Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Wycięcie kata w 1.9 TDI AHU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, byłem u mechaniora i mówił mi o wrzuceniu strumienicy, ostatnio byłem zaś byłęm o znajmoego i mówi że strumienica w AHU będzie trudno zamocować ze względu na ułożenie katalizatora, więc zastanawiam się nad wypruciem kata i wspawaniu rurki, chciałbym jednak przez operacja zaopatrzyć się w rurkę coby to sprawnie poszło, podpowie ktoś jakiej średnicy rurę tam władować i jakiej dł. i czy plecionkę trzeba nową czy jej nie ruszać?

Dzięki bardzo za info.

Pozdrawiam

Markus

Opublikowano

Ja bym radził zamiast rurki wywalić flaki a puszkę zostawić oryginał, mam tak i jest ok. nie ma potrzeby wspawywania rurki.

poszukaj był temat...

Opublikowano
  • Autor

Czytałem że jak flaki wywale i rury nie wspawam to jakieś zawirowania się w kacie robią i niekoniecznie dobrze to wpływa na pracę silnika. Dzięki za info, poszukam

Opublikowano

zrob cokolwiek , rurka , zamiennik z allegro, oproznij puche , ale najpierw zacznij szukac

Opublikowano

ja też wywale wnętrzności i zaspawam puche :cool1:

PS a czemu mówił Ci mechanik o wywaleniu?? jakieś objawy sugerujące wywalenie kata??

Opublikowano
  • Autor

Szukałem dzięki chłopaki, na początek chyba wybebesze jakimś przecinakiem kata bez rozcinania, jak będzie lipa bądź głośno to wtedy wspawam rurkę,

Opublikowano

jestem jakiś tydzień po tym zabiegu :decayed: powiem tylko tyle że u nas jest trochę ciężko wyjąć katalizator, ale da się to zrobić. ja puszkę rozciąłem, wywaliłem środek, wstawiłem rurę, przyspawałem, całość zaspawana i praktycznie nic nie widać że było coś ruszane. moim zdaniem ciężko Ci będzie wywalić środek bez rozcięcia puszki. jaki już to zrobisz to zobaczysz że samochód jest od razu inny :naughty:

Opublikowano
  • Autor

jestem jakiś tydzień po tym zabiegu :decayed: powiem tylko tyle że u nas jest trochę ciężko wyjąć katalizator, ale da się to zrobić. ja puszkę rozciąłem, wywaliłem środek, wstawiłem rurę, przyspawałem, całość zaspawana i praktycznie nic nie widać że było coś ruszane. moim zdaniem ciężko Ci będzie wywalić środek bez rozcięcia puszki. jaki już to zrobisz to zobaczysz że samochód jest od razu inny :naughty:

A powiedz wymieniałeś plecionkę na nową? ew. jakieś Twoje wskazówki co do wyjmowania aby inuknąć straty czasu? :)

Dzięki za info

Opublikowano

Szukałem dzięki chłopaki, na początek chyba wybebesze jakimś przecinakiem kata bez rozcinania, jak będzie lipa bądź głośno to wtedy wspawam rurkę,

hehehe tak bedzie glosno mega :polew: :polew:

jest temat o wycieciu kata w 1.9 nie wiem po co zakladasz nastepny

Opublikowano

plecionki nie wymieniałem, została stara-była w dobrym stanie. przygotuj sobie palnik do podgrzania śrub u mnie bez tego nic bym nie zrobił. reszta jest banalnie prosta :good:

Opublikowano
  • Autor

Byłem dzisiaj w firmie od tłumików, koleś powiedział że do tego kata co mam w AHU rurkę ciężko będzie włożyć, i że w dieslu nie ma to znaczenia jeśli będzie pusty kat,trzeba ją wyprofilować?

Opublikowano

Byłem dzisiaj w firmie od tłumików, koleś powiedział że do tego kata co mam w AHU rurkę ciężko będzie włożyć, i że w dieslu nie ma to znaczenia jeśli będzie pusty kat,trzeba ją wyprofilować?

u mnie puszka została rozcięta trochę szerzej i rurki nie musiałem wyprofilować, ona jest tylko łącznikiem w puszce i tak tego nikt nie widzi, poza tym dobrze pospawać ją wewnątrz i będzie :good:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie a ja mam pytanie z innej strony- ekonomicznej.

Skoro Katy skupują i to całkiem nieźle za nie płacą, nie prościej kupić gotowy zamiennik z allegro, a starego kata sprzedać? Wg. moich wyliczeń powinno wyjść kosztowo bez dokładek. Chyba że się mylę

Opublikowano

Panowie a ja mam pytanie z innej strony- ekonomicznej.

Skoro Katy skupują i to całkiem nieźle za nie płacą, nie prościej kupić gotowy zamiennik z allegro, a starego kata sprzedać? Wg. moich wyliczeń powinno wyjść kosztowo bez dokładek. Chyba że się mylę

ja tak zrobilem, ale to wszystko zalezy w jakim stanie jest katalizator, ja za mojego dostalem 100pln ale mozna i dostac 150pln, a zamiennik kupilem od p. A. Gruchot za 170zl (juz ze wzocniona plecionka). Troszke trzeba dorzucic ale za to jaki efekt:) swist turbawki + lepsze zbieranie sie auta... pzdr

odslylam Cie do tego watku, tam masz wszystkie odp na twoje pytania: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=40779.0

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja mam AHU wyjołem kata wybiłem wszystko z niego bez rozcinania zamontowałem i jest git fajnie turbinka smiga i auto odzyzkało wigor żadnych problemów ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

to dołaczam do klubu bezkatowców :> ,ja kupiłem pusta puche za 50pln ,a swoj zostawiam w razie ,,w"

moze mam autosugestie ale czuje ze lepiej sie zbiera bez kata

Opublikowano

Zbierać się zbiera, ale ten świst turbiny to jest "to" za co kocham diesla, dlatego warto. :)

Opublikowano

fakt swiszczy fajnie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wycinaj i się nawet nie zastanawiaj. Ja już ponad dwa lata śmigam bez kata i wszystko jest ok, a dodatkowo jest piękny dźwięk.

Opublikowano

To i może Ja sie skusze na KAT-OUT w swoim AFNie