Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zarządzanie produkcją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się czy na forum jest ktoś kto bawi się w zarządzanie produkcją (mebli) lub jest w jakiś sposób z tym tematem powiązany.

Konkretnie chodzi mi o rozwiązania systemowe - programy ułatwiające kontrolę nad zamówieniami w ciągu technologicznym. W ostatniej mojej pracy czuwał nad tym wszystkim program w stylu SOFTLAB. Następną pracę zastałem w kompletnej rozsypce pod względem przepływu zamówień na produkcji i zastanawiam się nad jakimś sprytnym rozwiązaniem które zastąpi te drogie programy na które nie wszystkie firmy stać. Myślałem żeby wykorzystać do tego MS ACCESS :mysli: co o tym myślicie ?

Za wszelkie sugestie z góry :hi:

Opublikowano

Każde porządne oprogramowanie klasy ERP da radę ogarnąć nieład na produkcji. Są małe firmy piszace takie programy pod klienta w rozsądnej cenie. Nie musisz używać jakiegoś bardzo znanego i drogiego programu żeby mieć kontrolę nad przyjęciami , produkcją (włącznie z planowaniem) oraz wysyłką.

Opublikowano

No nie tak do końca. Wszystko zależy od firmy i oprogramowania. Jak napisał mój poprzednik każde porządne oprogramowanie ogarnie, ale za porządne trzeba zapłacić. Tutaj wszystko zależy od wielkości i skomplikowania, koszty są różne nawet po paręset tysięcy za oprogramowanie i co najmniej kilka tysięcy za roczne utrzymanie.

Programy "uniwersalne" będą tańsze bo były napisane raz i już częściowo się zwróciły, natomiast pisane pod klienta to trochę tak jak z garniturem. Jak chcesz mieć idealny to musisz zapłacić. jak zaoszczędzisz i kupisz najtaniej to później możesz tego żałować.

Stosunkowo niedrogi i prosty program na kilka stanowisk to wydatek około 30 kPLN.

Jak firmy nie stać to dobrym i prostym rozwiązaniem jest zwykły Excel i VBA, ewentualnie Access. Oczywiście w połączeniu z dobrym (lub przynajmniej średnim) programistą (wystarczy trochę posiedzieć lub skorzystać ze szkolenia).

Chyba jednak pomimo naszych sugestii i porad autor tego postu albo juz znalazł rozwiązanie, albo zmienił pracę. :hi: No chyba że sprzedał :audi::wallbash:

Opublikowano

Się nie dziwię,bo pierwsza odpowiedź padła po prawie roku :kox:

Opublikowano

Ale kotleciora wyszukaliście :decayed:

Chyba jednak pomimo naszych sugestii i porad autor tego postu albo juz znalazł rozwiązanie, albo zmienił pracę. :hi: No chyba że sprzedał :audi::wallbash:

To by się zgadzało :decayed: Ale szukam nowej :kox: Odnośnie rozwiązania systemowego to odpuściłem temat gdyż Właściciel firmy nie chciał inwestować z czystej oszczędności (na wszystkim)

Kombinowałem z zestawieniami w Accessie i nawet funkcjonowało ale albo bym musiał siedzieć codziennie na wprowadzaniu danych w program zanim trafią na produkcję albo musiało by powstać nowe stanowisko w firmie dla osoby która by się tym zajmowała. A to też był zbędny wydatek dla Szefa :)

Stanęło na tym że każde zamówienie które wpłynęło na produkcję jest ręcznie rozpisywane na czynności i trafia do odpowiednich działów na produkcji.

Czyli jest tak jak to Szef sobie wymyślił X lat temu :wallbash: Z doświadczenia wiem że programy (ERP) są w stanie bardzo dużo zaoszczędzić czasu pieniędzy i pomyłek ale........ to nie moja piaskownica i nie moje zabawki

Pozdrawiam.

Opublikowano

takie rozpisywanie na czynności konczy się zwykle jednym wielkim burdelem . Jak ktoś coś spieprzy to nikt się nie przyzna . W oprogramowaniach ERP jest funkcja rejestracji każdej czynnosci ( wykonana akcja , data-godzina , osoba + login ) nie wspomnę już o zaoszczędzonym czasie i pracy ludzkiej . Nie potrafię zrozumieć takich "szefów" i tak rozliczył by to na pewno dużo lepiej niż powinien jezeli wiesz o co chodzi. Równie dobrze może spłukiwać kibel deszczówką - takie durne oszczędności.

Opublikowano

Masz racje.

Niestety takie konserwy też się zdarzają i nie ma jak do nich dotrzeć.