Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie Webasto w silnikach 1.9 TDI i 2.0 TDI A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem publicznie podziękować jednemu z Forumowiczów za założenie 'webasto' :good::notworthy:

oooo, wrócił z wakacji syn marnotrawny :polew:

* poprowadzenie dodatkowych węży wodnych łączących piecyk z nagrzewnicą to jakiś koszmar. V6 zajmuje więcej miejsca 'po bokach', trzeba odkręcać osłony termiczne, osłonę przegubu wewnętrznego. O szczegółach jeśli zechce więcej napisze Forumowicz :decayed:

* na razie zawór blokujący obieg nie został zamontowany ale trwam w nadziei ..... :naughty:

Ze swojej strony chciałbym jedynie dodać, że moje przesłanie wypełniające relację z montażu zawarte jest w jednym zdaniu podpisu :wallbash:

Opublikowano

Ze swojej strony chciałbym jedynie dodać, że moje przesłanie wypełniające relację z montażu zawarte jest w jednym zdaniu podpisu :wallbash:

No to webasto będzie exclusive dla 4-cyl :polew: :polew: :polew: Jedyny rodzynek to Andy :decayed:

Opublikowano

No to webasto będzie exclusive dla 4-cyl :polew: :polew: :polew: Jedyny rodzynek to Andy :decayed:

Do tej pory mam jeszcze siniaki na łapach. Cud, że obeszło się bez montażu zbędnego zaworka, bo w przeciwnym wypadku :zemdlal:

Przyjdzie rodzyN, to będzie zaraz męczył ośkę o zaworek :polew:

Opublikowano

:lol1:

(...)

* poprowadzenie dodatkowych węży wodnych łączących piecyk z nagrzewnicą to jakiś koszmar. V6 zajmuje więcej miejsca 'po bokach', trzeba odkręcać osłony termiczne, osłonę przegubu wewnętrznego. O szczegółach jeśli zechce więcej napisze Forumowicz :decayed:

* na razie zawór blokujący obieg nie został zamontowany ale trwam w nadziei ..... :naughty:

Najpierw napisałem to co powyżej a później przeczytałem to:

Nigdy więcej nie dam się namówić na montaż webasto do V6 TDI :takiego:

:nabijasie:[br]Dopisany: 17 Listopad 2011, 18:52_________________________________________________

(...)

Do tej pory mam jeszcze siniaki na łapach. Cud, że obeszło się bez montażu zbędnego zaworka, bo w przeciwnym wypadku :zemdlal:

Przyjdzie rodzyN, to będzie zaraz męczył ośkę o zaworek :polew:

Skąd wiesz, że będę :?: :?: :!: :!:

:shocked: :shocked:

:decayed:

No właśnie 'smażę' posta na ten temat ....

=============

Voila:

Żeby nie było OT:

wewebastoo.jpg

* "1" łączę z "1" przy zaworze

* "2" łączę z piecykiem(?)

* "3" łączę z .... ? Na screenie tego nie widać ale tam jeszcze jakiś trójnik jest potrzebny? W co się wpinam?

Jako przypomnienie:

v6auxheat.th.jpg

Opublikowano

Skąd wiesz, że będę :?: :?: :!: :!:

:shocked: :shocked:

:decayed:

No właśnie 'smażę' posta na ten temat ....

Czekam z niecierpliwością na przemyślenia :naughty:[br]Dopisany: 17 Listopad 2011, 19:04_________________________________________________

Voila:

Żeby nie było OT:

wewebastoo.jpg

* "1" łączę z "1" przy zaworze

* "2" łączę z piecykiem(?)

* "3" łączę z .... ? Na screenie tego nie widać ale tam jeszcze jakiś trójnik jest potrzebny? W co się wpinam?

