Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Czym najlepiej umyć intercooler?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście w środku, co jest do tego najlepsze? Zwykła benzyna ekstrakcyjna ładnie wymyje cały ten olej i wszystko co tam jeszcze zalega?

Opublikowano
Zwykła benzyna ekstrakcyjna ładnie wymyje cały ten olej i wszystko co tam jeszcze zalega?

najpierw przepłukuj j benzyną ze dwa razy wstrząsając intercolerem dość energicznie, później zaklej jeden wlot/wylot i nalej do niego benzyny po brzegi, odczekaj stosowny czas* (* wg uznania) spuść benzynę i przepłukaj go jeszcze raz lub dwa benzyną, powinno być cacy

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, to chciałem wiedzieć :good:

Opublikowano

Dokładnie bardzo dobry pomysł w ten sam sposób czyściłem również kolektor dolotowy bo miałem zasyfiony jak diabli tylko że ja do przepłukiwania i zalewania użyłem zwykłej benzyny bo niestety ekstrakcyjna 2 razy droższa a zużyłem około 4 - 5 litrów dopiero na ostatnie przelanie i wyczyszczenie użyłem ekstrakcyjnej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

sprytne :good:

Opublikowano

słyszałem że dobre efekty daje preparat do mycia silników

Opublikowano

panowie a moja mamusia odkryła świetny środek odtłuszczający -MEGLIO sie nazywa i wyglada jak by był napromieniowany ale jest naprawde skuteczny i kosztuje niewiele... polecam

Opublikowano

Przepłukać wodą a następnie wlać ok. 0,3L. koncentratu do mycia metodą bezdotykową. Potrząsać aż się dobrze zapieni i odczekać z 10-15min. Wypłukać wodą pod ciśnieniem i wnętrze jak nowe. Ekstrakcyjna przy tym to jak woda :thumbdown::decayed:

Opublikowano

Gotowy preparat można kupić w małej niebieskiej butelce. Jak byłem zadowolony :good:

Ale zapomniałem nazwy :wallbash:

Opublikowano

Po myciu benzyną proponuje zostawić intercooler na parę godzin w ciepłym miejscu żeby dobrze odparowała benzyna. Ja czekałem tylko godzinę, złożyłem całość i odpaliłem silnik. Pierd..neło zdrowo, w garażu siwo, a silnik po wyjęciu kluczyka ze stacyjki pracował jeszcze z 5 sekund.

Opublikowano

Po myciu benzyną proponuje zostawić intercooler na parę godzin w ciepłym miejscu żeby dobrze odparowała benzyna. Ja czekałem tylko godzinę, złożyłem całość i odpaliłem silnik. Pierd..neło zdrowo, w garażu siwo, a silnik po wyjęciu kluczyka ze stacyjki pracował jeszcze z 5 sekund.

Ciesz się że korbowodów Ci nie pourywało albo panewek nie potrzaskało :piroman:

Opublikowano

Bo oparów musiało byc duzo:D :gwizdanie: No to dzięki temu wiesz jak sa wybuchowe:D Dobrze że Ci dwururki nie rozsadziło :tongue4::polew:

Opublikowano

Bo oparów musiało byc duzo:D :gwizdanie: No to dzięki temu wiesz jak sa wybuchowe:D Dobrze że Ci dwururki nie rozsadziło :tongue4::polew:

Przynajmniej jest już czysta, cała sadza w garażu osiadła :decayed:

Opublikowano

Przynajmniej jest już czysta, cała sadza w garażu osiadła :decayed:

No tego można być pewnym :polew: Może jakby nie było to ryzykowne to wszyscy by skorzystali do przeczyszczenia dolotu, silnika i wydechu z sadzy :wink4:

Opublikowano

:nabijasie:

Opublikowano

benzyna, i inne rozpuszczalniki oraz preparaty do tego nie przeznaczone powoduja zniszczenie uszczelniaczy intercoolera.

problem nie wystapi od razu

Opublikowano

benzyna, i inne rozpuszczalniki oraz preparaty do tego nie przeznaczone powoduja zniszczenie uszczelniaczy intercoolera.

problem nie wystapi od razu

w takim razie jaki srodek będzie odpowiedni?