piter1114 Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 Witam! mam problem ze światłami.Zaczęło się od tego,że poszła mi (chyba, jeszcze tego nie sprawdziłem) żarówka od prawego światła drogowego,ale temat sobie odpuściłem,autko stało,więc pomyślałem,ze sprawdzę i wymienię żarówkę przy okazji. No i zdarzyło się,że po krótkim odcinku jazdy i godzinnym postoju nie mogłem włączyć ani świateł drogowych ani mijania, działały tylko pozycyjne.Było już prawie ciemno więc trzeba było jakoś dojechać do domu,no i po jakimś czasie jazdy (chyba od wstrząsu) same się włączyły światła mijania (tzn jedno, drugie to chyba faktycznie poszła żarówka) W związku z tym mam pytanie, co mogło się stać, że naraz przestały działać drogowe i mijania? mają wspólny bezpiecznik? czy może działają łącznie w układzie? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pzdr.
Krikers Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 światła powinny być niezależne, no chyba że ktoś się bawił i kiedyś coś przerabiał. Sprawdź sobie wtyczki przy lampach, jeśli masz probówkę to zobacz czy dochodzą prądy i zerknij na żarówki. Mogą być też kabelki zaśniedziałe bądź niedobrze połączone.
piter1114 Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Opublikowano 14 Listopada 2010 no tak,ale dlaczego przestały działać w tym samym momencie? to chyba niemożliwe,żeby styki zaśniedziały w jednym i drugim reflektorze i na dodatek drogowe i mijania? a pozycyjne działały nadal, więc o co chodzi?
Góral.tz Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 po sprawdzaj bezpieczniki miernik i zobacz czy dochodzi prąd może wyłącznik padł
piter1114 Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Opublikowano 14 Listopada 2010 rzeczywiście bardziej skłaniałbym się,że coś z włącznikiem bo przecież to on włącza dwa reflektory na raz. Ale mam jeszcze jedno spostrzeżenie, tego wieczora (czyli dzisiaj) zaparowało mi lusterko w kabinie ,a na zew,było bardzo wilgotno, więc czyżby jakieś styki? Przypomnę,że po jakiś 5 min. jazdy światła zaczęły działać
Góral.tz Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 no ja jakoś do przełącznika bym się skłaniał kup taki preparat do styków elektrycznych usuwający tlenki i wilgoć i potraktuj kostki wtyczki zobacz czy bezpieczniki nie śniedzieją
piter1114 Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Opublikowano 14 Listopada 2010 ...będę musiał chyba przelecieć tymi preparatami styki. Już nawet coś znalazłem KONTAKT 60 i 40 mam nadzieję,że pomogą. Dzięki za pomoc.
Góral.tz Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 spoko nie ma sprawy daj znać czy coś pomogło
proesde Opublikowano 15 Listopada 2010 Opublikowano 15 Listopada 2010 miałem kiedyś podobny problem, przestały świecić światła mijania, obie na raz, po niedługim czasie wydawało się, że jeszcze halogeny przepalone, i też już myślałem nad wymianą włącznika, okazało się, że wystarczy przetrzeć styki bezpieczników, bo były zaśniedziałe, tak więc chyba najlepiej od tego zacząć
Rekomendowane odpowiedzi