Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Nawiew na szyby przestaje działać!!! B6 2003 Avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nietypowy problem z nawiewem.Jak jadę np. na autostradzie powyżej 120 i włączę spryskiwacz na przednią szybę, nawiew włącza się z większą siłą, gdy jednak skończy się ten proces,nawiew wyłącza się i parują mi szyby.

Zauważyłem jeszcze,że gdy zwolnię do około 80km/h to nawiew włącza się z powrotem i jest wszystko w porządku do momentu ponownego włączenia spryskiwacza:).

Proszę o pomoc i jeżeli temat już istnieje to przepraszam.

Opublikowano

Ja też zauważyłem silniejszy nawiew gdy spryskam szybę ale u mnie dzieje sie tak na postoju, lub chwile po odpaleniu auta.

Było o tym w jakimś wątku i koledzy podobnie mieli.

Opublikowano

U mnie też nawiew sie dziwnie zachowuje: raz samoczynnie się zwiększa a niekiedy zmniejsza.gdy tego nie zauważe (minimalny nawiew) przez dłuższy czas to szyby tez parują ale w minimalnym stopniu - nie przeszkadza mi to w jeździe.

A u Ciebie bardzo parują szyby ???

Opublikowano

Przednia szyba w przeciągu 10 s paruje tworząc ramę wokół siebie,a boczne są zaparowane-tylko tak jak wyloty boczne wieją jest minimalny widok na lusterka i sytuację z tyłu.Poza ty reszta szyb zaparowana.

Opublikowano

No to poważna sprawa!!

Gdzieś Ci się zbiera dużo wilgoci w kabinie, może płyn ze spryskiwaczy dostaje sie w okolicach wlotów powietrza hmmm - sam nie wiem

Rozkminiałem to na kilka sposobów ale chyba ci nie pomogę :( Sory

Opublikowano

No to poważna sprawa!!

Gdzieś Ci się zbiera dużo wilgoci w kabinie, może płyn ze spryskiwaczy dostaje sie w okolicach wlotów powietrza hmmm - sam nie wiem

Rozkminiałem to na kilka sposobów ale chyba ci nie pomogę :( Sory

Być może gdzieś się nazbierało trochę wilgoci,jutro jadę na komputer do kolegi sprawdzić czy nie ma jakiś błędów??Dzięki za chęci:)

[br]Dopisany: 24 Styczeń 2011, 12:45_________________________________________________Dalej nie mam wskazówek,proszę o podpowiedzi.
Opublikowano

mi też szyby bardzo parują... Wymieniłem wczoraj wiatrak (silniczek i łopatki), ale problem, choć minimalnie mniejszy nadal jest... Niby nawiew na szybę wieje jak cholera to szyba i tak paruje. Te małe nawiewy (kółeczka) prawie wogóle nie wieją. Reszta szyb w całości zaparowana :) Problem chyba związany z brakiem powietrza z zewnątrz... Czego to może teraz być wina? Silniczniki łopatek? Filtr pyłkowy? Jakiś większy problem? :)

Dodam jeszcze, że nawiew mi 'świszczy' jakby coś ograniczało przepływ powietrza...

Opublikowano

No widzisz sam się zastanawiam,może dlatego,że jeżdżę na Eco i mam włączony przycisk nawiewu na przednią szybę???

Myślałem,że może jak na klimie będzie to odparuje ale nic niestety się nie zmienia.

Ciekawe co jutro powie mi kolega jak włączy pod komputer.

A jak sprawa wygląda finansowo jeśli chodzi o ASO??

Opublikowano

podepnij VAG i sprawdź czy wszystkie przekładki od klimatyzacji działają. Możliwe, że któraś jest zablokowana i stwarza te problemy.

Opublikowano

Przednia szyba w przeciągu 10 s paruje tworząc ramę wokół siebie,a boczne są zaparowane-tylko tak jak wyloty boczne wieją jest minimalny widok na lusterka i sytuację z tyłu.Poza ty reszta szyb zaparowana.

coś masz nie tak z wodą... taki objaw z parą to ja mam tylko w jednej sytuacji :decayed: no ale wtedy mnie to jakoś nie dziwi :wink4: i to też nie tak szybko jak u Ciebie...

ja dodam tylko, że u mnie rzadko bo rzadko (raz na miesiąc) zdarza się kilkusekundowe samoczynne wyłączenie nawiewu i nie zgadniecie jakie mam wytłumaczenie:

jak kupiłem autko to znajomy wsadził mi 2 złotówkę w te szczeliny w klimatroniku... że niby na monety :kox: no i cały czas zwalam na to że jest chwilowe zwarcie z tą 2 złotówką :gwizdanie:

na VAGu oczywiście nic nie mam więc jeśli się mylę to może czujnik nasłonecznienia coś w tym gmera... :mysli:

Opublikowano

Jestem po wizycie u elektronika,podłączył VAG i nic zero błędów klimatyzacji,mówi,że trzeba panel klimatyzacji raczej wymienić :shocked:

Nie wiem co robić? na razie zostawię ten problem do wiosny i zobaczę jak będzie działać na klimie??

Dzięki za podpowiedzi na pewno postaram się je wykorzystać. :mysli: