miro1983 Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 Witam Wszystkich:hi: Mam pytanko do tych ktorzy wiedza co i jak jesli chodzi o zabawy z pradem i z basem. Mianowicie chodzi o to, ze chcialbym przerobic suba "samochodowego" na uzytek domowy a dokladniej podlaczyc do kina domowego, bo ten seryjny to niedorajda a wsadzenie takiego sprzeciku do wyra w fotel albo osobno daloby wiecej frajdy podczas seansu filmowego albo muzycznego. Tak wiec zaczynajcie
nobile Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 Najpierw musisz sprawdzić czy wzmacniacz kina domowego może zasilać głośnik o takiej impedancji jaką ma ten z suba w samochodzie (zazwyczaj 4 Ohm). Podaj też moc RMS kina domowego którą może podać na subwoofer. Podaj moc głośnika niskotonowego ze skrzyni basowej w samochodzie.
miro1983 Opublikowano 5 Października 2010 Autor Opublikowano 5 Października 2010 a tu voltaz nie ma nic do znaczenia? chcialbym do tego wykorzystac tez odpowiedni wzmacniacz samochodowy. tylko jak to wszystko zasilic...
nobile Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 Napięcie nie ma aż tak dużego znaczenia, wzmacniacz samochodowy i tak musi podnosić napięcie a domowy obniżać, ważniejsza jest dopuszczalna impedancja na wyjściu wzmacniacza, no i moc. Jak chcesz wykorzystać wzmacniacz samochodowy w domu musisz mieć zasilanie 12V ale wtedy jest to średnio opłacalne. Jeśli kino nie ma odpowiedniego zapasu mocy żeby poruszyć takim głośnikiem musisz się zaopatrzyć w wzmacniacz domowy do ktorego podłączysz głośnik.
miro1983 Opublikowano 6 Października 2010 Autor Opublikowano 6 Października 2010 a jak uzyskac te 12 czy tez 14v z odpowiednim amperem aby zasilic wzmaka?
nobile Opublikowano 6 Października 2010 Opublikowano 6 Października 2010 musisz mieć przetwornice (zasilacz) ale wtedy to jest nie opłacalne (straty), lepiej kupić od razu wzmacniacz pod napięcie sieciowe. Nie podałeś żądnych danych ani o wzmacniaczu ani o głośniku, jakim cudem mam sie domyślić jaką moc ma mieć przetwornica czy też wzmacniacz?!
miro1983 Opublikowano 7 Października 2010 Autor Opublikowano 7 Października 2010 bo narazie mam tylko glosnik hertza es-250 w rms ma 250w. chce sie tylko dowiedziec jak to sie podlacza i dopiero wtedy dokombinowac reszte.
nobile Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 No to ci napisałem, musisz miec inny wzmacniacz albo przetwornice do samochodowego.
miro1983 Opublikowano 7 Października 2010 Autor Opublikowano 7 Października 2010 a wzmak z kina ma jakos 100rms[br]Dopisany: 07 Październik 2010, 13:58_________________________________________________a ile taka przetwornica?
nobile Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 Jeśli to prawdziwe moce RMS to zasilacz musi mieć min 400W (ok 60% strat na wzmacniaczu, zależy od wzmacniacza) jeśli chcesz uzyskać max moc. transformator zasilacza to ok 100zł, diody i kondensatory max 50zł reszta 20zł. z tego możesz sobie zbudować taki zasilacz. Nie wiem gdzie można taki kupić.
miro1983 Opublikowano 7 Października 2010 Autor Opublikowano 7 Października 2010 czyli lepiej chyba opyla sie kupic normalny wzmacniacz "domowy"
nobile Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 normalny nie ma 250W mocy na kanał, http://allegro.pl/wzmacniacz-ads-lx500-lx-500-koncowka-mocy-okazja-i1261067283.html Jaki jest ten wzmacniacz samochodowy który zasilał ten głośnik?
miro1983 Opublikowano 7 Października 2010 Autor Opublikowano 7 Października 2010 axton 300 w rms-ie[br]Dopisany: 07 Październik 2010, 20:02_________________________________________________cena tego wzmaka co mi podales jest nie dla mnie
nobile Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 Tyle kosztuje wzmacniacz który podaje na wyjście PRAWDZIWE 250W RMS.[br]Dopisany: 07 Październik 2010, 20:47_________________________________________________Jeśli zadowoli cię 200W mocy to możesz użyć jednej końcówki mocy holton + zasilacz tylko nie można dawać czadu do końca bo można uszkodzić głośnik przesterem.
miro1983 Opublikowano 8 Października 2010 Autor Opublikowano 8 Października 2010 No w suie i tak na fulla nie bede sluchal...
adadur Opublikowano 26 Października 2010 Opublikowano 26 Października 2010 Oj kolego to niejest tak proste jak się by wydawał - albo i jest ale trzeba do tego odpowiednio podejść. Po pierwsze polecam forum elektrody ... jest tam na ten temat i budowy głośników mnóstwo napisane. Generalnie w domu problem sprawia zasilanie - na elektrodzie znajdziesz gotowe schematy takich zasilaczy, więcej ludzie przerabiają nawet zasilacze komputerowe. Tak czy inaczej nawiększa bolączką zasilanie jest uzyskania odpowiedniego Amperarza a to przekłada się proporcjonalnie na koszty wzmacniacza. polecam również forum http://diyaudio.pl/index.php?redir=1
Rekomendowane odpowiedzi