Hatch Opublikowano 3 Listopada 2010 Opublikowano 3 Listopada 2010 AUDI A4 AVANT 1.9 TDI (AJM) 2000r. Witam, czytam forum i do konca nie mogę wyszukać dokładnie tematu odpowiadającego mojemu problemowi mianowicie: 1. Po włączeniu zapłonu i uruchomieniu silnika - brak (podswietlenia) wskazań deski rozdzielczej (temperatura, predkość, obroty, wyzerowany zegarek z datownikiem i licznik dzienny, brak wskazań temperatury na zewnątrz) jedyne co sie pali to kontrolka światel i czest miga kontrolka hamulca ręcznego - po przejechani około 15 -20 km wszystko wraca do normy - deska poczatkowo zaczyna mrygać, wskazówki predkościomierza, obrotomierza, temperatury i paliwomierza obijaja sie o ograniczniki az do momentu jak sie wszystko uspokoi i wraca do normy, nastepnego dnia lub po dluzszym postoju to samo 2. Wskaźnik paliwa nie pokazuje wiarygodnie poziomu paliwa - na komputerze rezerwa zapala sie często, gdy na wskaźniku jest jeszcze powyzej 1/4 3. ABS i ESP - podczas jazdy powyżej 120-140 km/h zapalają sie obie lampki systemów i systemy zostają odłączone Po zatrzymaniu się zgaszeniu i uruchomieniu silnika ponownie problem znika - oczywiście do osiagnięcia ponownie wyżej podanych prędkości:( 4. Podczas jazdy szarpie silnikiem po wyłączeniu ESP przyciskiem szarpanie ustaje Po włączeniu ESP szarpie dalej:( 5. Podczas hamowania np. na dojeździe do świateł, skrzyżowanie delikatnym hamowaniu zaczyna działać ESP lub ABS nie jestem do konća pewien:( ESP włącza sie do pracy również przy delikatnym wyhamowywaniu z wiekszych prędkośći w zasadzie jest obecne przy każdej próbie zatrzymania samochodu niezależnie od siły hamowania:( 6. Immobiliser - często zdaża się, że właśnie to ustroistwo nie działa poprawnie i nie można uruchomić silnika, po odpięciu klemy z akumulatora i ponownym podpięciu immo kontaktuje i można uruchomić silnik:( To chyba tyle, wiem, że jest tego dużo ale uwierzcie mi, jakie to może być irytujące, mam nadzieję, że zdoła mi ktoś pomóc:) 5.
maciejas002 Opublikowano 4 Listopada 2010 Opublikowano 4 Listopada 2010 AD 1 ) AD 1.1 ) Dla mnie wygląda to tak jakby gdzieś prąd gubił nie ma właściwego napięcia i musi się ustabilizować. Powodem kontrolki od ręcznego może być nie podpięcie jej do układy elektryki żeby to sprawdzić czy jest na pewno podpięta musiałbyś dostać się pod tunel do ręczny bo tam jest wtyczka która to "wchodzi w ręczny". Może też ktoś licznik zmieniał i spaprał robotę i PINy nie mają styku ? AD 2) Zepsuty pływak(?) jest na forum, w wolnym czasie polecam przeglądanie działu "Warsztat" AD 3) Gdy zapala się ABS to oznacza że się po prostu wyłączył. Może masz podobne objawy co ja miałem, czyli zatkany elektrozawór pompy ABS, wszystko wyskoczyło po podpięciu komputera. ESP z hamowaniem nie wiem czemu się aktywuje natomiast ABS włącza się gdy komputer stwierdzi że masz stracić przyczepność i dzięki temu pompuje a my się zatrzymujemy Co do immo to nie mam pojęcia może ktoś zmieniał - dorabiał kluczyk i nie został on poprawnie przeprogramowany. Jedź na komputer zrób testy jeśli coś jest nie tak z elektroniką - komputerami to wykazać powinno. Tyle przychodzi mi do głowy
wojtek26 Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 Co do pierwszego to wyjmij deske na stół i sprawdz czy nie ma zimnych lutów szczególnie na zasilaniu zegarów. Ad.2 jak wyżej Ad.3 i 5 Najprawdopodobniej którys czujnik ABS-u jest za daleko pierscienia ABS-u i stad te problemy Ad.4 VAG i pełna diagnostyka silnika wraz z logami Ad.6 o immo jest wiele informacji poszukaj stała bolaczka
Rekomendowane odpowiedzi