Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AWT] Ubywa płyn chłodniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Proszę błagam pomóżcie!

Mam problem z moją audi a4 1.8T quattro, ubywa mi płyn z chłodnicy, wymieniłem już uszczelkę pod głowicą i była plantowana ponieważ leciał biały dym z rury i były twarde rury od płynu, ale dalej mi ubywa lecz rury są już miękkie i nie ma białego dymu. Mam instalacię gazową może to od tego pomóżcie

druga prośba : 2 punkt regulaminu

[pre_pl]

Opublikowano

A oleju Ci nie przybywa, Może chłodnica oleju się rozszczelniła :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Nie nie przybywa cały czas sprawdzam

Opublikowano

no to obejrzyj cały silnik podczas pracy bo może masz gdzieś zwykły wyciek :wink4:

albo, miejmy nadzieje że tak nie jest, masz pękniętą głowice albo blok :no:

Opublikowano
  • Autor

głowica była sprawdzana na szczelność i wszystko ok i sprawdzałem żadnych wycieków nie ma

Opublikowano

Może chłodniczka oleju? Chociaż jak mi poszła to miałem olej w płynie chłodniczym...

Opublikowano
  • Autor

a czy przez parownik od gazu może uciekać płyn

Opublikowano

Samochody z instalacja gazowa maja to do siebie ze posiadaja tysiac dodatowych trytytek (opasek) na trojnikach ja u siebie jak kupilem auto to z 5 musialem dokrecic bo kapal plyn latwo sprawdzic po czerwonym zabarwieniu.

Takze moze u Ciebie tez gdzies sie poluzowalo i scieka ten plyn a jak czesto musisz dolewac ?

Opublikowano
  • Autor

dolewać muszę raz na twa tygodnie pół litra

Opublikowano

Umnie jest tosamo na jakis miesiac dolewam 0,5L i nigdzie niemoge znalesc rozszczelnienia. A pewnie jest tak jak kolega Lukas pisze.

Opublikowano

Sprawdzałeś pompę wody? Kiedyś coś mi się obiło o uszy,że możliwe jest,że gdzieś od strony kolektora jest jakiś kanalik,a w nim uszczelka, którą może wydostawać się płyn,który kapie na gorący wydech i stąd nie widać śladów po wycieku,bo od razu paruje,ale niestety nie pamiętam gdzie to było. Choć skoro piszesz,że silnik był sprawdzany pod względem szczelności to raczej tego fachowcy by nie przeoczyli...

Oczywiście sam zbiorniczek od płynu sprawdzałeś na szczelność?

Po zalaniu płynu układ został dobrze odpowietrzony? Poczekałeś aż termostat się otworzy do końca przy 90st?

Opublikowano
  • Autor

nie rozumiem tego odpowietrzenia układu, wróciłem z trasy i zalałem płyn silnik był rozgrzany

Opublikowano

ja bym na Twoim miejscu posprawdzał wszystkie węże :wink4: dziś wróciłem od mechanika bo chciałem sie umówić na wymiane termostatu i zauważył przez przypadek że jeden wąż mi cieknie na tyle słabo że ubytków jeszcze na zbiorniczku nie zauważyłem ale zawsze :tongue4: u Ciebie możeby być podobnie :naughty:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Nareszczie się udało przepuszczały mi oringi na trójniku który prowadzi węże do nagrzewnicy koszt reperacji 2zł