jordan233 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Witam Kolega w 1.9 TDi B6 AVANT z 2002 roku ma manetkę z Tempomatem,ale niestety nie działa,w kodach wyposażenia też nic niema napisane że jest tempomat,jak sprawdzić czy faktycznie jest montowany Tempomat w tym modelu,jak to sprawdzić przy użyciu VAG Pozdr.
Bart-S Opublikowano 4 Stycznia 2011 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Tempomat ma swój kod wyposażenia - jest to 8T1 (nie ma go na wlepce serwisowej, znajdziesz go tylko na pełnym wydruku z ASO). Trzeba sprawdzić jaką masz wersję sterownika kolumny kierowniczej - podpinasz się VAGiem do modułu 16 (steering wheel). 8E0 953 549 L, M, N oraz P obsługują tempomat. Model z literką F na końcu nie obsługuje układu utrzymywania prędkości. Kodowanie sterownika kolumny kierowniczej powinno mieć drugi bit (od końca) ustawiony na "2" (jeśli jest tempomat bez FIS) lub na "4" (jeśli jest tempomat i FIS). Ewentualnie możesz spróbować także odpalić tempomat podając odpowiednie kodowanie w sterowniku silnika (ENGINE - 1). Musiałbym to sprawdzić (może koledzy potwierdzą) ale z tego co pamiętam wchodziło się w LOGIN i podawało wartość 11463.
ksiu85 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Pewnie ktos dolozyl tempomat i go niezakodowal badz jest cos zepsute!!Zrob tak jak kolega wyzej juz pisal
jordan233 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2011 Witam Więc tak : Wersję sterownika mam 8E0 953 549 L ,tyle że mam również FIS,ale gdy przełączam tempomatem to na komputerze nic się nie pojawia,chyba że niema się pojawiać Poniżej zrzuty ekranu z VAG-a jak reaguje tempomat ,ale niestety tempomat nie pracuje ,co jeszcze sprawdzić?
fayera Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 ale wiesz,że tempomat działa jak jedziesz min.30/h(tak proforma)?
jordan233 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2011 tak to akurat wiem,próbowaliśmy przy 50-60 km/h i nic nie reaguje
fayera Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 tak to akurat wiem,próbowaliśmy przy 50-60 km/h i nic nie reaguje no to sory i sprawdz kodowanie.
jordan233 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zrobiłem tak jak napisał Bart-S Wprowadziłem w (ENGINE - 1) w pozycji LOGIN numer 11463,ale nadal nic się nie zmienia.
storm37 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Sprawdz czujnik sprzegla czy nie jest walniety silnik 01 -> bloki pomiarowe ->grupa 06 drugie pole powinno byc 000 a cala procedure kodowania masz tu: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=23501.0
Rekomendowane odpowiedzi