Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Pompa Vp37 problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam taki problem,kilka dni temu zauważyłem kałuże ropy pod samochodem.Po szczegułowych oględzinach padła diadnoza -uszkodzona uszczelka między rozdzielaczem a korpusem pompy.Zakupiłem komplet naprawczy do pompy ,i korzystając z opisu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&p=4421093 który znalazłem w sieci a konkretnie Forum VW podjąłem się wymiany. Sama wymiana poszła dość sprawnie ,a może za sprawnie :confused4: KLOPS. Już nie odpaliłem silnika . Zrobiłem wszystko jak w opisie ,wysunołem tylo tyle żeby wyjąć oring niewiem co nawaliło.Teraz pompa nawet się nie chce odpowietrzyć nie ciągnie paliwa z filtra i nie mogę odpalić . Może ktoś miał taki problem i zechciał by mi pomuc.

Opublikowano

a zasilenie dobrze podlaczyles wszystkie kabelki itd....

Opublikowano
  • Autor

Kabli nie rozpinałem. Vag niema żadnych błędów ,a najdziwniejsze to dlaczego chociaż nie pójdzie paliwo powrotem ?

Opublikowano

Źle nastawnik ustawiłeś, przesuwa się w dosyć dużym zakresie, ale działa w bardzo niewielkim (musisz znaleźć ten zakres - 1 mm to już dosyć duże przesunięcie). Jakiś czas temu miałem to samo (myślałem, że ciągle się zapowietrza) i po jakimś czasie jakoś wpadłem na to co zrobiłem źle :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Kolego ja nie wymieniałem uszczelki pod nastawnikiem tylko przy rozdzielaczu paliwa,nastawnika nie dotykałem

Opublikowano

Masz zapowietrzony układ. Pompa po wymianie uszczelnienia jest pusta i odpowietrzanie trochę potrwa. Jeżeli nie chcesz katować akumulatora i rozrusznika możesz zrobić tak: zdejmij wąż dolotu paliwa do pompy, odkręć przewód przelewowy z pompy i odkręć zawór zwrotny z obudowy nastawnika. Na króciec dolotowy do pompy nałóż wąż z lejkiem i powoli nalewaj paliwo do pompy. Paliwo bardzo powoli napełni pompę i zacznie przelewać się przez otwór na obudowie nastawnika. Wtedy zmontuj wszystko z powrotem, poluzuj przewody wtryskowe na wtryskach i zacznij kręcić rozrusznikiem. Po chwili pojawi się paliwo, dokręć przewody i silnik zapali. Ten sposób może i jest czasochłonny i kłopotliwy, ale za to w 100% skuteczny.

Chyba, że dysponujesz wysysarką do oleju, wtedy sprawa się upraszcza, podłączasz wysysarkę w miejsce zaworu zwrotnego, czekasz, aż paliwo zacznie wypływać, luzujesz przewody wtryskowe, kręcisz rozrusznikiem, dokręcasz przewody i uruchamiasz silnik.

Opublikowano
  • Autor

Może jest zapowietrzony,lecz ustawiłem się już na najgorsze czyli wymianę. W chwili obecnej nie mam możliwości popróbowania czegokolwiek ,jestem w delegacji. Ale pamiętam że próbowałem zalać od góry przez przelew na nastawniku ale jak by była pełna ropy, nie wiem już sam co robić.Na kręceniu wyładowałem 2 aku 74 ah Varty i nic to nie dziwne że nie zassała???

Opublikowano

takim kreceniem rozrusznik zajedziesz i dojda kolejne koszta.

Opublikowano

poluzuj konkretnie nakrętki z przewodów wysokiego ciśnienia przy wtryskiwaczach i wtedy pokręć rozrusznikiem.