Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BKE] Migająca "sprężynka" + kontrolka ESP = brak reakcji na gaz ? Co to może być ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Podczas jazdy pojawił się problem: samochód stracił moc (obroty zatrzymały się na 1100) i brak było jakiejkolwiek reakcji na gaz - obroty się nie zwiększały i nie zmniejszały były "stałe". Zaświeciła się migająca kontrola zółta sprężynka oraz świecąca "na stałe" system ESP. Samochód zatrzymałem i lawetowałem. Po zjechaniu z lawety wszystko wróciło do normy. Dodam, że w ok. pół roku temu miałem ten sam problem, jadąc na autostradzie. Wówczas zatrzymałem się na poboczu, wyłączyłem auto, po czym po uruchomieniu było wszystko ok.Do chwili obecnej :( Na komputerze pokładowy wyświetla mi "OK". kontrolki czerwone się nie zapalają. AHA, dodam jeszcze, że obydwie awarie miały miejsce w czasie deszczy, kiedy wjechałem w koleinę z wodą.

W necie znalazłem, że może być to: "czujnik położenia pedału przyspieszenia". Czy ktoś miał taki problem ??

Jakie są koszty ewentualnej naprawy?

Z góry dzięki.

Opublikowano

nie zwieraja styki,albo przy potencjometrze albo ECU

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

miałem ten sam problem jadąc w deszcz normalnie zgłupiałem ale zjechałem na pobocze wyłączyłem samochód i odpaliłem go na nowo i wszystko wróciło do normy

Opublikowano

a podpinałeś vaga może on podpowie co dzieje się z autem :mysli:

Opublikowano

miałem ten sam problem jadąc w deszcz normalnie zgłupiałem ale zjechałem na pobocze wyłączyłem samochód i odpaliłem go na nowo i wszystko wróciło do normy

przeczyść odpływy wody z podszybia znajdujące się pod akumulatorem... bo komputer pewnie pływa z uwagi gromadzącą się wodę i sprawdź wszystkie śruby w obudowie komputera (ja jednej nie miałem) Jeśli uda Ci się przeczyścić i nasmarować gumę obudowy komputera (bo odkręcenie jednej śruby bez zdjecia podszybia jest kłopotliwe) to to też nie zaszkodzi bo guma się starzeje i swoje przepuszcza.

[br]Dopisany: 06 Maj 2011, 09:39_________________________________________________

obydwie awarie miały miejsce w czasie deszczy

jak wyżej...

Opublikowano

Witam

Zapewne winnna jest woda która dostała się na styki po przez nieszczelniść w obudowie ecu lub innym połączeniu kabli ze ścianą grodziową.

Rozkręć obudowe ecu i wysusz wszystko suszarką i ten pontencjometr od gazu też jak nie ma błędów na vagu to wszystko wróci do normy. :naughty:

Opublikowano

pontencjometr od gazu

u mnie wystarczyło dotknąć gazu i reakcją był tryb awaryjny... podobnie jak w temacie uszkodzenia czujnika położenia... tyle że tu winna była woda...

Opublikowano

VAG prawde powie :)

niestety... przy zalaniu kompa to jest tyle błędów że nie wiedziałem co czytać najpierw...

Opublikowano

U mnie jak wilgoć dostała sie do środka obudowy to VAG pokazywal zero błędów :) zalane zostały tylko przekaźniki a komp jest na gorze obudowy i hermetycznie zamknięty

IMG_5190.jpgIMG_5188.jpg

U kolegi randy8 sprawdził bym czy czasem po deszczu lub po myciu auta woda nie dostaje sie do środka przez wiązkę do środka ( patrz pedaly i dywanik ) :)

Opublikowano

podpiąłem vag i ukazał się błąd czujnika regulacji gazu wypiąłem kostkę a tam sama woda wiec rozebrałem cale podszybie i już wiem skąd ta woda się brała na wycieraczce uszczelka która jest pod ecu była podwinięta już ktoś musiał tam grzebać a wiec rozebrałem wszystko wyczyściłem nasmarowałem guma i jest gitara ale dojście tam jest makabryczne trzeba wszystko wyciągnąć razem z ramieniem wycieraczek ale przy okazji je też nasmarowałem