Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie Webasto w silnikach 1.9 TDI i 2.0 TDI A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Webasto benzyna od środka

Jako, że posiadam nowy piecyk do benzynki, postanowiłem go rozbebeszyć :decayed:

(...)

Oglądaliśmy dzisiaj z Mario rozebrany na cześci piecyk leżący diesel.

On niczym się w konstrukcji nie różni od piecyka benzynowego. Jedynie rozpylacz jest inny. Obudowa piecyka, palnik, wirnik są takie same. EDIT: Tzw. 'jednostki rozpylające' też są inne. [według mojej prywatnej teorii kontroler też jest ten sam a jedynie VAGiem ustawia się typ piecyka: benzin czy diesel - teoria nie była weryfikowana jak na razie :!:]

Pare spostrzeżeń:

* by wyciągnąć palnik nie trzeba demontować piecyka, rozłączać układ chłodzenia, wystarczy zdjąć górną pokrywę piecyka (pod nią jest wentylator) - na pewno jest tak w przypadku piecyka pionowego. Według Mario poziomy piecyk trzeba odkręcić od podłużnicy by uzyskać do jednej ze śrub mocujących górną pokrywę piecyka. Nie trzeba rozłączać układu chłodzenia.

* by wyciągnąć palnik z obudowy piecyka trzeba wykręcić świecę żarową.

* NIGDY PRZENIGDY nie uruchamiać piecyka bez założonej górnej pokrywy ... :evil:

Opublikowano

Tak :) ogrzewanie postojowe masz.

Czyli powinien być jeszcze pilot zdalnego uruchamiania, zgadza się?

Opublikowano

Tak powinienes mieć pilota :)

A jaki model auta masz ?

Jeszcze nie mam auta, ale na oku mam A4 B6 2004r , ktore wspomniane webasto posiada wg VIN.

Opublikowano
  • Autor

Czasem wlasciciel moze gdzies zagubić pilota i nie ma go przy zakupie autka :wink4:

Opublikowano

Czasem wlasciciel moze gdzies zagubić pilota i nie ma go przy zakupie autka :wink4:

I co w przypadku zguby? Mozna kupic luzem i zakodowac pod auto?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

I co w przypadku zguby? Mozna kupic luzem i zakodowac pod auto?

Tak mozna kupic samego pilota i zakodowac pod sterownik .

Opublikowano

Mam mały problem. żeby wyciągnąć rozpylacz muszę też wyciągnąć ten wiatrak z silniczkiem ??

Bo za chiny nie potrafię wyjąć tego rozpylacza:

zdjcie0001f.th.jpg zdjcie0002rb.th.jpg

Opublikowano

Wzięte stąd: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=174594.0

srodekwebasta.png

Musisz odkręcić ten wirnik i wyjąć silnik nawiewu. Wtedy stanie się jasne czemu nie możesz teraz wyciągnąć tego rozpylacza.

Więcej zdjęć, schematów w podlinkowanym temacie.[br]Dopisany: 17 Grudzień 2011, 16:50_________________________________________________Tutaj masz dokładne wyjaśnienie czemu nie możesz wyjąć rozpylacza: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=163320.msg2799913#msg2799913

Opublikowano

teraz jasne, tylko mam problem widzę, ktoś juz tu grzebał i ta śruba jest zjechana.....

Opublikowano

Musisz unieruchomić ośkę silnika nie masakrując jej przy okazji. Plus kombinerki w łapki i próbuj .... Zapamiętując kolejność montażu elementów tego wirniczka.

Opublikowano

blockout Ja też poproszę membranke. :naughty:

Rozebrałem ten rozpylacz paliwa. Membrana wytarta po obu stronach i lekka dziurka w niej. Także nie dziwić się że przez ten biały odpowietrznik woda leciała strumieniami jak przepuściłem na próbę.

Webasto po rozebraniu w środku wygląda dość dobrze, lekki nagar na wiatraku(metalowym) i na palniku. Dzięki AndyN za link - pomógł bardzo.

Świeca firmy beru - taka była montowana na pierwszy montaż??

Mały problem mogę mieć ponieważ ktoś upiłował trochę mocowanie obudowy i przy tym uszkodził obudowę piecyka nie wiem czy nie na wylot. :wallbash:

Opublikowano

kiedy będą membranki bo webasto powinno już od miesiąca ogrzewać wnętrze :naughty:

Opublikowano

Ja też poproszę membrankę - jeszcze nie rozebrałem pieca ale i tak warto się ubezpieczyć :)

Opublikowano

jak bedzie trzeba placic za membranki dajcie znac na PW :wink4:

Opublikowano

(...)

1) AndyN - 1 szt.

2) Aydaho -1 szt.

3) adamooo-1 szt.

4) David -1szt

5) ...

Dopisujcie się na kolejnych pozycjach listy, porządek będzie

Opublikowano

Jeszcze nie działa u was te Webasto?

Dam przydatnego linka może komuś coś pomoże

http://www.espar.com/tech_manuals/

Opublikowano

byłem po membrany w piątek ale okazało się że urlop :no:

ale był telefon napisany i facet obiecał że będą na wtorek,środę i udało mi się po 65zł wynegocjować :good:

więc może jeszczę w środę uda mi się wysłać i jeszcze w tym tygodniu będziecie je mieli :>

piszcie na PW adresy do wysyłki

Opublikowano

(...)

Mały problem mogę mieć ponieważ ktoś upiłował trochę mocowanie obudowy i przy tym uszkodził obudowę piecyka nie wiem czy nie na wylot. :wallbash:

W którym miejscu piecyka jest to uszkodzenie?

Może na jednym z tych zdjęć będziesz mógł zaznaczyć miejsce uszkodzenia: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=163320.msg2781764#msg2781764

Zalej go wodą i zobacz czy nie przecieka w tym miejscu. Wodę możesz później wylać.

Lipa, bo jak się rozszczelni gdzieś w trasie ... :confused4: