Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Po odłączeniu akumulatora przerywa na gazie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem , ostatnio ładowałem aku,odłączyłem go z auta i ładowałem w domu.

Odłączyłem go na ok. 24 godz. i po naładowaniu zamontowałem z powrotem. I mam tu takie pytanie .

Czy odłączenie aku na tak długo ma jakieś negatywne skutki na instalacje gazową?

Instalka to BRC SEQUENT 24.Podczas pierwszej jazdy ,po zamontowaniu aku. , zaczęło strasznie szarpać,

przerywać silnik,nigdy wcześniej tak się nie działo.

Czy rozregulowała mi się mapa wtrysku gazu?

Opublikowano

Czy rozregulowała mi się mapa wtrysku gazu?

Dokładnie tak.

Opublikowano
  • Autor

A czy mógł by się ktoś jeszcze wypowiedzieć?

Bo na elektrodzie mówią że odłączenie zasilania nie ma wpływu na sterownik BRC :rolleyes:

Opublikowano

na 99 procent mam taka samą instalację i takie objawy nigdy mi nie wystąpiły a odłączałem nawet na 2 dni

Opublikowano

bzdura z tą rozregulowaną mapą ... jeżeli sterownik jest sprawny i trzyma parametry to choćby miesiąc stał bez aku nie ma prawa się rozregulować - aku służy do podtrzymania pamięci, ale sterownik koreluje mapę z mapą ecu auta, benzynową i tak i tak będzie poprawnie jechał - skasowaniu mogą ulec jedynie Twoje nastawy które sobie sam ustawiłeś np: czyszczenie wtryskiwaczy itd ... ale to nie ma wpływu na poprawną jazdę na LPG.

A na benzynie dobrze idzie ? Mi się wydaje, że przepustnica nie zaadoptowana jak trzeba - na benzynie tego tak nie odczujesz wciskasz gaz i jedzie nawet jak nie zaadaptujesz po odłączeniu aku, na gazie to już inna bajka - wykasowałeś błędy ? np: przepływomierz na pewno wywalił sporadyczny po odłączeniu, dla benzyny to nie przeszkadza najwyzej kieliszek więcej pali, a na gazie już jest padaka bo inaczej miesza.

Druga sprawa reduktor - może za szybko przełącza CI sterownik na gaz i jedziesz na zimnym reduktorze (może jakiś magik gazownik nastawił Ci temperaturę programowo i Ci wykasowało bo miało prawo, te nastawy) na zimnym reduktorze są takie objawy, karnij się na benzynie aż dojdzie do 90 stopni i przełącz na gaz zobacz co będzie. Druga sprawa może iść na dwa paliwa jednocześnie (radził bym nie jeżdzić bo rozp.... katalizator) albo może nie masz odpowiedniego poziomu płynu w zbiorniku wyrównawczym ?

Opublikowano

Pewnie trzeba zrobić adaptacje mapki,tak sądze :>

Opublikowano
  • Autor

Dzieki chlapaki za odpowiedzi.

Rozwiazalem przyczyne szarpania i przerywania silnika na gazie.

Przyczyna nie bylo rozregulowanie sie mapy wtrysku gazu,ale zasniedziale styki na bezpiecznikach oraz same bezpieczniki od instalacji.

Po przeczyszczeniu stykow i bezpiecznikow jak reka odjal,problem ustal.Niewiem tylko dlaczego zbieglo sie to w czasie kiedy akurat odlaczylem aku.

Problem rozwiazany,a i przepraszam za brak polskich liter.

Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdzę u siebie styki i bezpiecznik , bo u mnie też czasami na gazie szarpie

wielkie dzięki kolego :hi:

Opublikowano

Dokladnie kolego sprawdz bezpoiecnziki a jest chyba 2 przy strowniku i na kablach.. dodatkowo bezpieczniki auta..

Skoro rozkrecales akumulator i klemy - to sprawdz czy nie bylo przy nich jakis mini zlaczy - konektorów.. bo u mnie jest akurat tak podlaczone..moze nei wpiałeś? mam ta sama instalke i ladowalem aku przez kilka godzin... i po 2 dniach wlozylem aku do auta bo robilem jeszcze inne rzeczy i tylko przepustnica sie ustawiala i tyle..