Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytania i odpowiedzi jak używać napędu QUATTRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://poziek.wrzuta.pl/film/24KTewVFAOk/mov00006

:decayed:

w sumie to z podpowiedzi mogę powiedzieć, że jak już idzie bokiem to tylko dodawać więcej gazu :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Poź,

Mam zablokowana wrzute w robocie :chytry: ale czyżby to była "operacja boisko" ? :kox: :kox:

Opublikowano

http://poziek.wrzuta.pl/film/24KTewVFAOk/mov00006

:decayed:

w sumie to z podpowiedzi mogę powiedzieć, że jak już idzie bokiem to tylko dodawać więcej gazu :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Poź,

Mam zablokowana wrzute w robocie :chytry: ale czyżby to była "operacja boisko" ? :kox: :kox:

tak :decayed: dobre stare czasy :naughty:

Opublikowano

ciekawie to wygląda na ekranie, klawiatura jak kartka przyjmie wszystko :wink4:

nikt /albo nie doczytałem/ nie wspomniał o klasycznym przecwiwskręcie, nie szczególnie wyobrażam sobie podcinanie czy strzały przy upalaniu na winklach a nie na parkingach i placach.

Q ma sens grubo powyzej 200KM do 200-220 jest lipa

jak najbardziej się zgadzam przy suchej i mokrej nawierzchni, ale na śniegu wczoraj wystarczyła impreza 2.0 i troche pojęcia w którą stronę kręcić, kiedy dociążać a kiedy ustawiać ze wspomnianego przeciwwskętu.

Moim zdaniem zdecydowanie lepiej zaczybać od czegoś co nie wybacza błędów, bo w przypadku auta które ma 115hp nie ma miejsca wahania :naughty:, niż w drugą strone bo można sobie krzywdę niepotrzebnie zrobić albo komuś innemu.

Opublikowano

przeciwskręt ma sens chyba w WRC gdzie masz podtrzymanie turbo, w zwykłym aucie to raczej w krawężnik trafisz etc. przeciwskręt najlepiej wychodzi w Gran Turismo jak opanujesz pada :polew:

a tak serio do tej techniki to musi byc lepszy zawias, np. gwint gdzie auto jest na 1000% kierowalne przy każdej prędkości, godziny treningów .... ale mogę się mylić, moją ciężarówką trudno zrobić taki manewr bo zawsze mało miejsca i nie mam ręcznego pod ręką tylko w nodze, BTW stłuczkę można mieć nawet przy 20 km/h, dzisiaj prawie się spotkałem z Astrą która środkiem na upartego, ja na prawo lekko w zaspę i co auto zrobiło ? wróciło na swój normalny tor, na milimetry obok siebie przejechaliśmy

Opublikowano

vario-tech , z całym szacunkiem ale no bzdury piszesz :wink4::tongue4:

N'ka również ma podtrzymanie, ale nie w tym rzecz.

Nie twierdzę, że to proste, że bez ćwiczeń można tak jeżdzić, ale wykonalne bez większych kłopotów.

Idąc tym tropem to można by twierdzić, że auto wprowadza się w poślizg na zakręcie a nie przed..

Tak jak już mówiłem, impreza 2.0 podtrzymania nie ma, bo i nie ma turbo, co więcej jest to niezła seryjna kanapa, a właśnie przeciwwskręt umożliwia zrobienie z tą taczką czegokolwiek, bo jest tak słabe, że nie ma siły żeby szło z mocy.

Dość luźne porównanie, ale to odrobine jak z deską, żeby skręcić trzeba przenieść ciężar na przód, a i na to sposobów jest kilka w aucie.

W fwd też przy szybkich ślikich łukach nie podcina się z ręcznego, no bo każdy chce pożyć dłużej, a można łamać hamulce silnikiem, ale to fwd i troche sie OT robi.

Wróbel, Lenczowski, SJS ale indywidualnie, wprawieni znajomi, cokolwiek tylko ćwiczyć,

Opublikowano

KmK może coś innego miałem na myśli o przeciwskręcie, miałem na myśli postawienie w bok auta na przeciw łuku a potem odkręcenie w kierunku zakrętu podobnie jak w drifcie, (Bublewicz i Hołowczyc często tak śmigali) może pomyliłem pojęcia ale żeby zaraz bzdury pisać :mysli::polew:

Opublikowano

vario-tech , no to o tym samym mówimy, no nie bzdury, a mijasz się z prawdą :wink4:

żeby było jasne, łuk w lewo, a auto ustwiasz w początkowo w prawo, żeby z odbicia poszło w lewo, a jeździł tak napewno wcześniej nodościgniony Zasada :>

Opublikowano

Jadac np do zakretu w lewo lepiej podjechac ze srodka drogi badz z lewej strony, gwaltownie skrecic w prawo a wraz ze skretem kierownica w lewo gaz w deche i masz takiego boka ze czacha dymi bez zadnej szarpaniny z recznym i sprzeglem... Nie jezdze po placach bo to malo interesujace dla mnie jest a tam mozna sobie pozwolic na szeroki slizg. Na drodze musi byc waski ale dobrze postawiony slizg (niemalze prostopadle) do linii zaspy po stronie wewn zakretu i duzo lepiej bez recznego ale to kwestia wizji jaka kto ma na jazde :wink4

Nie wiem czy to co napisalem wczesniej to nazywany przez was przeciwbok :mysli:

Opublikowano
łuk w lewo, a auto ustwiasz w początkowo w prawo, żeby z odbicia poszło w lewo

Tak w Q " najłatwiej "

Opublikowano

Własnie o to mi chodzilo :wink4:tylko na drogach ciezko postawic auto zeby lecialo (slizgiem) pierw w prawo a potem w lewo w zakrecie :confused4: dlatego opisalem latwiejszy wariant z gwaltownym skretem w prawo a nie slizgiem :wink4:ale to jest kwestia oblatania :evil:

Opublikowano

jak auto raptowne to szybkim skrętem je tak ustawisz a jak auto locha to tniesz wszystkie słupki w okolicy, ja mam tą możliwość, że mam RWD i jak potrzebuję to 4x4, jak bokiem polatać to RWD a jak muszę w trasie bezpiecznie poginać to załączam 4x4, dzisiaj wyciągałem z zaspy okulara w kombi, hihi, nawet nie poczułem, że coś mam na lince :polew:

Opublikowano

Wcale nie trzeba miec 250KM zeby sie bawic Quattro. Dobra technika wprowadzania auta w poslizg, odpowiedni "podjazd" pod zakret bez zadnego recznego i lecimy.. ESP i ASR wylaczone i mozna latac bokami.

Mnie bardzo duzo jezeli chodzi o jazde Quattro, szczegolnie w zime, daly szkolenia Audi driving experience. Bylem na dwoch takich szkoleniach i w przyszlym roku jak dobrze pojdzie tez pojade. Cos takiego:

Wiem ze polscy dealerzy tego nie organizuja ale jezeli ktos ma kase to mozna sie zapisac poprzez strone audi.de

Albo tak jak w Norwegii, uczyc sie na zlotach w kontrolowanych i bezpiecznych warunkach na zamarznietych jeziorach albo fiordach. Finanse norweskiego klubu VW Audi Club Norwegen sa calkiem dobre i tutaj 2 razy do roku organizowane sa takie zloty. Wynajmuja zamarzniete jezioro albo fiord gdzie ludzie za to odpowiedzialni przygotowuja tory i place do szkolen..

Moze w Polsce klub a4 cos takiego gdzies zoorganizuje? :)

Opublikowano

Wcale nie trzeba miec 250KM zeby sie bawic Quattro.

na sniegu owszem

Opublikowano

_Makki_ , opony okolcowane, wyglądają na poniżej 185 ?

czarna b7 zademonstrowała to o czym tak tu mozolnie piszemy, zakręt w układzie S ostatni prawy winkiel slajd połączony z przeciwskretem winikającym z wcześniejszego lewego slajdu na wyjściu, tłuką to do bólu choćby w miedzianej górze na małej pętli.

Następnie prawy z dociążeniem przodu poprzez kopnięcie w bloki.

O czymś takim myślałem mówiąc, że nie szczególnie widze wszelkiego rodzaju strzały ze sprzęgła i podcinanie z ręcznego przy jeżdzie poza placem.

coś takiego chce pod choinkę :decayed:

Opublikowano

Makki ile kosztuje taka zabawa na Audi Experience?Może być na PW.

Pojechałbym...

Gdyby klub organizował to się wpisuję jako pierwszy :>

Opublikowano

posiadacze quattro cos mało sie tu popisuja.. po pierwsze to wyłaczone esp i wyciagniety bezpiecznik od absu :wink4:

po co? jak nie wiecie to wytłumacze..

po 2 pierwszą radą dla tych którzy nie ogarniaja quattro jest to, że gdy juz lecimy bokiem- bez znaczenia jak sobie w niego auto wprowadzimy, ręcznym, wachnięciem, blokowaniem mostu*, czy strzałem ze sprzęgła- jest to, że żeby płynnie latac bokami dodajemy gazu gdy auto leci bokiem i kontra a gdy samochód zaczyna się prostować odpuszczamy gaz i dopiero jak samoczynnie "przerzuci" nas na druga strone gaz aby jeszcze bardziej wciągnęło nas w poślizg..

dodałem * bo nie mam pojęcia czy blokowanie mostem działa w quattro tak samo jak w rwd..

a i najważniejsze.. bieg na którym bedziemy lecieć w łuku wbijamy przed zakretem a w poślizgu ładnie obie ręce na kierownicy

proponuje oglądnąć kilka onboardów i sie nauczyc- o wiele łatwiej

Opublikowano

nie moge sobie jakos wyobrazic redukcji biegu w polowie ronda lecac bokiem lub na dlugim winklu:wink4:

Opublikowano

przeczytaj wyraźnie... o blokowaniu mostu pisałem w sensie wprowadzania w poślizg a nie w trakcie, choc na sniegu i to da się zrobic.. :rolleyes: poprostu jezdze teraz e39 czyli typowym rwd i do wprowadzania w jaki kolwiek poślizg nie używam ani rękawa ani sprzęgła, dojezdzam na 3 biegu, redukcja na 2 i lekkie wachnięcie kierownica po czym gaz i auto leci bokiem a na dodatek mamy dośc wysokie obroty i można gazem kontrolować :wink4:

Opublikowano

RWD to wogole kosmos :> Ale jak sie oblatasz to nie ma zakretu, ronda i co bys sobie nie wymyslil do zrobienia. kwestia objezdzenia ktora do prostych z pewnoscia nie nalezy :gwizdanie: