Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stukające klocki hamulcowe w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem audi a4 b7 1.8t bfb stukają mi klocki hamulcowe podczas ruszania z miejsca myślałem że to wina jarzma kupiłem ate i dalej to samo klocki nawet w nowym jarzmie ate mają luz klocki Bosch wcześniej było febi chyba i dalej to samo mam ten problem już od 2 lat o co chodzi ? Jarzmo nowe i też ma luz to normalne ze te klocki mają luz w jarzmie ? Pokaże ktoś jak u was siedzi klocek w jarzemie ? Ta blokada klocków na zdjęciu też nowa jest tu jest filmik pomoże ktoś ?

Byłem dziś na szarpakach zero luzów zawieszenie itp gość nie mógł nić znaleźć jak na złości u niego nic nie waliło a jak wyjechałem ze stacji diagnostycznej za chwilę waliło na asfalcie koła prosto i ruszanie i stuk 

20250913_104700(0).jpg

Edytowane przez Marcinn2233

Opublikowano

Czy klocek siedzi sztywno w jarzmie, czy ma luzy? Jak masz tarcze hamulcową założoną? Jak Piasta od czoła posmarowana, to tarcza może się lekko obracać przy hamowaniu i stukać o śruby, stąd taki odgłos.

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, Langista napisał(a):

Czy klocek siedzi sztywno w jarzmie, czy ma luzy? Jak masz tarcze hamulcową założoną? Jak Piasta od czoła posmarowana, to tarcza może się lekko obracać przy hamowaniu i stukać o śruby, stąd taki odgłos.

Tak klocek nowy prawie boch jarzmo ate I jarzmo ma już klocek porusza się góra dół w jarzmie ok 0.5mm na stronę jak Piasta posmarowana ? Nie rozumiem ? 

Edytowane przez Marcinn2233

Opublikowano
  • Autor

A wiem jeszcze jedno nie mam w tarczy tej śruby do przymocowana tarczy czy brak tej śruby może mieć aż takie znaczenie ? 

Screenshot_20251001_125310_Chrome.jpg

Opublikowano

Napisz krok po kroku, jak to wszystko zamontowałeś do kupy.

Opublikowano
  • Autor

Ja tam nic nie montowałem, wyjąłem poprostu jarzmo stare kupiłem nowe jarzmo ate, wsadziłem, kupiłem nowe klocki bosch , wsadziłem pomiędzy klockiem a jarzmem dalej jest luz, dalej puka jak na filmie nie zawsze ale puka podczas ruszania z miejsca  klocki,i tarcze były wymieniane 2 lata temu Zaciski prowadniczki i gumki wszystko było regenerowane, więc nie wiem, czemu to tak jest 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcinn2233 napisał(a):

wiem jeszcze jedno nie mam w tarczy tej śruby do przymocowana tarczy czy brak tej śruby może mieć aż takie znaczenie ? 

Nie ma wpływu. Ona trzyma tylko tarcze aby nie spadła gdy koła nie są zamontowane.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Nie ma wpływu. Ona trzyma tylko tarcze aby nie spadła gdy koła nie są zamontowane.

Ja już nie wiem o co tu chodzi jazmo nowe ate z luzem czy to normalne ? Spróbować kupić inne klocki ? Mam bosch

Opublikowano

Sprawdź czy te klocki mają luz góra-dół na jarzmie.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Sprawdź czy te klocki mają luz góra-dół na jarzmie.

Tak mają luz 

Opublikowano

Są 2 możliwości.

1. Klocki wybiegają poza tolerancje wykończeniowe.

2. Jarzma wybiegają poza tolerancje wykończeniowe.

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Są 2 możliwości.

1. Klocki wybiegają poza tolerancje wykończeniowe.

2. Jarzma wybiegają poza tolerancje wykończeniowe.

Czyli tutaj powino być tak że klocek ledwo się tam mieści bez luzu ? Czy jak ? Możliwe ze nowe jarzmo ate mają taki luz ? 

Opublikowano

Powinien być mnimalny luz. Tak aby klocki swobodnie mogły się przesuwać, ale nie może on być za duży, gdyż prowadzi to właśnie do stukania.

Jakość produktów na rynku pozostawia w ostatnich latach wiele do życzenia. Poza tym należy także uwzględnić fakt, że wiele produktów dostępnych na rynku, to podróbki kiepskiej jakości.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Powinien być mnimalny luz. Tak aby klocki swobodnie mogły się przesuwać, ale nie może on być za duży, gdyż prowadzi to właśnie do stukania.

Jakość produktów na rynku pozostawia w ostatnich latach wiele do życzenia. Poza tym należy także uwzględnić fakt, że wiele produktów dostępnych na rynku, to podróbki kiepskiej jakości.

Zmienić klocki i zobaczyć? Jakiej marki teraz założyć? Było febi , bosch, breck

Opublikowano

Chcesz mieć 100% pewność, że tolerancje zostały zachowane to ori klocki z ASO.

Opublikowano

To do tego musiałby mieć jeszcze jarzmo z ASO, nie ma co tu szaleć. Od kiedy są te stuki? Jak prowadnice chodzą w jarzmie? Wchodzą ciasno z minimalnym luzem? Bo może to one są już wyrobione. Co zrobiłeś ze starym jarzmem?

Edytowane przez Langista

Opublikowano

Sprawdź lepiej czy to półoś nie wydaje takich dźwięków albo któryś wahacz, bo na klocek to nie wygląda. 

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, przem8 napisał(a):

Sprawdź lepiej czy to półoś nie wydaje takich dźwięków albo któryś wahacz, bo na klocek to nie wygląda. 

W jaki sposób? Jak robię to na kanale w przód i tył to jest cisza i nie wiadomo o co chodzi zawieszenie wczoraj sprawdzone na szarpakach u niby jest ok 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Langista napisał(a):

To do tego musiałby mieć jeszcze jarzmo z ASO, nie ma co tu szaleć. Od kiedy są te stuki? Jak prowadnice chodzą w jarzmie? Wchodzą ciasno z minimalnym luzem? Bo może to one są już wyrobione. Co zrobiłeś ze starym jarzmem?

Prowadnice w jarzmie są nowe właśnie:/ 

Opublikowano

Nie raz się zdarzało, że nowe prowadnice przyszły o złym wymiarze. Chcesz mieć spokój to odkręć zacisk i sprawdź, czy prowadnice siedzą dobrze w jarzmie i nie mają luzu.