Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PNA vs PDA jako navi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a ja w uporem maniaka namawiam wszystkich na asusa.

jest kilka modeli z ktorymi zmiescisz sie w tej cenie.

znam duzo ludzi ktorzy maja MIO i jest tez oki, ale znam tez kilka osob ktore maja ochote wyrzucic je przez okno bo ciagle cos sie sypie, albo resetuje do fabrycznych ustawien i zostaja bez mapy w polowie drogi..

nie znam nikogo kto ma problemy z asusem...

[br]Dopisany: 15 Listopad 2007, 10:42 _________________________________________________raggaman:

widzisz, moze i fajne masz te urzadzenie tyko ze jego uzytecznosc jest ograniczona bo jestes skazany na ta jedna mape..

w/g mnie bez sensu kupowaac takie cos, wsrod firm oferujacych mapy trwa ciagla walka i danego roku jedna firma bardziej dopracuje swoja mape , rok pozniej juz inna... dlatego najlepiej miec palmtopa i swobodnie wybierac pomiedzy mapami.

ja tez mam a636n jak kolega i rowniez jestem mega zadowolony, jezeli kogos razi ta antenka to sa modele asusa bez takiej odchylanej (chociaz moim zdaniem ta odchylana lepiej sie spisuje w ekstremalnych sytuacjach).

zwroc uwage tez na inne drobiazgi, czy po wlozeniu palma w uchwyt w aucie musisz podpinac osobno zasilanie za kazdym razem (w nowych asusach i wiekszosci mio tak jest), czy po prostu wsuwasz go w cos w stylu stacji dokujacej do ktorej jest na stale podpiete zasilanie, druga srpawa jak sa zapisywane ustawienia systemowe (w starszych mio- nie wiem jak teraz , po wyczerpaniu baterii palmtop wraca do ustawien fabrycznych , resetuja sie ustawienia systemu i rejestru, czyli musisym podpiac sie do komputera i wgrac mapy od nowa (znaczy programy ). w asusie dane sa zabezpieczone przed tym i nie ma takiego problemu.

no i palmtop zapewnia duzo wiecej niz sama mapa, pomijajac gry i obsluge dokumentow office (excel.word itp) to wiekszosc ma karte sieciowa i pozwala na przegladanie internetu, uzywanie poczty, no i oczywiscie ogladanie filmow (ja p uzywam go do przegladania zdjec zrobionych cyfrowka bo na tym ekranie duzo lepiej widac niz na aparacie) no i w sumie co tam tylko zainstalujecie to bedzie... lacznie z gadugadu, pilotem do TV i innymi dodatkami.

Opublikowano

OLO_GDA

A no patrz ... a ja myślałem ze moge wgrywać mapy i zmieniać je w panelu "ustawienia->mapy" , to samo wgrywać punkty POI. :rolleyes:

Takze nie uwazam ,że jestem skazany na jedna mape ktora była juz zainstalowana :decayed:

Opublikowano

no chyba dalej nie rozumiesz... chyba ze ja czegos nie wiem o tej Twojej navi...

w ustawieniach to mozesz sobie zmeiniac mapy w sensie ze danego kraju itp ...

ale w ramach danego programu (tego dla Twojego urzadzenia)

spytam ianczej, mozesz tam zainstalowac Automape??

bo mi chodzi o to ze ja moge miec na moim palmtopie, automape, tomtoma, dastinatora, i co tam sobie wymysle innego ..

i to rownoczesnie... wybieram sobie jaki program chce uzywac bo mam tam zainstalowanego windowsa i nie ogranicza mnie urzadzenie ktore przyjmuje mapy tylko swojego producenta..

Opublikowano

Wytłumacze tak . Że moge zmieniać mapy np. teraz moge sobie zainstalować GP Mape , albo inne cos co jest dedykowane do mojej navi . Jesli Ci chodzi o to czy wepcham wszystkie mapy i gadżety pokolei jak leci to raczej nie .

Opublikowano

no dobra, skoro tak, ale w/g mnie palmtop z gps jest jak najbardziej odmiana PRZENOSNEJ NAVI...

ludzie bardzo czesto myla te pojecia wiec tak naprawde nie wiem co on chcial kupic....

chyba lepiej zeby wiedzial czego szuka.

raggaman, no wlasnie o tym mowie.

jakbys mial sznase posprawdzac roznice miedzy poszczegolnymi programami to bys wiedzial dlaczego to takie wazne.. naprawde czasami w danych okolicznosciach jeden program jest duzo lepszy od konkruencji.

warnwarn.gif

za robienie OT w temacie http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,20111.0.html

[pre_pl]

Opublikowano

Też się zastanawiam na navi przenośną. Olo_GDA ładnie opisałeś zalety i możliwości navi na palmie no ale do internetu gier fotek czy filmów to raczej zabaweczka. Nie padło wiele propozycji raptem Mio i Asus a co z HP i FS (no jakiś padł)? Czy warto doinwestować w lepszy typ ekranu w palmie? A może niegłupim pomysłem jest poszukanie używanego palma?

Dlaczego jako przenośnej nawi nikt nie zaproponowałe rozwiązania na telefon z symbianem, wiem że ograniczeniem są dostępne mapy i wielkość ekranu ale rozwiązanie ma swoje zalety.

dzieki za uznanie:) wlasnie za to dostalem ostrzezenie...

teraz cos dodam to pewnie juz tylko bana dostane ale kij z tym.

NIE INWESTUJ W EKRAN VGA w palmie. roznica praktycznie zadna a duzo wiecej pradu zre (wazne kiedy podlaczysz np ladowarke do komorki, i nie mozesz podlaczyc navi w tym czasie.

zabawka?? czy ja wiem, nowrmalny pelen explorer dziala, no moze poza jakimis bajerami we flashu... sprobuj poserfowac a zobaczysz ze to w pelni uzyteczny internet, do tego outlook i to synchronizowany z komputerem.

filmy... nie chce znowu OT robic ale na bank bys byl zaskoczony jak mozna poogladac.

ktos wczesniej sugerowal LOOX- tez super wybor ! tylko cenowo troszke przyduzo...

telefon z symbianem dla mnie od poczatku nie byl brany pod uwage... bo 1. maly ekran po2. telefon ma bys maly po3. jak ciagle gadasz przez tel w aucie to masz lipe a nie navi.

widze ze amin zmienil temat bo dalej uwaza ze palmtop i navi to dwie rozne rzeczy:) :) a jako ciekawostke powiem mu ze zdecydowana wiekszosc przenosnych navi oparta jest na identycznym urzadzeniu i systemie jak palmtop tylko system jest okrojony z funckji i po prostu odpala od razu program z mapa. a palmtopy w wielu sklepach anzywane sa systemem do navi.

ciekawe czy to tez bedzie uznane za OT...

Opublikowano

OLO_GDA

tylko system jest okrojony z funckji i po prostu odpala od razu program z mapa.

i to jest właśnie różnica między PDA i PNA (ten drugi to zablokowany softłerowo :D PDA)