Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytania i odpowiedzi jak używać napędu QUATTRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a ja o coś zapytam, nie mam ESP :decayed: a jak zacznę kręcić bączki, lub też gdy jeżdżę bokami, słyszę jak ABS z przodu lekko łapie, normalnie mi hamuje koła :mysli:

albo mi się wydaje, albo tak ma być?

Opublikowano

oni

czyli :mysli::wink4:

Samo zaciagniecie recznego powoduje utrate predkosci w locie bokiem co przeklada sie na brak plynnosci i walor estetyczny calego zabiegu (szarpanie) Jezeli przejmujesz sie nagla zmiana przyczepnosci to skad wiesz ze nagle nie trafisz na oblodzony fragment jezdni jak pociagniesz reczny i nie zaparkujesz tylem w zaspie badz rowie??? W przypadku opisanym przez ciebie to jak bedziesz przodem przycinal zakret bokiem i trafisz na asfalt lub cos o dobrej przyczepnosci to albo cie ,,wciagnie" do zaspy albo wyprostuje bo przyczepnosc bedzie zbyt duza zeby dalej leciec bokiem... Przynajmniej ja to tak widze choc pewnych zdarzen i zachowan auta w takiej sytuacji nie da sie przewidziec :no:

Opublikowano

oni

czyli :mysli::wink4:

Samo zaciagniecie recznego powoduje utrate predkosci w locie bokiem co przeklada sie na brak plynnosci i walor estetyczny calego zabiegu (szarpanie) Jezeli przejmujesz sie nagla zmiana przyczepnosci to skad wiesz ze nagle nie trafisz na oblodzony fragment jezdni jak pociagniesz reczny i nie zaparkujesz tylem w zaspie badz rowie??? W przypadku opisanym przez ciebie to jak bedziesz przodem przycinal zakret bokiem i trafisz na asfalt lub cos o dobrej przyczepnosci to albo cie ,,wciagnie" do zaspy albo wyprostuje bo przyczepnosc bedzie zbyt duza zeby dalej leciec bokiem... Przynajmniej ja to tak widze choc pewnych zdarzen i zachowan auta w takiej sytuacji nie da sie przewidziec :no:

"oni" czyli profesjonalni Panowie drifterzy z filmików :) czyli na przykład Ten Pan :

Ty opisałeś sytuację kiedy już auto jedzie bokiem, w tym przypadku oczywiście, że operujemy tylko gazem zwiększając lub zmniejszając obroty, ja natomiast miałem na myśli wprowadzenie auta w poślizg i tutaj bardziej zasadne wydaje mi się nadrzucenie tylnej osi za pomocą ręcznego. :)

Opublikowano

ja w kółko kręcę się koncertowo :>

Opublikowano

Jedz raz na jakis tor [masz Miedzana pod nosem], albo do Wrobla, czy innego szpeca... odechce Ci sie jazdy po parkingach :gwizdanie:

Opublikowano

tylko jak tam wjechać?? muszę coś pomyśleć zadzwonć :gwizdanie:[br]Dopisany: 15 Grudzień 2010, 15:34_________________________________________________na tą chwilę na każdym parkingu bez lamp który wypatrzę po drodze robie kółko :evil:

Opublikowano

wjechac na pale to nie wjedziesz przeciez :polew: - ale na bank sa jakies pojezdzawki w zime.

dawaj do Nowego Miasta w sobote, moze sie wybiore :evil:

Opublikowano

wjechać legalnie oczywiście :cool1:

wjechac na pale to nie wjedziesz przeciez :polew: - ale na bank sa jakies pojezdzawki w zime.

Opublikowano

150km

pojechałbym ale za daleko :wallbash:

Opublikowano

mam Q od lipca stąd pare pytan... w momencie kiedy chce przy niskiej predkosci pójść bokiem lepiej strzelić ze sprzęgłą czy moze na pół sek podciąć auto ręcznym i potem już but..? moje Q ma tendencje do wynoszenia przodu... to normalne czy moze jednak opon wina? jedno co zaobserowałem, że jeśli jade w zakręcie fajnie jak mam min 3 tys - 3.5 tys obr.. wtedy w momencie jak mi auto nosi moge szybciej zaregować... bo benzyna zanim się napędzi to mija chwilka..

takie laickie pytanie ..przy podcinaniu z ręcznego oczywiscie uzywac sprzegla...? tylnie hamulce cierpia jesli tego nie zrobie?

Opublikowano

recznego to sie uzywa z reguly na ostrych nawrotach, gdzie jest wasko... najlepiej "podcinac" strzalem ze sprzegla

reczny tylko z wcisnietym sprzeglem, inaczej dyfer dostaje po pupie :)

Opublikowano

Ty opisałeś sytuację kiedy już auto jedzie bokiem, w tym przypadku oczywiście, że operujemy tylko gazem zwiększając lub zmniejszając obroty, ja natomiast miałem na myśli wprowadzenie auta w poślizg i tutaj bardziej zasadne wydaje mi się nadrzucenie tylnej osi za pomocą ręcznego. :)

[/quote/]

Jadac np do zakretu w lewo lepiej podjechac ze srodka drogi badz z lewej strony, gwaltownie skrecic w prawo a wraz ze skretem kierownica w lewo gaz w deche i masz takiego boka ze czacha dymi bez zadnej szarpaniny z recznym i sprzeglem... Nie jezdze po placach bo to malo interesujace dla mnie jest a tam mozna sobie pozwolic na szeroki slizg. Na drodze musi byc waski ale dobrze postawiony slizg (niemalze prostopadle) do linii zaspy po stronie wewn zakretu i duzo lepiej bez recznego ale to kwestia wizji jaka kto ma na jazde :wink4:

Opublikowano

Ja też tak zawsze robię w ten sposób, najlepsze są zakręty prostopadłe. około 2000rpm pełny skręt i decha. Przy esp włączonym. Bo kiedyś jak "zaszalałem" bez esp. na suchym asfalcie w lecie... :D to był dopiero widok :decayed:. Dlatego teraz boje się wyłączać tego dziada :).

Chociaż opcja pomagania sobie sprzęgłem jest bardzo kusząca... ciekaw jestem reakcji auta na takie cos... dopóki jestem w Szczecinie nie ma za bardzo gdzie eksperymentować... :no:

Opublikowano

no to czekam na wasze rady, jak mnie przekonacie to kupię z Q :evil: :evil: :evil:

Q ma sens grubo powyzej 200KM do 200-220 jest lipa :thumbdown:

Opublikowano

zgodze sie w 100% ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :cool1:

Opublikowano

AKE daje rade, nawet na suchym asfalcie w lecie :) i wcale nie trzeba jechać nie wiadomo ile.

Opublikowano

Ale podejrzewam ze dopiero ponad 250KM bedzie robilo robote :kox: Moze kiedys sie przekonam :decayed:

Opublikowano

reczny tylko z wcisnietym sprzeglem, inaczej dyfer dostaje po pupie :)

czy ja wiem...popatrz na słynne filmiki :decayed:

Opublikowano

no to czekam na wasze rady, jak mnie przekonacie to kupię z Q :evil: :evil: :evil:

w drugą stronę też nie można przesadzić

[br]Dopisany: 16 Grudzień 2010, 01:59_________________________________________________utrzymać go nie może, a pewnie z 2-ki startuje
Opublikowano

Tak czy tak , nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą.

Sztuką jest zabić ją boczną...