Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Po przekładce silnika problem z odpaleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w moim audi szczelil korbowod-silnik zlom ratunek tylko wymiana.po wymianie silnika nie mozna odpalic go silnik sprawny w 100% silnik byl wyjety z a4 1998r quattrotej po lifcie.roznil sie tylko napinaczem lancuszka walkow rozrzadu ale to zostalo zmienione na moj ze starego silnnika.veg nie wykazuje zadnych bledow a mimo wszystko nie mozna go uruchomic.prosze o pilna pomoccc.

Opublikowano

komputer tez zamieniles?

Opublikowano

A nie było tak, że ADR w '98 dostał plastikowy kolektor o zmiennej pojemności i inny wałek na zaworach ssących? W '96 miał metalowy kolektor o stałym przekroju, więc to nie jest dokładnie taki sam silnik... Stąd mogą być problemy ze sterowaniem (elektroniką).

Opublikowano

A nie było tak, że ADR w '98 dostał plastikowy kolektor o zmiennej pojemności i inny wałek na zaworach ssących? W '96 miał metalowy kolektor o stałym przekroju, więc to nie jest dokładnie taki sam silnik... Stąd mogą być problemy ze sterowaniem (elektroniką).

mateogda ,miałem poprzednio ADRa z 98r i tam był aluminiowy kolektor ze zmienna pojemnoscią,wydaje mi się że plastikowe wsadzali po II lifcie w 99r :mysli:

Opublikowano

wydaje mi się że plastikowe wsadzali po II lifcie w 99r

Były napewo już w '98 (mam klienta z takim motorem właśnie w A4'98), dlatego pozwoliłem sobie wtrącić :>

Opublikowano

Nie ma masy dla silnika, bo zapomnieliście przykręcić.

Sprawdź okablowanie rozrusznika.

Opublikowano

jest masa do silnika przykrecona.silnikiem kreci normalnie tylko nie chce zalapac

moze orjetuje sie ktos czy sa jakies roznice w czujnikach przy tych silnikach

Opublikowano

Sprawdz iskre i czy paliwko dochodzi.

Opublikowano

czasy wtrysku i mowie ci ze sterownik,

Opublikowano

Podstawowa różnica, silniki ADR po 1998 r. miały zmienne fazy rozrządu, sterowniki miały wbudowaną obsługę zaworu regulacji faz.

We wcześniejszych silnikach tego nie było. Więc okablowanie sterowników tych silników jest różne.

Opublikowano

Silnik po 98 roku to juz nie ADR tylko APT lub ARG.Watpie zeby dodajac zmiennefazy nie zmienili oznaczenia silnika.

Opublikowano

To dalej ADR i nie zmieniali oznaczenia.

Po prostu zmienili głowicę i sterownik.

Opublikowano

Panowie odgrzeje kotleta bo nigdzie nie moge znaleźć.

Czy moj silnik AJL ma zmienne fazy rozrządu (czerwiec 98r)