Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ATJ] Proplem z odpaleniem rano

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdy odpalam na cieplym silniku lub przy wzglednie cieplych porankach jest wszytko ok.

Problem pojawia sie gdy rankiem sa przymrozki tak jak np dzis: zakrecilem rozruszikiem i nic silnik nie zaskakiwal, i tak dopiero chyba za piatym razem dlugiego krecenia odpalil.Dzisiaj bylo chyba najgorzej bo nie raz przy zimnych porankach wystarczylo jedno dlugie krecenie i odpalal.

I teram mam pytanie co moze byc powodem tego problemu?Aku wydaje mi sie ze nie bo rozrusznik krecil dosc rowno, logi jakis czas temu wrzucalem i mowiono ze raczej wszytko ok, wiec co moga to byc swiece zarowe?Jak je zdiagnozowac?

Opublikowano

do sprawdzenia kąt synchronizacji i G62

Opublikowano

a jaka wartosc kata synchronizacji ma byc dla mojego silnika i w ktorym logu to sprawdzic?

czujnik G62 diagnozowalem jakis miesciac temu przed wymiana temostatu i na moje oko bylo wszytko ok.

Opublikowano

pompa tandem do sprawdzenia , swieczki sprawdzasz miernikiem

Opublikowano

Sprawdzone aku, kat synchronizacji (0-1,1), i czujnik G62, to wszystko w porzadku.

Teraz prosilbym o instrukcje jak zmierzyc miernikiem swieczki oraz jak sprawdzic pompe tandem i na co zwrocic uwage przy niej?

Opublikowano

Mierzysz omomierzem, opór jak najmniejszy powinien być, najlepiej poniżej 1 ohm. Spalone świece najczęściej nie przewodzą w ogóle albo mają kosmiczne wartości oporu.

Opublikowano

ok dzieki sprawdze to,

a co do pompy myslicie ze to ona moze byc powodem kiepskiego odpalania w zimne ranki?

Problem pojawia sie tylko przy przymrozkach.