, czy tego małego nie zamontować po drugiej stronie, zawsze to jeszcze lepsze chłodzenie :kox: Czy może ten w zupełności wystarczy do 180-190KM ?

Opublikowano

A jak ostatecznie poradziłeś sobie z kierownica powietrza? Znalazłem taki ic za... 50zł i wszelkie porady mile widziane :wink4:

BTW. tak mnie zastanowiło, czy tego małego nie zamontować po drugiej stronie, zawsze to jeszcze lepsze chłodzenie :kox: Czy może ten w zupełności wystarczy do 180-190KM ?

Do takiej mocy to on nie styknie :gwizdanie: zresztą co ty chcesz z tego AFNa wyciagnąć, na takie moce to juz lepiej FMIC zrobić i dobrze go odsłonic, a ten ICek w miejscu seryjnego raczej dobrze nie jest odsłoniety :confused4:

Opublikowano

Jak nie styknie to zrobię na dwa ;) A o cięciu belki, chociaż najmniejszym, ani mi się śni :wink4: Zderzak od esy ma wystarczająco duże wloty powietrza ;)

Opublikowano

Jak nie styknie to zrobię na dwa ;) A o cięciu belki, chociaż najmniejszym, ani mi się śni :wink4: Zderzak od esy ma wystarczająco duże wloty powietrza ;)

to tym bardziej FMIC by zrobił robote :wink4: a drugi IC po stronie trudno w sumie będzie ciezko upchać :gwizdanie: ja tam nie wiem czemu boisz sie podcinać belke :decayed: to 20min roboty 2cm podciąć :naughty:

Opublikowano

to tym bardziej FMIC by zrobił robote :wink4: a drugi IC po stronie trudno w sumie będzie ciezko upchać :gwizdanie: ja tam nie wiem czemu boisz sie podcinać belke :decayed: to 20min roboty 2cm podciąć :naughty:

Cwaniaczek :kox:

Będzie odpowiednio zrobiona kierownica powietrza to powietrza będzie aż nadto :wink4:

Już miałem nieciekawą sytuację (ostatni raz w życiu jeździłem w zimie na prawie łysych letnich oponach :decayed:) i nie chcę wiedzieć co by było, gdybym podciął belkę :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Chwilowo mam inne sprawy do załatwienia przy aucie, także tematu kierownicy powietrza jeszcze nie ruszyłem, ale z tego co zdarzyłem się zorientować to opcja karbonu odpada ze wzg. na koszta, inna opcją jest zrobienie tego z włókna szklanego, ale obawiam się, że długo by takie rozwiązanie nie wytrzymało wiec jak tylko wszystko pomierzę i przygotuje formę to dam seryjna kierownice powietrza do gościa od spawania plastiku.

U mnie się nie da zamontować drugie IC po drugiej stronie bo już tam siedzi chłodnica paliwa, sprawdź sobie jak jest w AFN-ie. Nie wiem czy blok AFN/AJM wytrzyma moce ~190KM, do tej pory spotykałem się z opiniami ze górną granica bezpieczna dla tego silnika to mniej niż 180KM, ale to tylko opinie zasłyszane wiec jeśli ktoś zna projekty aut z tym silnikiem o większej mocy to chętnie zobaczę opis takiej modyfikacji :)

Do takiej mocy to on nie styknie :gwizdanie: zresztą co ty chcesz z tego AFNa wyciagnąć, na takie moce to juz lepiej FMIC zrobić i dobrze go odsłonic, a ten ICek w miejscu seryjnego raczej dobrze nie jest odsłoniety :confused4:

Ten SMIC u rtocki-ego starczył na bezdymne 170KM z tego co pamiętam to było na wtryskach .230 i turbo BRD na doładowaniu 1.35 bara. Rtocki chyba pisał, że dało się zrobić 190KM ale już wtedy dymił.

Co do temperatur osiąganych na tym SMIC-u robiłem pomiary przy logach dynamicznych bez kierownicy powietrza i seryjnym programie, temperatura zew. 17-19 stopni, na początku logowania temperatura 35.1st przy pełnym bucie na trzecim biegu wzrosła na końcu loga do 38.7st :evil: zaznaczam, że temperatura po zdjęciu nogi z gazu w kilka sekund spadała do 35st :gwizdanie:

Wiem że ktoś może powiedzieć, że na FMIC-u będzie lepiej, ale ja również jestem przeciwnikiem podcinania belki :tongue4:

Opublikowano
Nie wiem czy blok AFN/AJM wytrzyma moce ~190KM, do tej pory spotykałem się z opiniami ze górną granica bezpieczna dla tego silnika to mniej niż 180KM, ale to tylko opinie zasłyszane wiec jeśli ktoś zna projekty aut z tym silnikiem o większej mocy to chętnie zobaczę opis takiej modyfikacji

ajm ponad 200koni i 420niutów, najechane na tym setupie ponad 7tyś km już dodam że seryjny dwumas :gwizdanie:

Wiem że ktoś może powiedzieć, że na FMIC-u będzie lepiej, ale ja również jestem przeciwnikiem podcinania belki

też kiedyś byłem przeciwnikiem cięcia belki, teraz stwierdzam że to bez różnicy

Opublikowano
  • Autor
Nie wiem czy blok AFN/AJM wytrzyma moce ~190KM, do tej pory spotykałem się z opiniami ze górną granica bezpieczna dla tego silnika to mniej niż 180KM, ale to tylko opinie zasłyszane wiec jeśli ktoś zna projekty aut z tym silnikiem o większej mocy to chętnie zobaczę opis takiej modyfikacji

ajm ponad 200koni i 420niutów, najechane na tym setupie ponad 7tyś km już dodam że seryjny dwumas :gwizdanie:

A jakiś link albo szczegóły co trzeba zrobić żeby taką moc osiągnąć :evil:

Opublikowano

turbo brd + pd hybryda + brak kata + brak egr + fmic z orurowaniem + przepływka awx + chłodnica oleju wydumka własna bez termostatu + włącznik drugiego wiatraku chłodnicy cieczy z kabiny.....