Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Concert II - Blokada, GALA, wyswietlanie predkosci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

mam B6 z radiem Audi Concert II i kilka dziwnych problemów.

1. Po odłaczeniu zasilania nie pyta mnie o kod - radio normalnie działa. Troszeczke dzisiaj z nim kombinowałem i okazało sie, że po włozeniu wtyczek od zasilania, glosników i anten na radiu rzeczywiście zobaczyłem napis SAFE. Jednak po włozeniu wtyczki która, przesyła min. dane na FIS na radiu znika napis SAFE i radio zaczyna normalnie działać. Czy to jest normalne zjawisko czy z radiem cos jest nie tak?

2. Nie działa mi GALA - czy można to uaktywnić VAGiem?

3. Po podłączeniu VAGA w ADAPTATION mam dostepne nastepujące kanały: 02, 03, 04, 05, 77, 88, 99. Czy rzeczywiście tylko tyle powinno być dostępnych kanałów?

4. Po zmianie wartości na kanale 77 z wartośi 0 na wartość 1 - wyświetlacz radia zaczał pokazywać prędkość z jaką porusza się pojazd "V: 0 KM/H" (FIS pokazywał normalnie tzn. nazwy stacji radiowych itp.). Wyjechałem z garażu i rzeczywiście radio pokazywało prędkość z jaka porusza sie samochód. Wróciłem do garażu i po ok. 10 minutach radio znowu wyświetlało normalne komunikaty - problem w tym, że na VAGu w kanale 77 dalej widniała wartość 1. Teraz zmiana tej wartości z 0 na 1 i na odwrót nie wpływa na wyświetlanie komunikatów na radiu. Czy wie ktoś może o co chodzi?

Jeżeli opisane przeze mnie problemy były poruszane to prosze o podpowiedź gdzie ich szukać, bo ja nie znalazłem.

Pozdrawiam

Opublikowano

1. Po odłaczeniu zasilania nie pyta mnie o kod - radio normalnie działa. Troszeczke dzisiaj z nim kombinowałem i okazało sie, że po włozeniu wtyczek od zasilania, glosników i anten na radiu rzeczywiście zobaczyłem napis SAFE. Jednak po włozeniu wtyczki która, przesyła min. dane na FIS na radiu znika napis SAFE i radio zaczyna normalnie działać. Czy to jest normalne zjawisko czy z radiem cos jest nie tak?

Normalne.

Tak działa komfortowe kodowanie radia. Wystarczy raz wpisać poprawny kod i od tej pory radio będzie już rozpoznawać, że jest w "swoim" samochodzie.

Poprosi o kod dopiero po przełożeniu do innego samochodu.

2. Nie działa mi GALA - czy można to uaktywnić VAGiem?

Co to znaczy, że nie działa?

GALA jest włączana/wyłączane z radia. Naciskasz i przytrzymujesz wciśnięty guzik "MENU". Po chwili na wyświetlaczu pojawi się napis "TIMER 1 START". Naciskasz guzik "MENU" parę razy, aż pokaże się napis "GALA". Teraz kręcąc prawym pokrętłem radia ustawiasz sobie poziom (od 1 do 5). Jeśli chcesz wyłączyć, to kręcisz w lewo, aż pokaże się "GALA OFF". Teraz wystarczy poczekać parę sekund i radio wróci do wyświetlania aktualnie wybranej stacji radiowej.

3. Po podłączeniu VAGA w ADAPTATION mam dostepne nastepujące kanały: 02, 03, 04, 05, 77, 88, 99. Czy rzeczywiście tylko tyle powinno być dostępnych kanałów?

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Napisz gdzie dokładnie wszedłeś...

4. Po zmianie wartości na kanale 77 z wartośi 0 na wartość 1 - wyświetlacz radia zaczał pokazywać prędkość z jaką porusza się pojazd "V: 0 KM/H" (FIS pokazywał normalnie tzn. nazwy stacji radiowych itp.). Wyjechałem z garażu i rzeczywiście radio pokazywało prędkość z jaka porusza sie samochód. Wróciłem do garażu i po ok. 10 minutach radio znowu wyświetlało normalne komunikaty - problem w tym, że na VAGu w kanale 77 dalej widniała wartość 1. Teraz zmiana tej wartości z 0 na 1 i na odwrót nie wpływa na wyświetlanie komunikatów na radiu. Czy wie ktoś może o co chodzi?

Też nie wiem o co tu chodzi...

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Ad3.

Wszedłem:

56-Radio

Adaptation - 10

I tu zmieniam kanały od 00 do 99. Jezeli jakies funkcje są dostępne to napisy są zielone wraz z różnymi parametrami np. na kanale 02 mozna dopasować recznie częstotliwość aktualnie słuchanej stacji radiowej, w kanale 05 można wyłączyć poszczególne pary głośników itp. Jeżeli pod danym kanałem nie można dokonywac zmian to napisy są w kolorze bordowym i jest napisane Error.

Ppozdrawiam

Opublikowano

Ad3.

Wszedłem:

56-Radio

Adaptation - 10

Sprawdziłem u siebie i mam o 1 więcej niż u ciebie dostępny kanał - 66 GALA

U mnie wygląda to tak:

02 10280 Aktualna częstotliwość

03 0 ?

04 6 ?

05 0 Signal Position

0=Fader Center/Balance Center

1=Fader Front/Balance Left

2=Fader Front/Balance Right

3=Fader Rear/Balance Left

4=Fader Rear/Balance Right

66 0 Gala

0=GALA active

1=GALA inactive (or Bose Audio Pilot installed)

77 0 ?

88 0 Long Wave Band

0=Long Wave Band active

1=Long Wave Band inactive

99 0 Transport Mode

0=Transport Mode inactive

1=Transport Mode active

? oznacza, że nie wiem co w danym kanale jest wyświetlane (VAG nie podpowiada).

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Dzieki za pomoc. W takim razie u mnie nie ma GALI. Bo ja kanał 66 mam pusty.

jeśli chodzi o kanał 77 to jak ustawimy wartość 1 to będzie nam pokazywał prędkość podczas jazdy do pierwszego wyłączenia radia. Więc po przestawieniu wartości z 0 na 1 nie możemy wyłączyć zapłonu. Narzędzie jest fajne do porównania prędkości samochodu z licznikiem i np. wahań prędkości przy jeździe na tempomacie.

Po wyłączeniu radia i ponownym włączeniu wszystko wraca do normy, ale wartość w kanale 77 nie zmienia się - Trzeba podpiać VAGa.

Jakbyś podłączał jeszcze VAGa mógłbyś sprawdzić jaki masz Soft Coding?

Pozdrawiam,

Bartek