Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] średnie spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiam

Wczoraj kupiłem sobie audiczne a4 1,8 t quatro z 96 roku. I problem na początku. Średnie spalanie na komputerze. POkazuje mi jak wloke sie na 3 z predkościa 60 km/h 11-14 litrow. Moje poprzednie samochody wtedy pokazywaly mi 3,4 litry. Dla jasnosci jade ledwo dotykajac gaz. Na biegu jalowym pokazuje mi nieprzerwanie 5,6 litra / godzine albo 100km juz nie pamietam. Jak dodaje gazu na jalowym jak stoje to spalanie caly czas jest takie sameo 5,6. W vectrez bylo zazwyczaj 1,2 litra w sceniccu rodzicow 1 litr. Mozliwe ze ten samochod tyle pali? Pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

Po 1. to, co pokazuje FIS należy traktować z przymrużeniem oka.

Po 2. nic w tym dziwnego, u siebie mam podobnie, dopiero przy prędkości 60 km/h, przy 2100 - 2200 obrotów, gdy włączę tempomat to pokazuje mi 7,5l/100km. Poniżej tej kombinacji 11-14l/100km. Nie należy się tym przejmować, ważne jest to ile twój samochód faktycznie pali.

Jeżeli masz zapchany filtr powietrza i inne tego typu sprawy, to auto będzie paliło więcej. Jeśli nie wymieniałeś tego od dawna - wymień i zobacz co będzie wtedy. Chociaż FIS to FIS...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nie sugeruj sie FIS-em

moja pali na 1biegu do 51 litrów

na 2 biegu do 37 litrów

w przypadku jaki opisałeś ważnych jest wiele szczegółów a najważniejszy pewnie czy trzymasz noge na pedale cały czas równo czy może poruszasz nią. możesz sie wlec na 3 biegu 40km/h a wystarczy mała dziura w drodze- noga dociśnie pedał o milimetr i FIS zaczyna pokazywać 25L/100km.

jak chcesz spr. realne spalanie to zatankuj do pełna i po wyjechaniu całego zbiornika znów zatankuj, potem wystarczy tylko policzyć ilośc przejechanych kilometrów przez ilość zatankowanego paliwa = średnie spalanie

mój przykład 550km :55L = 10L/100km

Opublikowano

Na biegu jalowym pokazuje mi nieprzerwanie 5,6 litra / godzine albo 100km juz nie pamietam. Jak dodaje gazu na jalowym jak stoje to spalanie caly czas jest takie sameo 5,6. W vectrez bylo zazwyczaj 1,2 litra w sceniccu rodzicow 1 litr. Mozliwe ze ten samochod tyle pali? Pozdrawiam

FIS nie pokazuje spalania godzinowego tak jak wektra i scenik.

Opublikowano

nie wiem jak jest w FISie audi (bo go nie mam ;( ) ale nie mylisz przypadkiem spalania średniego z chwilowym ??

Opublikowano

nie wiem jak jest w FISie audi (bo go nie mam ;( ) ale nie mylisz przypadkiem spalania średniego z chwilowym ??

No właśnie widzę, że kolega jednak się pomylił. Zmień na manetce na spalanie średnie, to zobaczysz jak to się przekłada na dłuższą metę.

Opublikowano

W spalaniu chwilowyn tak bedzie lekko ruszysz noga w gaz i przy duzych obciazeniacha moze pokazywac, tak duze spalanie, tak jak koledzy radza przelacz na spalanie srednie. U mnie FIS duzo nie odbiega od tego co sie dzieje w baku sprawdzalem.

Opublikowano

Ważne aby po zatankowaniu do pełna wyzerować licznik kilometrów i zresetować kompa - wówczas wskazania średniego spalania są u mnie arcy dokładne - nawet do tego stopnia że jak tankowałem po drodze w kieleckim na podejrzanej stacji to bardziej wierzyłem mojemy wskazaniu na FIS niż to ile zatankowałem - tam licznik na dystrybutorze wskazywał na niekorzyść klienta o około 1 litra na 50 litrów. U mnie tankuję na tej samej stacji koło domu i wiem kiedy wybije mi pistolet