Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Kontrolka ładowania (alternator)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam pytanie dotyczące kontrolki ładowania aku, mianowicie jak rano odpalam to pali mi się kontrolka dopóki nie dam mu tak z 1300obr(wtedy gaśnie i na wolnych jest ok)dzieje się tak po ok 11h postoju (po pracy 9h jest ok)

dziwne jest też to że kiedy temperatury są powyżej 10stopni jest ok(drugi sezon zimowy już to przechodzę)

myślałem nad regulatorem napięcia ale może ktoś już tak miał(niestety nie mogłem nic konkretnego znaleźć na forum)??z góry dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam cały czas ten problem, tylko, że u mnie pojawia się sporadycznie i raczej tylko po dłuższym postoju w wilgotne dni. Mogę trochę opowiedzieć co i jak: wymieniłem u siebie szczotki i łożyska w ramach ogólnego remontu alternatora, sprawdziłem tor wzbudzania od zegarów do alternatora ale nic się nie poprawiło. Generalnie zostało mi tylko wymienić regulator napięcia i to najprawdopodobniej jest przyczyną u Ciebie. Eewentualnie jak coś zadziałasz możesz dać znać.

Opublikowano

kolego ja już znalazłem rozwiązanie bez żadnego grzebania, mianowicie w chłodne dni wystarczy wyłączyć radio przy odpalaniu i wsłauchać się kiedy przekaźnik od świec puści, wtedy odpalam i jest ok. Jak się wsłuchasz po przekręceniu stacyjki to napewno usłyszysz jak puści i wtedy odpal i zobacz powinno być ok-mniejszy pobór prądu.

pozdr i zamykam temat