Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jak sprawdzić czy cewka zapłonowa jest ok?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a tu jeszcze wtrącę, w ETCE pokazało że 06C 905 115L jest sprzedawana do 01/07/2009 a od tego momentu jest cewka o symbolu 06C 905 115M, wiem że to jest od silnika 3.0, ktoś możę wie czym się różnią...?[br]Dopisany: 28 Listopad 2010, 20:41_________________________________________________

ETKA.jpg

chyba te z koncówka L były objęte akcją serwisową czyli wymiana na nowszy model bo niby były wadliwe:wink4:

Opublikowano

Witam, ja też dorzucę swoje dwa grosze. Dzisiaj byłem w trasie 300km. 50km przed celem jadąc na gazie zaczęło szarpać samochodem i zaświeciła się żółta kontrolka elektroniki silnika i zgasła. Gdy przełączyłem na benzynę było ok, ale co jakiś czas, szczególnie na niższych obrotach potrafiło szarpnąć i na benzynie. Po jakimś czasie mając obroty rzędu 3-4tys jeszcze raz przełączyłem na gaz - to samo i kontrolka już została.. Instalator z którym się kontaktowałem powiedział, że najprawdopodobniej poszła cewka i że gaz jest bardziej wrażliwy na tego typu dolegliwości od benzyny stąd na benzynie mogło być ok.. Będę musiał to sprawdzić i szykować kapuchę..

Pozdrawiam

Opublikowano

Do silnika ALT do 2004 obecnie wg ETKI jest cewka zapłonowa 06C 905 115M. Te z L na końcu faktycznie coś było z akcją serwisową. Ale mój był w zeszły roku na tej akcji serwisowej w niemczech a mam: 1x 06C 905 115D, 2x 06C 905 115M i 1x właśnie 06C 905 115L

Ta z D pewnie jest jeszcze od nowości bo wg ETKI została wycofana 10.2002 a moje auto jest wyprodukowane 07.2002.

Do modeli B7 są cewki 06B 905 115S i pewnie do starszych też mogą być.

Jeśli chodzi o padające cewki na LPG z powodu trudniejszych warunków przeskoczenia iskry, myślę że rozwiązaniem może być zastosowanie zamiast NGK BKUR5ET-10 świec BKUR5ET czyli V-line 29. A dlaczego? to 10 na końcu oznacza przerwę zwiększoną do 1mm a więc świeca o mniejszej przerwie powinna mniej obciążać cewkę :) Na razie zrobiłem na nich 10tys