Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] odłączenie radia ori do Fis -jakie konsekw. w przypadku kombinacji z instalacją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To już mam nadzieję ostatni problem jaki mnie męczy. Do mojego auta włożyłem oryginalne radio concert ze sterowaniem zmieniarką. Posiada ono wejście na trzy kostki tj. aktywny tył chyba żółta, zmieniarka -w moim przypadku emulator zmieniarki, no i tą trzecią czyli podłączenie do FIS. Sęk w tym że mój poprzednik z nudów chyba odciął cęgami kostkę od instalacji i kable od FIS fruwają sobie luzem. Fis działa jak należy informuje o tym co dzieje się z autem, no ale jeżeli jeszcze wskazywałby RDS, to miło by było. Moje pytanie to czym ryzykuję w przypadku wpięcia kabli w radio (oczywiście po wlutowaniu oryginalnej kostki)? Czy może to być niezdrowe dla FIS-a? Czy lepiej zostawić jak jest? Dodam jeszcze że poza tym że kostka została odcięta, nic w instalacji się nie dzieje, nic nie jest popalone, kable są oryginalne i świetnym stanie.

Opublikowano

Ryzykujesz tym, że ci się na Fisie RDS pokaże :polew: Są 3 kabelki od radia do licznika, CLOCK, ENABLE i DATA (bodajże) jeśli nie jesteś pewien który jest który, to wykręć licznik i sprawdź.

PIny na liczniku:

11 -Enable

12 -Clock

13 -Data

I analogicznie podłączasz do odpowiednich pinów w radio...