Jako przypomnienie:

v6auxheat.th.jpg

Hmm, sprawa wymaga rozważenia i głębokich przemyśleń... na które w tej chwili nie jestem przygotowany mentalnie... :decayed:

W najbliższym czasie zamiast funkcji "Viola" użyję "Edyta" i odniosę się do podniesionej kwestii... :naughty:

Opublikowano

:good:

Dzisiaj powinienem odebrać tę blachę mocującą pompkę

====

Gdzie w okolicy tylnej kanapy znajdę punkt masy? (earth connection) :mysli:

Opublikowano
  • Autor

:arrow2:http://zibiokaj.w.interii.pl/Punkty%20masy.jpg[br]Dopisany: 18 Listopad 2011, 11:50_________________________________________________Troszke posiedzialem pare godzin i zaktualizowałem pare rzeczy zwlaszcza ADAPTACJE :nose:

Przyuczamy sterownik WEBASTO numeru VIN J364

beztytulu6.png

beztytulu35.png

beztytulu13.png

18-aux. heat. => 10-adaptacja => kanał 81 => 26467 => zapisz

Kodowanie licznika J285

beztytulu14.png

beztytuluq5.png

17-instruments => 10-adaptacja => kanał 18 => 1 => zapisz

Kodowanie licznika J285

beztytuluaaa.png

Do aktualnego kodowania w kanale 61 dodajemy 32768

3331 + 32768 = 36099

Sprawdzamy błędy w webasto i kasujemy jak sa :)

Kodowanie pilota WEBASTO

beztytulu63.png

18-aux. heat. => 10 adaptacja => kanał 04 => w oknie wartości wpisujemy 1, wtedy w

lewym górnym okienku pojawia się informacja o uczeniu się pilota, wciskamy przycisk

włączający WEBASTO po czym w tym samym okienku dostajemy info o zapamiętaniu :)

AKTYWNE KANAŁY w ADAPTACJI

W Adaptacji przewidziane są tylko kanały dopasowania 01 do 09 i kanał dopasowania 81

A kanał dopasowania 87 jest dla zablokowany ale w przypadku reklamacji tylko ASO :cool1:Ogrzewanie postojowe dymi w samochodach z silnikiem wysokoprężnym do modelu roku 2004, w celu usunięcia przyczyny reklamacji w tym kanale dopasowania może zostać zmienione dopasowanie.

Kanal 01

beztytulu44.png

Wartość napięcia dla wyłączenia na skutek zbyt niskiego napięcia (w zależności od kodowania komputera sterującego ogrzewania dodatkowego

Wyłączenie z powodu zbyt niskiego napięcia następuje w zależności od temperatury

– Obowiązuje przy kodowaniu „XXXX1“ (kodowanie fabryczne).

– Ustawienie fabryczne 12,17 V ( ustawiona wartość zakodowana 9138 i taka jest u mnie :wink4: ponizej masz wartosci napisane ).

– Zakres dopasowania 10,0 V do 12,65 V

Zakodowana wartość wprowadzona Wartość dla wyłączenia na skutek zbyt niskiego napięcia

9106 9,98 V

9110 10,25 V

9120 10,90 V

9130 11,60 V

9138 12,17 V

9145 12,65 V

Wyłączenie z powodu zbyt niskiego napięcia następuje przy stałej podanej wartości napięcia

– Obowiązuje przy kodowaniu „XXXX2“ (może nastąpić na życzenie klienta) i przy kodowaniu „XXXX1“, jeżeli ogrzewanie postojowe zostanie wysterowane jako ogrzewanie dodatkowe.

– Ustawienie fabryczne 9,5 V

– Zakres dopasowania 8,0 V do 13,0 V

Zakodowana wartość wprowadzona Wartość dla wyłączenia na skutek zbyt niskiego napięcia

9077 8,00 V

9090 9,00 V

9097 9,50 V

9100 9,60 V

9110 10,25 V

9120 10,90 V

9130 11,60 V

9140 12,30 V

9150 12.99 V

Kanal 02

beztytulu53.png

Zmiana wysterowania pompy dozującej w celu regulacji zawartości CO2 w spalinach . Regulacja zawartości CO2 spalinach następuje poprzez zmianę częstotliwości taktowania. Jeżeli emitowanych jest więcej impulsów na sek., to tłoczona jest większa ilość paliwa i tym samym wzrasta zawartość CO2 w spalinach .

