Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Szpera tylnego mostu i modyfikacja torsena w b5 quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad możliwościami założenia szpery do b5 znalazłem firmę która robi coś takiego, oto link:

http://www.quaife.co.uk/catalogue/products/qdf4q-3 (szperę do ośki też mają http://www.quaife.co.uk/catalogue/products/qdf6q-0)

wygląda fajnie tylko cena wysoka trochę.

Dlatego zastanawiam się nad innymi koncepcjami, np możliwością przełożenia tylnego torsena z audi v8. Na zagranicznym forum przeczytałem że podobno pasuje z niewielkimi przeróbkami do audi 80,90 ale jak to w przypadku a4 wygląda ??? Myślał ktoś o tym może ?

Przy okazji znalazłem jeszcze ciekawą modyfikację centralnego torsena, aby przenosił więcej więcej momentu obrotowego na jedną oś, polegającą na wymianie podkładek w mechaniźmie

http://diffmod.plainbored.com/

Co o takiej modyfikacji myślicie ?

Opublikowano

Pytanie po co ci to w A4? :gwizdanie: Szukasz przyczepności? Ile masz tam 350...400KM, żeby w quattro szukać przyczepności? Szpera z tyłu jest dobra do driftów.

Opublikowano

Na zagranicznym forum przeczytałem że podobno pasuje z niewielkimi przeróbkami do audi 80,90 ale jak to w przypadku a4 wygląda ??? Myślał ktoś o tym może ?

masz opis na polskim forum:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=92409&start=0

ja u siebie do mostu z B3 zaaplikowalem torsena z mostu z V8ki

masz wtedy 2 torseny:

- międzyosiowy

- na tylnym dyfrze

trzeba popatrzec w Etke czy w A4 tez wejdzie

Opublikowano
  • Autor

Pytanie po co ci to w A4? :gwizdanie: Szukasz przyczepności? Ile masz tam 350...400KM, żeby w quattro szukać przyczepności? Szpera z tyłu jest dobra do driftów.

Owszem szukam przyczepności na śniegu i lodzie. Widziałem że audi 80 z blokadą mostu radzi sobie z tym lepiej niż a4 z EDSem. I tak kminię czy można by coś usprawnić. Kolega mechanik powiedział że dałoby radę taki dyfer z blokadą z 80tki przełożyć do a4. a ja teraz rozmyślam nad różnymi rozwiązaniami :) Oczywiście z góry nie zakładam że któreś zastosuję u siebie, ale z drugiej strony nie wykluczam tego. :wink4:

Opublikowano

szukać przyczepności? Szpera z tyłu jest dobra do driftów.

Owszem szukam przyczepności na śniegu i lodzie

jak na lodzie to raczej blokady z B2, B3

Opublikowano

W A4 dyfer jest długi, taki jak w V8 i myślę, że nie byłoby problemu z zaaplikowaniem torsena.

Opublikowano

na jakiej zasadzie się tą szpere w ośce montuje? :przebiegly:

Opublikowano
  • Autor

na jakiej zasadzie się tą szpere w ośce montuje? :przebiegly:

ściągasz dyferencjał, rozkręcasz, wkładasz szperę, skręcasz, zalewsz nowym olejem, zakładasz i śmigasz :wink4:

Opublikowano

w najbliższym czasie postaram się to ogarnąć w takim razie :)

Opublikowano

http://www.quaife.co.uk/catalogue/search/results/taxonomy%3A824%2C621%2C50%2C55

sam TorSen na tyle nie daje za wiele

podstawa to mechaniczna blokada

:polew:

A skąd ty to wiesz miałeś torsena z tyłu?

Jest jeszcze jedno, jeśli się ma torsena z tyłu to nie ma się szpery (jedno wyklucza drugie), bo razem nie da się tego spiąć :tongue4: Ale zapewne ty o tym nie wiesz, bo nigdy nie miałeś torsena z tyłu, może nawet też nigdy nie miałeś szpery :tongue4:

Opublikowano

w pierwszej A4 AEB mialem Quaif-a na tyle, a efekt byl taki ze EDS rzadziej sie wlaczal a auto razniej ruszalo na sliskiej nawierźchni. Ogolnie nie warto wywalac na to kasy, nowe kosztuje ok 4t zl. Jedno kolo w gorze i tak nie pojedziesz, wiec nie ma sie czym tutaj podniecac.

Opublikowano

w pierwszej A4 AEB mialem Quaif-a na tyle, a efekt byl taki ze EDS rzadziej sie wlaczal a auto razniej ruszalo na sliskiej nawierźchni. Ogolnie nie warto wywalac na to kasy, nowe kosztuje ok 4t zl. Jedno kolo w gorze i tak nie pojedziesz, wiec nie ma sie czym tutaj podniecac.

no dobrze a jak ma się syt w ośce?
Opublikowano

jest troche lepiej jak przy źwyklym mechanizmie, zwlaszcza w zakretach. Bardziej odczuwalny jest wplyw napedu na uklad kierowniczy

Opublikowano

a jak jest przy braku trakcji na prostych odcinkach lub przy startach?

Opublikowano

jak przy braku trakcji? Nie qumam

Opublikowano

jak przy braku trakcji? Nie qumam

prościej mówiąc kołach obracających się w miejscu :tongue4:
Opublikowano

wsźystko zalezy od nawierzchni.

Opublikowano

wsźystko zalezy od nawierzchni.

mówimy oczywiście o suchej nawierzchni... na wodzie lub śniegu, lodzie ośką nie poszalejesz nie oszukujmy się
Opublikowano

no nie. Ja osobiscie jestem zwolennikiem zwyklych mechanizmow roznicowych z mechaniczna błokada