Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Wymiana kompletu rozrządu - po co ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka dni temu wymieniłem kompletny rozrząd ( 2-ga wymiana ) tzn. pasek, napinacz i pompe wody bo tak zaleca producent w przypadku mojego silnika.

Rozrząd miał przebieg 75 tys. km i 5 lat.

Po obejrzeniu wymienionej pompy i napinacza zastanawiam sie po co te częsci wymieniać ? Pompa jest w stanie niemal idealnym, napinacz też.

Moje pytanie: po co wymieniac te częsci jesli są one prawie niewyeksploatowane ?

Opublikowano

Różnie z tym bywa poprzedni właściciel mojej audi chyba właśnie uważał że nie trzeba tego wymieniać, poskutkowało to tym że wirnik od pompy wody wytarł dziurę w obudowie na wylot i koszt wymiany wzrósł 2x.

Opublikowano

Kilka dni temu wymieniłem kompletny rozrząd ( 2-ga wymiana ) tzn. pasek, napinacz i pompe wody bo tak zaleca producent w przypadku mojego silnika.

Rozrząd miał przebieg 75 tys. km i 5 lat.

Po obejrzeniu wymienionej pompy i napinacza zastanawiam sie po co te częsci wymieniać ? Pompa jest w stanie niemal idealnym, napinacz też.

Moje pytanie: po co wymieniac te częsci jesli są one prawie niewyeksploatowane ?

a po czym poznajesz skoro to jest nierozbieralne? kosztuje nieduzo a masz swiety spokoj jak wymienisz. jak sie wysra i pasek zerwie to policz sobie koszta

Opublikowano

Pompa może dostać luzów - wtedy wirnik pompy może trzeć o gniazdo w bloku. Mogą też zatrzeć się łożyska i dojdzie do zerwania zębów paska, bądź zerwania samego paska. Wydaje mi się że nie ma co oszczędzać.

Opublikowano

Sory Panowie :notworthy: , nie mogę się powstrzymać :wallbash:

" Szkłem tyłek też podcierasz " czy papierem :naughty: , skoro wymiana na nowy Ciebie nie zadowala to śmigaj na starym . Ktoś to przewidział , więc rób jak uważasz :>

Dziś właśnie wymieniłem cały kpl. ( drugi raz ) przelatane 80 tysi ....... i wcale nie narzekam , a pompa wody i pasek wyglądały na nowe - więc nie ty jeden masz " nowe " części po " starym " rozrządzie :wink4:

Buba , napisz Koledze jak poprzedni właściciel wymienił u Ciebie rozrząd :wallbash: :wallbash: :wallbash: to albo przesiądzie się na rower , albo zastanowi się nad zadawaniem " lekko " dziwnych pytań

Pzdr :hi:

Opublikowano

Zastanawialem sie skad sie biora takie pomysly zeby polowe rozrzadu wymieniac i widze ze wiele osob lubi oszczedzac w ten sposob. Teraz jestem w 100% przekonany ze trzeba wymianiac rozrzad nawet jak wlasciciel mowi ze to zrobil

Opublikowano

Buba bo tak naprawdę jest mało napaleńców jeśli chodzi o zamiłowanie do motoryzacji

reszta traktuje auta jak wozy do przewozenia buraków :decayed:

Opublikowano

nie no wymień sam pasek.... i napiszesz za jakiś czas co mogło się stać jak sobie jedziesz i słyszysz głuche stuknięcie i auto gaśnie.... :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Buba bo tak naprawdę jest mało napaleńców jeśli chodzi o zamiłowanie do motoryzacji

reszta traktuje auta jak wozy do przewozenia buraków :decayed:

w mojej eSie facet tez wymienil rozrzad, nawet mam fakture na czesci ale....

wymienil pasek, pompe wody, napinacz ale nie wymienil rolek przez co pasek mial 2cm luzu i rozrzad ledwo sie trzymal kupy lacznie z tym ze klekotal jak ch.j bo wszystko bylo luzne. po wymianie WSZYSTKIEGO nastala cisza.

ale ile nerwow i rozbierania silnika bylo to nie chce nawet wspominac. PIXI wspieral mnie psychicznie i trzymal latarke wiec dobrze wie co sie dzialo.

mozna sobie tylko wyobrazic co by sie stalo gdyby rozrzad sie rozlecial :wallbash:

Opublikowano

Dołączę się do postu. Jak zmieniałem rozrząd w serwisie to mi powiedzieli, że pompa wody i napinacz hydrauliczny jest na dwie wymiany rozrządu. Ale szczerze to nie wiem jak ma być więc jak będę jeszcze zmieniał to i tak chyba zmienię wszystko.

Opublikowano

Po to żebyś za miesiąc nie zakładał wątku: "Miesiąc po wymianie rozrządu padła pompa wody. Czy muszę znowu rozbierać cały przód?" albo "Niedawno wymieniałem rozrząd i wczoraj przeskoczył mi pasek. Dlaczego?" :cool1:

Opublikowano

albo po 30 tys padnie Ci pompa i będziesz się zastanawiał, zmienić przy okazji rozrząd? bo już trochę ma nalatane a robota jedna bo już wszystko rozebrane

Opublikowano

słuchaj zrób raz a dobrze a zapomnisz o rozrządzie na dłuższy czas :wink4:

Opublikowano
  • Autor

No i po sprawie, wiem juz o co chodzi .

Tylko po co te nerwy co niektórych ?

Wcale nie chodzi mi o oszczednosci bo wymieniłem cały komplet tylko kierowała mną zwykła ciekawosc, która juz jest zaspokojona.

Pozdrawiam Was i mniej stresu życzę :)

Opublikowano
:good:
Opublikowano

Teraz to się nazywa ciekawość :naughty:

Stresy i nerwy w moim wieku to standart :) ale ja też zaspokoiłem swoją ciekawość :wink4:

Opublikowano

Dobra panowie,jak jesteście tacy obiegani w temacie to z jaką siłą dokręcać śruby od koła pasowego wału itd. bo pod każdym kółkiem wymieniałem uszczelniacze.

Opublikowano

Na forum jest link do książki "sam naprawiam" tam znajdziesz ile to nm. :)