Samochody z silnikiem benzynowym

– Ustawienie fabryczne np. 147 ms (147/1000 sek.), odpowiada ok. 6,8 Hz (impulsów na sek.)

Samochody z silnikiem wysokoprężnym

– Ustawienie fabryczne np. 176 ms (176/1000 sek.), odpowiada ok. 5,7 Hz (impulsów na sek.)

Kanal 03 :cool1:

Warunek wyłączenia ogrzewania postojowego po wyłączeniu silnika :naughty:

Dopasowanie 1

– Ogrzewanie postojowe ma po wyłączeniu silnika pracować dalej (do upłynięcia nastawionego czasu pracy)

– Ustawienie fabryczne

Dopasowanie 2

– Ogrzewanie postojowe po wyłączeniu silnika ma się wyłączyć samoczynnie (niezależnie od pozostałego ustawionego czasu pracy oraz jeżeli w dalszym ciągu występuje sygnał włączający z komputera sterującego w zestawie wskaźników.

– To dopasowanie może być przeprowadzone w ASO .

Kanal 04

beztytulu63.png

Dopasowanie zdalnego sterowania radiowego do ogrzewania postojowego . Poprzez ten kanał dopasowania do ogrzewania postojowego można dopasować maksymalnie 4 zdalne sterowania radiowe :gwizdanie:

Kanal 05

beztytulu73.png

Dopasowanie komputera sterującego ogrzewania dodatkowego do rodzaju paliwa samochodu (silnik benzynowy lub wysokoprężny)

Dopasowanie 1 Komputer sterujący ogrzewania dodatkowego jest dopasowany do samochodu z silnikiem wysokoprężnym.

Dopasowanie 2 Komputer sterujący ogrzewania dodatkowego jest dopasowany do samochodu z silnikiem benzynowym.

Kanal 06

beztytulu82.png

Dopasowanie funkcji Ogrzewanie dodatkowe

Dopasowanie 0 (Ustawienie fabryczne)

- Ogrzewanie postojowe w samochodach z silnikiem wysokoprężnym powinno zostać włączone jako ogrzewanie dodatkowe, jeżeli jednostka obsługi i wskazań komputera sterującego klimatyzacji Climatronic układu klimatyzacji / ogrzewania poprzez magistralę danych Komfort zażąda dodatkowej mocy grzania (ustawienie w samochodach z silnikiem wysokoprężnym obecnie nie może zostać wyłączone).

– Ogrzewanie postojowe w samochodach z silnikiem benzynowym nie powinno zostać włączone jako ogrzewanie dodatkowe, jeżeli jednostka obsługi i wskazań komputera sterującego klimatyzacji Climatronic układu klimatyzacji /ogrzewania poprzez magistralę danych Komfort zażąda dodatkowej mocy grzania

Dopasowanie 1

To dopasowanie może być przeprowadzone w samochodach z silnikiem benzynowym.

– Ogrzewanie postojowe powinno zostać włączone jako ogrzewanie dodatkowe, jeżeli jednostka obsługi i wskazań komputera sterującego klimatyzacji Climatronic układu klimatyzacji / ogrzewania poprzez magistralę danych zażąda dodatkowej mocy grzania.

Kanal 07

Ten kanał dopasowania jest obecnie niewykorzystany :cool1:

Kanal 08

beztytulu92.png

Dopasowanie komputera sterującego ogrzewania dodatkowego w celu sprawdzenia wielkości dawki wtrysku pompy dozującej .

