Bobasan Opublikowano 28 Grudnia 2010 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Witam serdecznie. Jak w temacie ,mam problem z Webasto ( wersja tylko z dogrzewaniem silnika). Z tego co się orientuję to powinno się załączyć przy odpalaniu silnika gdy temperatura zewnętrzna jest poniżej +5 C. W moim przypadku mogę odpalić Webasto bezpośrednio przez Vaga, natomiast przy rozruchu ( temp. poniżej zera ) sam nie zastartuje. Pytanie skąd on dostaje sygnał o temperaturze zew., ma swój oddzielny czujnik czy dostaje info od ECU? Na Vagu nie mam żadnych błędów, wnioskuje że jest problem z odczytem temp, samym czujnikiem, komunikacją? Proszę o pomoc, generalnie nie wiem jak podejść do tematu. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. . Pozdrawiam.
Mario Opublikowano 29 Grudnia 2010 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Czy to jest fabryczny eberspacher czy jakieś thermo top ? Jeśli nie wiesz co to jest, to jaki jest numer sterownika wyświetlany na VAGu ? Jeśli to eberspacher, to załączaniem steruje licznik i z niego sterownik odbiera sygnały, a poznasz go po włączniku z gałką przy zapalniczce. Eberspachera można go rozwinąć o nagrzewanie wnętrza.
Bobasan Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2010 Hej. Na 100% Webasto było montowane seryjnie, nie jest to żadna dokładka. Jutro sprawdzę na Vagu jaki jest nr seryjny. Odnośnie "gałki", o której pisałeś to w kabinie nie mam nic co by sterowało tym urządzeniem ( przy zapalniczce mam sterowanie Navi ). Zawsze załączał się po uruchomieniu silnika gdy temperatura zewnętrzna była poniżej + 5C. Ciekawi mnie dlaczego teraz się nie odpala skoro Vag nie wyrzucił błędów :gwizdanie:. W obecnej sytuacji nie mam pojęcia gdzie szukać usterki...
wrclaguna Opublikowano 30 Grudnia 2010 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Odnośnie "gałki", o której pisałeś to w kabinie nie mam nic co by sterowało tym urządzeniem ( przy zapalniczce mam sterowanie Navi ). Zawsze załączał się po uruchomieniu silnika gdy temperatura zewnętrzna była poniżej + 5C. Ciekawi mnie dlaczego teraz się nie odpala skoro Vag nie wyrzucił błędów :gwizdanie:. W obecnej sytuacji nie mam pojęcia gdzie szukać usterki... Wlasnie czy przy tym sterowaniu NAVI masz napis MENU jak tak to mozesz tez uruchomic z tego wlasnie panelu
Bobasan Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2011 Wlasnie czy przy tym sterowaniu NAVI masz napis MENU jak tak to mozesz tez uruchomic z tego wlasnie panelu :wink4 Hej. Napis MENU przy sterowaniu NAVi mam ale nie miałem pojęcia że można z poziomu kabiny uruchomić Webasto za pomocą tych przycisków . Dzięki za info, spróbuje coś pogrzebać dzisiaj.. chyba że jest jakiś opis - instrukcja do tego sterowania? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam. .
wrclaguna Opublikowano 1 Stycznia 2011 Opublikowano 1 Stycznia 2011 poczytaj tutaj jest o dzialaniu panelu i sterowanie http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=163320.45
Bobasan Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2011 Hej. Na starcie dziękuję za zainteresowanie wątkiem. Teraz do rzeczy: dzisiaj odpaliłem Webasto z poziomu kabiny przez sterowanie, przy nawigacji ( przycisk MENU ). Na początku jak wszedłem w opcje "set" następnie " heating" to zauważyłem że była odhaczona pozycja z timerem ( data była nastawiona na 00:00, 03.01 ). Zmieniłem ustawienia na "heating on" i w tym momencie pojawił się znaczek z 3 strzałeczkami przy wyświetlaczu godziny i usłyszałem dźwięk spod maski sugerujący załączenie Webasto ( było ciemno więc nie otwierałem maski żeby sprawdzić fizycznie czy się załączyło ). Po zrobieniu kilku km autko "złapało" temperaturę, co mnie zdziwiło to fakt iż była ona niestabilna ( nie trzymał 90 C, były lekkie wahania - dodam że termostat, czujnik temp, płyn chłodniczy wymieniony jakiś tydzień wstecz na ORI, układ odpowietrzony ). Wydaje mi się że te wahania mogą mieć związek z w/w problemem. Przyznam się że nie wiem teraz co zrobić bo zgodnie z tym co czytałem na forum, Webasto powinno wystartować przy temperaturze niższej niż +5 C. Skoro u mnie wszystko jest sprawne ( mogę je opalić z kabiny za pomocą sterowania lub VAG'iem ) a na VAG'u nie wyrzuca błędów to powinno być OK :gwizdanie:. Niestety Webasto nie odpala się samo . Pytanie czy mam grzebać w sterowniku VAG'iem ( zadać - sprawdzić temperaturę załączania, ewentualnie jak to zrobić ) bo nie mam pojęcia co jest nie tak. Może ktoś polecić jakiegoś magika od Webasto w okolicy Wrocka, który mógłby mi pomóc w ogarnięciu tematu? Aha, jeszcze jedno pytanko: czy przy odpalaniu Webasto ( z pilota czy też samoczynnie ) zawsze pojawiają się te strzałki na zegarze przy godzinie i dacie? Dzięki za wsparcie. Pozdrawiam .
wrclaguna Opublikowano 2 Stycznia 2011 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Pierwsze pytanie czy po podlazeniu VAGA byly jakies bledy . Jezeli wiesz juz jak sie programuje webasto z pozycji MENU to musisz wcisanac SET następnie Heating i odznacz pokretlem na Timer ustaw godzine i date na ktora chcesz ( tak jak na fotce ) .
Bobasan Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2011 Hej. Na Vagu nie było żadnych błędów stąd moje wątpliwości i pytania. Timerem wiem już jak operować ( dzięki za rady i linki ) ale generalnie chodzi mi o to żeby za każdym razem nie wklepywać nowej daty tylko żeby załączenie Webasto następowało samoczynnie zależnie od temperatury zewnętrznej. I właśnie z tym mam problem . Skoro na Vagu nie ma błędów to musiałem chyba sam coś przestawić ??
wrclaguna Opublikowano 2 Stycznia 2011 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Ustaw wtedy na Heating i uruchamiasz z pilota Jakie masz kodowanie webasta ciekawi mnie czy masz fabrycznie ustawione jako dogrzewacz , sprawdź jeszcze baterie w pilocie , moze sa juz słabe
Bobasan Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2011 Ustaw wtedy na Heating i uruchamiasz z pilota Jakie masz kodowanie webasta ciekawi mnie czy masz fabrycznie ustawione jako dogrzewacz , sprawdź jeszcze baterie w pilocie , moze sa juz słabe .Będzie z tym problem ponieważ posiadam "uboższą" wersję Webasto tylko z opcją dogrzewania silnika ( myślę o rozbudowie, szczególnie po podesłaniu linków od Ciebie ) -w tym przypadku nie ma pilota. Ciekawi mnie czy w mojej wersji powinno być cały czas ustawione na heating i uruchomi się przy temp < 5 C czy też będzie się odpalać za każdym razem po uruchomieniu silnika? Jeżeli chodzi o kodowanie to sprawdzę jutro bo teraz autko jest u panny i nie mam jak podpiąć VAG'a. Odnośnie samej rozbudowy to jakie w przybliżeniu mogą być koszty? Kiedyś o tym myślałem ale w jednym z warsztatów we Wrocku powiedzieli mi że to koszty rzędu 2-3 tyś więc stwierdziłem że nie wato. Pozdrawiam.
wrclaguna Opublikowano 2 Stycznia 2011 Opublikowano 2 Stycznia 2011 ...aha czyli nie masz pilota i nie masz ''ubozszej'' wersji , tylko musisz dolozyc sterownik , wzmacniacz antenowy zmienic i dokupic pilota koszt okolo 500 PLN . Poszukaj na EBAYU Poczytaj tu o dogrzewaniu w czasie jazdy http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=173098.0 wklej jutro swoje kodowanie to podzialamy dalej
Bobasan Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2011 wklej jutro swoje kodowanie to podzialamy dalej :wink4 Hej. Przepraszam za opóźnienia, sajgon w pracy i nie miałem okazji podpiąć VAG'a. Dzisiaj się udało, oczywiście "0" błędów przy skanowaniu, kodowanie Webasto poniżej: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7e1b1b620ac7c39.html Problemy bez zmian: wszystko odpala się z Vaga lub przez NAVI bez problemu, przy temp < 5 C nie startuje. Pozdrawiam. .[br]Dopisany: 06 Styczeń 2011, 16:52_________________________________________________Koledzy, pomoże ktoś? Pozdrawiam.
wrclaguna Opublikowano 13 Stycznia 2011 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Jeżeli nie masz ogrzewania postojowego, tylko standardową opcję dogrzewania, to piec się uruchamia automatycznie gdy temperatura na zewnątrz jest poniżej 5 stopni. Jeżeli temperatura cieczy dojdzie do 76 stopni piec się wyłącza sam
Bobasan Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam. No właśnie wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt że piec nie startuje w temp > 5 . Na VAGu nie ma błędów, piec sprawny bo mogę go odpalić przez MENU ( mam NAVI ), nie wiem co jest grane. Help. [br]Dopisany: 13 Styczeń 2011, 21:50_________________________________________________Sorry, powinno być < 5.[br]Dopisany: 13 Styczeń 2011, 21:52_________________________________________________Widzę że ciężko idzie z tematem... . Może ktoś poleci mi jakiś warsztat, w którym mógłbym ogarnąć problem ( Wrocek i okolice)? Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy kodowanie dla mojego dogrzewacza jest poprawne ( http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7e1b1b620ac7c39.html). Dziex.
wrclaguna Opublikowano 19 Stycznia 2011 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Kodowanie jest prawidlowe czyli 00011 dla twojego modelu
Bobasan Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2011 Dzięki za info. Mam jeszcze jedno pytanie: jest możliwość przestawienia temperatury załączania pieca poprzez VAG'a? Pozdrawiam.
wrclaguna Opublikowano 19 Stycznia 2011 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Na VAGU mozesz niewiele zmienic wartość napięcia dla wyłączenia na skutek zbyt niskiego napięcia (w zależności od kodowania komputera sterującego ogrzewania dodatkowego ) oraz zmienic wysterowanie pompy dozującej w celu regulacji zawartości CO2 w spalinach . Jest cos takiego jak dopasowanie komputera sterującego ogrzewania dodatkowego w celu sprawdzenia wielkości dawki wtrysku pompy dozującej . Reszta funkcji jest niedostepna tylko ASO
Rekomendowane odpowiedzi