derekl Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam wszystkich forumowiczów Próbowałem najpierw sam rozwiązać problem, wiec wymieniłem czujnik G2/G62 (4 pinowy). Po wymianie przez jakiś tydzień/2 tygodnie wszystko wyglądało w porządku (temperatura rosła powoli, tak jak nagrzewał się silnik). Ale problem znów się pojawiał wiec pomyślałem (po wyczytaniu różnych odpowiedzi na forum), że może ten czujnik jest uszkodzony. Zakupiłem więc nowy i wymieniłem. I znów przez jakieś 2 tygodnie temperatura ładnie rosła do 90 stopni C i po nagrzaniu stała jak "zaczarowana". Ale po jakichś 2 tygodniach przekręcenie kluczyka na poziom nagrzewania się świec, na tablicy wskaźników pojawiła się temperatura 90 i rosła w tak jak nagrzewał się silnik. Zakupiłem więc jeszcze jeden czujnik - tym razem FEBI (poprzednie to były: najpierw w ASO, następnie w INTERCARS przewidziany dla SKODY) ale tym razem problem wcale nie znikł. Proszę o jakieś pomysły, bo moje pomysły już się skończyły. Wskaźnik na desce rozdzielczej wskazuje tyle samo co pokazuje klimatronic na kanale 49 więc nie jest to problem z wskaźnikiem.
koper84444 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Weź w rękę multimetr i zmierz obwód na podłączonym i odłączonym czujniku. Być może masz gdzieś zwarcie przez przetarte przewody. Proponuję również przyjrzeć się wtyczce czy żaden pin nie jest obłamany lub obluzowany. Rozumiem, że na VAGu nie masz żadnych błędów?
derekl Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2010 Tak też mi się wydaje, że gdzieś jest zwarcie na przewodach. Nie znam instalacji elektrycznej i nie wiem którędy ona przebiega od tego czujnika. Sprawdzę to co widzę (czyli jeszcze raz wtyczkę ale miernikiem). Wtyczkę oceniał gość z serwisu Wolksvagen'a i mówił, że wygląda dobrze. VAG'a też podpinał i chyba jakby był jakiś problem to by go rozwiązał.
Rekomendowane odpowiedzi