Ustawienie fabryczne 0

– Pompa dozująca sterowana jest z podaną częstotliwością przez ustawiony czas (podany w sekundach) w funkcji ''Nastawy podstawowe'' , grupa wskazań 077 przez komputer sterujący ogrzewania dodatkowego (np. w czasie produkcji w celu napełnienia przewodu paliwa przez 250 sek.)

– W celu sprawdzenia wydajności pompy paliwa komputer sterujący ogrzewania dodatkowego należy nastawić poprzez funkcję ''Dopasowanie'' na 250 .

– Po wybraniu funkcji ''Nastawy podstawowe'' grupa wskazań 077 (np. w celu sprawdzenia wydajności pompy dozującej ), wskazanie zmienia się z np. 250 z powrotem na 0.

– W przypadku dostarczonego jako część zapasowa komputera sterującego ogrzewania dodatkowego -może się także wyświetlić 200 , w tym przypadku zmienić dopasowanie na 0.

Kanal 09

beztytulu12.png

Dopasowanie komputera sterującego ogrzewania dodatkowego w celu napełnienia przewodu paliwa ogrzewania dodatkowego .

Ustawienie fabryczne 0

Kanal 81

beztytulu13.png

Dopasowanie w celu skasowania zapamiętanego w komputerze sterującym ogrzewania dodatkowego numeru nadwozia

– Dopasowanie to należy przeprowadzić tylko wówczas, jeżeli np. komputer sterujący ogrzewania dodatkowego został zamontowany w innym samochodzie, aby skasować numer nadwozia zapamiętany w komputerze sterującym ogrzewania dodatkowego .

W komputerze sterującym ogrzewania dodatkowego podczas włączania zapłonu numer nadwozia odbierany przez magistralę danych Komfort jest porównywany z numerem nadwozia zapamiętanym w komputerze sterującym ogrzewania dodatkowego .

– Jeżeli w nowym komputerze sterującym nie jest zapamiętany numer nadwozia, zostanie on zapamiętany i tym samym zostanie ustanowione przyporządkowanie komputera sterującego do samochodu.

– Jeżeli w komputerze sterującym ogrzewania dodatkowego zapamiętany jest inny numer nadwozia, następuje wpis w pamięci usterek.

Kanal 87

Dopasowanie najmniejszej dopuszczalnej liczby obrotów dmuchawy powietrza spalania.

– Dopasowanie to przeprowadzić tylko wówczas, jeżeli w samochodach z silnikiem wysokoprężnym do modelu roku 2004 ogrzewanie postojowe dymi podczas przełączana lub po przełączeniu z trybu obciążenia pełnego na tryb obciążenia częściowego, a nie występuje żadna usterka w ogrzewaniu postojowym i jego zasilaniu paliwem.

– Ten kanał dopasowania jest zablokowany , aby można było kanał ten wywołać, należy go najpierw odblokować w funkcji 11 (Login) poprzez wprowadzenie kodu Login 22222.

Ustawienie fabryczne (w komputerze sterującym ogrzewania dodatkowego z numerem części do indeksu B) ''00048''

- Dmuchawa powietrza spalania zostaje wysterowana z liczbą obrotów co najmniej 4800 / min.

Ustawienie dla opisanych wyżej samochodów (z komputerem sterującym ogrzewania dodatkowego z numerem części do indeksu B) i opisanej powyżej reklamacji ''00065''

– Dmuchawa powietrza spalania zostaje wysterowana z liczbą obrotów co najmniej 6500 / min.

Po zmianie dopasowania sprawdzić zawartość CO 2 w spalinach ogrzewania postojowego.

– W celu sprawdzenia skuteczność wykonanych czynności, pozostawić ogrzewanie postojowe tak długo włączone, aż co najmniej raz przełączy się na przerwę regulacyjną.

Ustawienie fabryczne (w komputerze sterującym ogrzewania dodatkowego z numerem części od indeksu C) ''00065''

– Dmuchawa powietrza spalania zostaje wysterowana z liczbą obrotów co najmniej 6500 / min.

Opublikowano

====

Earth connection

- wyciągasz masowy kabel (pin 2 pompki) łączysz go z tym pinem

4f-sport-performance-sledzie-do-namiotu.jpg

i masz earth konekszyn :decayed:

Opublikowano

i u mnie też siedzi :

P69604801.jpg

P69606003.jpg

P69609309.jpg

podziękowania koledze Mario_ za profi montaż :wink4::evil:

P69608708.jpg

Opublikowano

====

Earth connection

- wyciągasz masowy kabel (pin 2 pompki) łączysz go z tym pinem

4f-sport-performance-sledzie-do-namiotu.jpg

i masz earth konekszyn :decayed:

:lol1:

Nie rozmieniaj się na drobne tylko ustal podłączenie wiesz czego* .... :decayed:

Bo po 12h 'leżakowania' w temp ok. 0 st. i 30 minutowym porannym seansie dawania w palnik ani w środku przesadnie ciepło nie było nie mówiąc już o wskazówce 'coolant gauge', która leżała jak nieżywa. A problemu z obiegiem płynu po modyfikacji układu chyba nie ma bo przy włączonym silniku problemów z ogrzewaniem nie ma. Więc spekuluję sobie że obecność tego ustrojstwa jest potrzebna.

Pozdro ;)

BTW: blachę odebrałem. Temat ogarnę gdy kupię 'parciankę' i zrobię tę masę.

* Uprzedzając ewentualne wątpliwości. Montaż wiadomego dźingwajsa traktuję jako oddzielną od zamontowanego piecyka pracę (już wykonaną), która w moim przekonaniu powinna poprzedzona być negocjacjami. Tym bardziej, że V6 jest niewdzięcznym poletkiem do rozpoznawania bojem tematu robienia sobie dobrze piecykiem w zimowe poranki i wieczory ...

:decayed::kox:

Opublikowano
  • Autor

i u mnie też siedzi :

P69604801.jpg

P69606003.jpg

P69609309.jpg

podziękowania koledze Mario_ za profi montaż :wink4::evil:

P69608708.jpg

Congratulejszyn :good: teraz tylko pare kabelkow i mozna odpalać :naughty:

Niezapomnijcie skrecić CANY :wink4:

Opublikowano

Jakby ktos potrzebowal to mam ori pompke paliwa i przewod paliwowy webasto.

Opublikowano

Jakby ktos potrzebowal to mam ori pompke paliwa i przewod paliwowy webasto.

Biorę ;)

Opublikowano

Ok leci do ciebie :decayed:

Opublikowano

Bartek uprzedziles mnie :wink4:

Opublikowano

Dave - przecież Ty masz pompkę...

Opublikowano

przewodu paliwowego nie mam,dziajaj tam bo w styczniu bede w PL na tydz :wink4:

Opublikowano

Brysio wysyła mi właśnie nową pompę paliwa - Krystian dorzucił pompkę dawkującą i przewody paliwowe. Zostają jeszcze węże wodne i mogę montować - myślę, że kwestia 2-óch tygodni...

Opublikowano
  • Autor

Mnie doszły sluchy ze adaśko odpalił własnie piec :naughty:

Brysio wysyła mi właśnie nową pompę paliwa - Krystian dorzucił pompkę dawkującą i przewody paliwowe. Zostają jeszcze węże wodne i mogę montować - myślę, że kwestia 2-óch tygodni...

Bartku zaglądnij do srodka pieca w jakim stanie jest komora spalania :)

Zakladaj ....zakładaj :naughty:

Opublikowano

Mnie doszły sluchy ze adaśko odpalił własnie piec :naughty:

Bartku zaglądnij do srodka pieca w jakim stanie jest komora spalania :)

Zakladaj ....zakładaj :naughty:

Grzesiu - mam taki zamiar, ale przydadzą się Twoje instrukcje jak to poprawnie przeprowadzić.