Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Typy silników 1.8 w A4 B5 - dwa czy trzy???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do osób obeznanych z tematem.

W jednym z wątków, w którym dzisiaj się wypowiadałem, pojawiła się kwestia oznaczenia typu silnika o opjemności 1.8 w A4 B5 z 1996 roku. Otóż forumowicz, który założył ów wątek, ma w swoim opisie podany typ silnika jako AFY ( 115 KM ). Wydawało mi się to błędne, dlatego poinformowałem go o tym fakcie, ale teraz pogrzebałem trochę i znalazłem coś takiego:

http://www.audiklub.org/silniki/-/audi/1.8/1.8/0/0/0/0/1996/1996/0/id/asc/audi_a4/all.html

W tabelce jak wół stoi silnik o symbolu AFY i mocy 115 KM. Byłem naprawdę zdziwiony, bo nigdy nie spotkałem się nigdzie z informacją, że AFY występował w A4 B5. Nigdy nie widziałem testu taiego auta, ogłoszenia o sprzedaży B5 z silnikiem o mocy 115 KM - no nic, zero kompletnie.

Mam też prospekt tego modelu z 1996 roku i tam też nie ma w danych technicznych wzmianki o tym silniku.

Jedyne znane mi silniki 1.8 w B5 to 1.8 (ADR, APT, ARG, AVV) oraz 1.8T (AEB, ANB, APU, ARK) montowane zamiennie w zależności od miesiąca/roku produkcji.

Czy ktoś się spotkał kiedykolwiek z AFY w B5? :mysli:

Opublikowano

spotkałem się jest tego jak na lekarstwo tak samo jak silnika 1.9DI 75km który był montowany w a4 domyślam się że poprostu owe silniki idą na rynki niszowe i jest ich naprawdę nie dużo :hi:

Opublikowano

55583081.jpg

Opublikowano

spotkałem się jest tego jak na lekarstwo tak samo jak silnika 1.9DI 75km który był montowany w a4 domyślam się że poprostu owe silniki idą na rynki niszowe i jest ich naprawdę nie dużo :hi:

No własnie o tym 1.9 75 KM to wiedziałem, ale ten 115-konny 1.8 to mnie naprawdę zaskoczył.

Tu też nic nie ma:

http://der-b5.de/Ottomotoren_%28Benzin%29_im_Audi_A4_Typ_B5/8D.html#Audi_R4_Ottomotoren_.28Sauger.29

Stąd też nie wynika, że było cos takiego np. za oceanem:

http://www.audizine.com/wiki/index.php?title=B5_A4#Description

Podchodzę do tych źródeł oczywiście z odpowiednim dystansem :cool1:

Opublikowano

Był taki motor , myślałem , że tylko za Oceanem , ale według ETKI były stos. także w Europie , Chinach , Afryce ... :mysli:

Opublikowano

Był taki motor , myślałem , że tylko za Oceanem , ale według ETKI były stos. także w Europie , Chinach , Afryce ... :mysli:

Czyli był :blink:

Eh, człowiek uczy się całe życie :D

Dzięki za odpowiedzi :hi:

Opublikowano

ja o mały włos nie kupiłem takiej a4 z takim motorem uff dobrze miec to 10 kucy więcej :D

Opublikowano

1.8 85 07.1995 - 12.1998 AFY

1.8 92 07.1998 - 09.2001 ARG

1.8 92 06.2000 - 09.2001 AVV

1.8 92 11.1994 - 04.1999 ADR

1.8 92 02.1999 - 09.2001 APT