Tomaszek28 Opublikowano 13 Lutego 2011 Opublikowano 13 Lutego 2011 Witam Mam problem z silnikiem o oznaczeniu ASZ,jest to sharan 1.9tdi Opiszę objawy: Zwiększone jest zużycie paliwa,nie można osiągnąć maksymalnej prędkośći,powyżęj 2200tyś.obrotów auto nic nie jedzie.Czasami ma takie szarpnięcia silnik jak by przegóby były walnięte.Jest to odczuwalne przy zmianie biegów. Co sprawdziłęm: -Przepływomierz sprawny, -dołądowanie turbinki również, -czujnik ciśnienia również działa, -wydech drożny, -wszystkie sprawdziłęm węże i przewody,interkuler szczelny. Czy to mogą być objawy pompowtyrskiwaczy? Podłanczając auto pod komputer brak błedów. Podam wartości nie których logów: w grupie 018 wszystkie cztery wartości są równe 0 w grupie 013 przy prędkości ok.2000tyś wtryskiwacze podaja wartości 1cyl.-0,78 2cyl. 0.64 3cyl.0,16 4cyl.-0,09 Proszę o podopwiedz co jeszcze mogę sprawdzić albo jaka może być przyczyna takiego zachowania silnika.
SotoM Opublikowano 13 Lutego 2011 Opublikowano 13 Lutego 2011 a filtr paliwa kiedy zmieniany?? po za tym pompowtryski można zawsze przeregulować...
Tomaszek28 Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Opublikowano 13 Lutego 2011 zapomniałem dodać ze filtr paliwa też był wymieniony.Co masz na myśli regulować? Jak jeszcze sprawdzić pompowtyrski?
ks Opublikowano 13 Lutego 2011 Opublikowano 13 Lutego 2011 EGR może padł , może katalizator zapchany?
Tomaszek28 Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Opublikowano 13 Lutego 2011 układ wydechowy też ściągałem i jest drożny,siłownik na zaworze egr tez działa.
kubson Opublikowano 13 Lutego 2011 Opublikowano 13 Lutego 2011 EGR może padł , może katalizator zapchany? Jak by to był kat to przecież by mu sie w chwile zaczoł przegrzewac.
SotoM Opublikowano 13 Lutego 2011 Opublikowano 13 Lutego 2011 no można przeprowadzić regulacje pompowtrysków ale to jest wyższa szkoła... ale sadze ze to katalizator jest zawalony sadza. on w jakimś stopniu będzie drożny ale nie wystarczająco... zaworki wtryski turbo może być wszystko parametry książkowe ale jak kat jest zawalony to auto nie będzie jeździć bo się dusi spalinami. kolega z pracy miał taki objaw w passacie. wszystko ładnie pięknie, na wywalał się szmalu na naprawy a okazało sie ze kat był winien. auto dostało pierdolca... wyciął go i wstawili mu rurę przelotowa...
Tomaszek28 Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Opublikowano 13 Lutego 2011 ale ściągałem kata żeby sprawdzić czy jest drożny więć to tez wyeliminowałem.zastanawia mnie to ze przy zmianie biegów ma takie telepanie silnik które jest odczuwalne w kabinie. bo logi na turbinę robiłem,na czujnik ciśnienia dołaodwania,są wzorowe więc się zastanawiam co to może być.
Rekomendowane odpowiedzi