Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie CB Radio i antena do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a cenowo jak stoja?

allegro ...... stabo to harry na rynek DE, ok 370 pLN

• Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Wyświetleń 168,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

pozostala jeszcze kwestia umieszczenia nie wiem gdzie go schowac :kox: a jak sie sprawuje uniden z szumami?

Miałem juz 20 radii CB, w tym 3 Unideny (510 i 520) z czego 520 ciągle używa moja żonka...... nieoczekuj zbyt wiele po tym sprzęcie. Rozważ Stabo XM 3001 -> tanszy niz harry, duzo lepszy niz uniden. Tak samo mały i poręczny.

Ps. co do anteny ....wszyscy polecają Ci powszechnie znane modele, niekonicznie najlepsze. Rozważ antenę HELIKALNĄ, są niskoszumne, wyglądają super, no i zasięgi odbiorcze pierwsza liga.

każda antena zbiera szum ... to jest urok CB ...

Co do wyglądu to jest to rzecz gustu ... wg mnie wygląda :thumbdown:

Opublikowano

Kierownik ...najpierw sprawdz osobiscie a pozniej sie wypowiadaj :naughty:

Opublikowano

koledzy piszecie że stabo to harry ,a otwórzcie sobie presidenta to pojawi się napis uniden i różnica jest taka że uniden poszedł na rynek amerykański a president na europejski a co do szumów dużo zależy od anteny bo to zazwyczaj ona ściąga najwięcej śmieci i jeszcze jedna zależność to benzyna czy diesel w benzyniaku są zawsze dużo większe zakłócenia (sprawdzałem na kilku autach ten sam sprzęt)

Opublikowano

koledzy piszecie że stabo to harry ,a otwórzcie sobie presidenta to pojawi się napis uniden i różnica jest taka że uniden poszedł na rynek amerykański a president na europejski a co do szumów dużo zależy od anteny bo to zazwyczaj ona ściąga najwięcej śmieci i jeszcze jedna zależność to benzyna czy diesel w benzyniaku są zawsze dużo większe zakłócenia (sprawdzałem na kilku autach ten sam sprzęt)

To mit powtarzany wielokrotnie - porozmawiaj z serwisantami sprzetu a ani juz Cie przekonają ze napis to nie wszystko :decayed:

Opublikowano

kolego mam uni 520 ,miałem pres johnny, szwagier miał pres harry to są identyczne radia odbiór i wygląd taki sam różnica napis( tylko w harrym jest przełącznik fm/am )koledze potrzebne jest radio kilka razy w miesiącu (trasa) więc jak chce może sobie kupić presidenta za 450-500zł lecz za tą kwotę ma unidena z anteną

Opublikowano

520 i Johny , mają badziewny filtr ANL ... więc jak ma gdzieś przeskoki z instalacji (szyby,wycieraczki,przetwornice) to może nie być tak przyjemnie :thumbdown:

Opublikowano

w benzyniaku miałem dodatkowy filtr bo rzeczywiście były przeskoki z instalacji ale w dieselku daje radę ja nie mam żadnych przeskoków ale to jest zależne także od anteny ,przeważnie dzieje się tak na magnesówkach ,przy montażowych jest o niebo lepiej mają lepszą masę

Opublikowano

ja ostatnio zmieniłem radio na OMEGE do tego Sirio antenka i zestaw extra a koszt 400 zł

Opublikowano

w benzyniaku miałem dodatkowy filtr bo rzeczywiście były przeskoki z instalacji ale w dieselku daje radę ja nie mam żadnych przeskoków ale to jest zależne także od anteny ,przeważnie dzieje się tak na magnesówkach ,przy montażowych jest o niebo lepiej mają lepszą masę

akurat te zakłócenia nie zebrała antena tylko radio ... głównie takie rzeczy robią sie jak ma sie radio pod zapalniczke , ale gdy ma dobry ANL to jest wszystko ok

Opublikowano

kolego akurat ja zrobiłem oddzielną instalację tylko do cb zamontowałem filtr zewnętrzny i odiór bdb dość dużo czasu poświęciłem żeby wszystko grało jak trzeba i uwierz mi dobrze dobrana i zamontowana antena ma dużo większe znaczenie niż samo radio(próby były na kilku antenach)dodam jeszcze że na jednej z anten nawet alan 100+ bez anl szumiał minmalnie

Opublikowano

Uniden 520XL sirio as100 i jest tak :good:

Opublikowano

a jeszcze mi powiedzcie jaki jest zasieg w zestawie uniden xl520 i sirio as100 i czy zasieg zalezy tez od radia czy samej anteny?

Opublikowano

Do 10 km ale raczej 8 powiedziałbym. Zasięg to im antena dłuższa tym, zasięg większy.

Opublikowano

a jeszcze mi powiedzcie jaki jest zasieg w zestawie uniden xl520 i sirio as100 i czy zasieg zalezy tez od radia czy samej anteny?

tutaj juz sie kłania czysta fizyka ... im dłuższy promiennik tym zasięg jest wiekszy , zreszta zaśieg zależy od wielu aspektów:

- gęstość budynków

- ukształtowanie terenu

a nawet głupie zaleśienie

na przeciętnej trasie powinno byc +/- 8km w miescie 4-5 km +/-

Opublikowano

Ja,tam na radiach to może się nie znam,ale do mobila to jaj już koledzy piszą Uniden,President, starsze modele Midlanda,może być też Onwa,ale jeśli chodzi o modulację to nie tylko radio,ważny jest też mikrofon,już nie będe wspominał o modelach PAN DM432MT,czy Sadelta choćby ME3 bo to już górna półka mikrofonów,dzisiejsze radia mają mikrofony tandetne,to samo tyczy się modulatorów w samych radiach,dlatego warto zwracać uwagę i kupować mikrofony pojemnościowe,co do anten,nie długość bata sie liczy lecz długość falowa,i mamy dla przykładu 1/4,1/2.5/8 i kilka innych,kto rozumie matematykę będzie wiedział o co kaman,następną cechą ważna dla anteny jest zysk określany w dB,lepsze modele mają nawet 6dB,i jeśli mamy antenę o takim zysku i radio Dragona,to nie spodziewajcie się usłyszeć nic innego jak w zasadzie tylko szumów,antenę dobieramy do radia,a już najważnieszym czynnikiem jest zestrojenie,czyli wyrównanie pojemności kabla z promiennikiem,nazywa się to SWR,współczynnik fali stojącej,ideałem jest wynik 1.0 ,ale dopuszczalny jest 1,5 na 40 kanale,samo umiejscowienie anteny już ma wpływ na odbiór czy nadawanie,nie należy jej umieszczać w pobliżu szyby ogrzewanej,im większa powierzchnia odbicia tym lepiej,czyli dach,w sedanach jeszcze tylna klapa,bardzo popularne są "magnesówki" ale dla mnie to szajs,piszecie tu o łącznościach rzędu 8-15 km śmiech na sali,30-40 km to dobrze dobrany i zestrojony sprzęt.Tyle ode mnie,pytania kierować na PW

Opublikowano

bardzo popularne są "magnesówki" ale dla mnie to szajs,piszecie tu o łącznościach rzędu 8-15 km śmiech na sali

nastepny wielbiciel dziur w dachu :naughty: 8-10 km na długiej magnesówce osiaga się lekkim ch..jem :naughty:

Opublikowano

A kolega to nie słyszał o uchwytach żeby takowych dziur nie robić?

Opublikowano

Po to są teraz podstawy magnesowe żeby nie wiercić dziur w autach,montujac uchwyt też ingerujesz w blachę :naughty:

Opublikowano

musze stwierdzić ze temat traci sens .... są odpowiednie fora gdzie wypowiadają się doświadczeni użytkowicy CB :gwizdanie: