Pandzior Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Witam, mam problem z nastawnikiem, znalazłem na allegro aukcję, ale nie wiem czy warto kupować. Pompa jest uszkodzona, przyczyną popsucie podobno był brak paliwa i nieodpowietrzenie układu paliwa w pompie. W pompie jest pęknięta sprężyna, ale czy nastawnik będzie sprawny, czy raczej też uległ uszkodzeniu?
leoncjo Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Raczej nie ucierpiał, poproś o zdjęcie końca oski wychodzącej z nastawnika (zakończone taką kuleczką, która wchodzi w wałek w części tłoczącej pompy). Widać to na pierwszym zdjęciu: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=75246.0;highlight=czyszczenie+nastawnika , zdjęcie podpisane "Zniszczony podczas naprawy nastawnik" - obłamana kulka na ośce nastawnika, a na zdjęciu "Wymontowany nastawnik" widać jak wygląda sprawny nastawnik. Rozumiem, że nastawnik jest indukcyjny nie z potencjometrem jak w starszych wersjach audi 80, B4. Czemu sądzisz, że nastawnik masz uszkodzony ?? Zanim będziesz zakładał ewentualnie nowo zakupiony nastawnik może warto go od razu wyczyścić ?? Elektrycznie nastawnik powinien być sprawny.
tokarka606 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Nastawniki indukcyjne z reguły nie psują się,więc dobrze się zastanów zanim go zmienisz.Prędzej pierścień może sie na pompie przycinać.
Pandzior Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2011 Występuje u nie czasami szarpanie przy próbie utrzymania stałej prędkości. A to mogę wyrwać za 100 zł. Chciałbym mieć jakieś drugie wyjście, kiedy zacznę czyścic nastawnik.
leoncjo Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Jaki to typ nastawnika ?? Może wrzuć jakieś zdjęcie. Oczywiście numery obu nastawników są takie same. A się zepsuło w Twoim nastawniku ??
Pandzior Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2011 Numerów nastawnika nie znam ale pochodzą z tego samego silnika. Co z moim nastawnikiem jest tego nie wiem. Podejrzewam, że wymaga czyszczenia, gdyż auto ma z pewnością grobu ponad 400 000.
Rekomendowane odpowiedzi